velikost písma: A +/ A/ A -

Osvěžující vitaminové drinky

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Termín zdravé pití může u někoho vyvolat husí kůži, ale ne všechno zdravé musí být zároveň chuťově nudné. Vitaminy v čerstvém ovoci a zelenině jsou na dosah a když popustíme uzdu fantazii, stanou se z nás mistři neopakovatelných koktejlových kreací.

Co potřebujeme
Na vitaminové koktejly nepotřebujeme žádnou speciální výbavu, stačí mixér, případně odšťavovač. Ovoce nebo zeleninu omyjeme, ale nenecháme je ve vodě dlouho máčet. Koktejly konzumujeme co nejčerstvější, nepřipravujeme je do zásoby. Při nedostatku času je povolený malý podvod – koupený džus, ale není to ono.

Při podávání nemyslíme jen na zdraví a na potěšení chuťových buněk, ale i na estetickou stránku věci. Koktejly servírujeme v pěkných sklenicích, ozdobené plátky čerstvého ovoce, bylinkami, špetkou koření.

Na buráky zapomeneme
K lehkému a zdravému pití se hodí i něco podobného zakousnout. Slané tyčinky nahradíme tyčinkami z mrkve, okurky, kousky řapíkatého celeru, které namáčíme do tvarohové pomazánky ochucené kari nebo bylinkami. Osvědčily se i plátky cukrového melounu s parmskou šunkou. Ani tady se fantazii meze nekladou.

Zde jsou recepty na drinky, jimiž si můžeme připíjet skutečně na zdraví:

Okurková pochoutka (2 sklenice)
Rozmixujeme 150 ml acidofilního mléka a 150 g jogurtu s kulturou bifidus, malou okurku (asi 100 g), omytou, ale neloupanou, pár snítek kopru, hrst listů bazalky, sůl a čerstvě umletý černý pepř. Ozdobíme plátky okurky a snítkou kopru.
Jak prospívá: Močopudný, pročišťující a osvěžující nápoj. Okurka je stravitelnější díky bazalce a acidofilnímu mléku.

Jarní mix (2 sklenice)
Rozmixujeme nahrubo 250 g acidofilního jogurtu se svazkem kerblíku, dvěma nakrájenými rajčaty, trochou balsamického octa, špetkou soli a čerstvě namletého pepře. Nalijeme na ledovou tříšť na dně sklenky, ozdobíme kousky rajčat a snítkou kerblíku. Servírujeme chlazené.
Jak prospívá: Je to životabudič, prospívá zažívání, především střevní mikroflóře.

Mrkev a pomeranč (2 sklenice)
Ve šlehači smícháme 100 ml mrkvové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy, šťávu z 1 citronu, půl lžičky až lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru. Lze přidal lžíci medu. Ozdobte snítkami pažitky a plátky mrkve.
Jak prospívá: Zdroj vitaminu C, beta-karotenu, minerálních látek (vápník, železo, zinek), dodává energii, prospívá v létě pokožce.

Tutti frutti (2 sklenice)
Rozmixujeme 1 banán, 1 broskev, 100 ml hruškového džusu a šťávu z 1 citronu. Můžeme naředit trochou minerálky. Nalijeme do sklenic. Pak rozmixujeme 100 g červených plodů (jahody, maliny, rybíz, borůvky) s 80 ml minerálky. Nalijeme na základ ve sklenici.
Jak prospívá: Zdroj vitaminu C, minerálních látek, červené plody stimulují chuť k jídlu a prospívají zažívání.

Melounová tříšť (4 sklenice)
Rozmixujte dužninu malého cukrového melounu a ¼ vodního melounu bez jadýrek. Připravíme si sirup: svaříme 5 cl vody a 50 g vanilkového cukru, po 5 minutách odstavíme a necháme vychladnout. Pak přidáme k rozmixovanému melounu a dáme do mrazáku na 4 hodiny do nízké nádoby. Každou půlhodinu promícháme. (Obdobně můžeme připravit třeba jahodovou tříšť.)
Jak prospívá: Pročišťuje organismus, protože meloun má močopudné účinky. Zdroj vitaminu C a beta-karotenu.

Pomerančová voda s bylinkami (6 sklenic)
Omytou kůru z pomeranče (chemicky neošetřenou) nakrájenou na proužky ponoříme spolu s 3 snítkami čerstvé máty do 1 litru minerálky. Necháme chvilku vyluhovat. Servírujeme chlazené, třeba s kostkami ledu, do nichž jsme zamrazili červené plody.
Jak prospívá: Osvěžující nekalorický nápoj do horkých dnů.

Kam dál:
Víte, co pijete?
Jarní chroupání
www.vitejdoma.cz/kucharka/napoje-a-koktejly
www.pavlinabalogova.estranky.cz/clanky/koktejly
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011, Recepty