velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červen

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Dlouhé vlahé večery, parná odpoledne i nečekané průtrže mračen – takový je letošní červen – měsíc nabitý kulturními tipy. Zajímá vás, co byste si rozhodně neměli nechat ujít ještě než skončí školní rok, děti odloží aktovky pod psací stoly a ruch velkoměst nadobro opanují turisté?

Jan Svěrák se vrací na plátna kin
Nový film Jana Svěráka Kuky se vrací je dobrodružný i poetický snímek pro celou rodinu, v němž hlavní role hrají hrdinové ze světa dětské fantazie. Malý Ondra má astma a tak musí bez lítosti pryč i jeho milovaná hračka – medvídek Kuky. Skončí skutečně v popelnici, kam ho maminka vyhodila, nebo ožije a ukáže, co takový na první pohled obyčejný plyšák zvládne? V hlavních rolích uvidíte a uslyšíte: syna režiséra Ondřeje Svěráka i jeho otce Zdeňka Svěráka a dále pak Oldřicha Kaisera, Kristýnu Novákovou - Fuitovou, Filipa Čapku, Jiřího Macháčka, Jiřího Lábuse, Petra Čtvrtníčka nebo Pavla Lišku.
Stránky filmu najdete zde.

Rozmarné léto uprostřed hlavního města
Nalaďte se na letní vlnu a nefalšovanou atmosféru plovárny žhavého dne. Navštivte inscenaci Rozmarné léto v režii Jakuba Špalka v pražském Divadle v Celetné, ve které se před diváky otevírají říční lázně mistra Antonína Důry se spoustou vody, molem a terasou pro návštěvníky. Během představení se podává pivo, víno, limonády i delikatesní utopenci. A jak je už dobrým zvykem, dorazí také kouzelník Arnoštek se svým vozem. Lístek stojí 350 Kč, se slevou 260 Kč.



Všechny potřebné informace o inscenaci naleznete zde.

Poslechový román pro dlouhé večery
Čtyři hodiny a osm minut – tak dlouho trvá dramatizace jednoho z nejslavnějších románů autorky Jane Austenové Rozum a cit, novinka vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. Zaposlouchejte se do romantického příběhu, který se odehrává
ve staré dobré Anglii devatenáctého století. Paní Dashwoodová se spolu s dcerami – Elinor, Marianne a Margaret – musí po manželově smrti vystěhovat z rodinného sídla, aby nový domov nalezly u vzdáleného příbuzného. Nic ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá – zvláště když pod jednou střechou bydlí hned dvě krásné dívky na vdávání.



Poslechovou knihu Rozum a cit i jiné tituly mluveného slova koupíte zde.

S vnoučaty na výstavu
V nově zrekonstruovaném Domě umění města Brna můžete až do konce července navštívit výstavu Planeta Eden – Svět zítřka v socialistickém Československu 1948 – 1978. Expozice je rozdělena do sedmi částí, které představují vize budoucnosti v umění a populární kultuře v poválečné době. Výstava nápaditě představuje i dobový kontext: naivní víru v komunistickou utopii a neomezený vědeckotechnický rozvoj. Zatímco vy si můžete vychutnat třeba zajímavou sbírku knižní grafiky, mladší návštěvníci ocení úryvky z fantaskních filmů, nápaditou molitanovou stavebnici nebo část expozice věnované Neználkovým dobrodružstvím. Společně se pak jistě sejdete nad historickými hračkami, které vy znáte ještě z pultů hračkářství. Otevřeno je od úterý do neděle od 10:00 do 18:00 hodin, každou středu vstup volný.



Pro více informací navštivte web www.dum-umeni.cz.

Půjčte si film na DVD – Frida

Filmové zpracování dechberoucího životního příběhu jedné z nejslavnějších malířek všech dob: vášnivé i žárlivé, protivné i něžné Fridy Kahlo stojí za vidění. Jeho tvůrci si dali záležet na obsazení i té nejmenší role: jednotlivé postavy jakoby z oka vypadly reálným osobám. Nicméně děj filmu byl oproti skutečnému příběhu změněn, protože Holywood si potrpí na romantické konce. Ten se však v reálu nekonal a tak si scénáristé vypomohli. Originální prolínání jednotlivých scén s Fridinými obrazy, výborná hudba a skvělý výkon Salmy Hayek v hlavní roli, za který byla nominovaná před osmi lety na Oscara, předčí lehce přeslazený konec filmu.
Více se o filmu dozvíte zde.

Zbrusu nový festival
Město Brno ožije od 11. do 19. června prvním ročníkem mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno. Bude k vidění již tradiční Noc kejklířů, která se stává součástí programu, i řada pozoruhodných domácích a zahraničních inscenací jak pod širým nebem tak i na jevištích brněnských divadel. Můžete se těšit na koncerty, výstavy, dětské dílny i velkolepou Slavnost masek, která roztančí celé centrum metropole! Abychom ve zkratce řekli vše: záštitu nad festivalem převzal dramatik a politik, bývalý prezident Václav Havel. Mottem celé akce je věta ze slavné jednoaktové Havlovy hry Audience: To jsou paradoxy!



Oficiální webové stránky festivalu najdete zde.

Macbeth na Otáčivém hledišti

Začátkem měsíce června zahajuje provoz Otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Letos můžete zhlédnout nově nazkoušenou Shakespearovu krvavou tragedii Macbeth, dále pak komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů, balet Sen noci svatojánské či romantickou operu Čarostřelec v režii Zdeňka Trošky. Nechte se unášet divadlem, které se hraje všude kolem vás uprostřed překrásné zámecké zahrady.

Pro další informace navštivte oficiální webové stránky Otáčivého hlediště.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.