velikost písma: A +/ A/ A -

Náhradní rodiče pro morče

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Když malí chovatelé odjíždějí s rodiči na dovolenou, často hledají pro svá zvířátka náhradní ubytování. Nejbližší příbuzní tak nevědomky hrají černého Petra. Babička a dědeček bývají často postaveni před hotovu věc – tady máš zvíře a starej se. Pro náhradní opatrovníky morčete přinášíme stručný návod, jak o ně pečovat.

Bezpečí
Pokud nám nepředají zvíře s klecí, stačí, když máme doma nějakou větší krabici, třeba od banánů. Na dno dáme igelit, vysteleme ji novinami (morčata hodně čůrají) a na ně nasypeme hobliny (koupíme ve specializovaných prodejnách, ale i v některých drogeriích). Morče bude z přesunu asi hodně vyjukané a rádo si někam zaleze, takže krabici částečně překryjeme kusem kartonu nebo nějakého textilu, aby mělo pocit soukromí. Morče by nemělo mít svůj příbytek v průvanu ani na prudkém slunci. Máme-li doma psa nebo kočku, nemusí si s novým příchozím zrovna rozumět, takže je lepší držet je odděleně.

V příbytku by mělo mít morče napáječku na vodu, ale docela dobře ji může nahradit i nějaká miska, bytelná, aby ji nepřevrhlo, a omyvatelný tácek na potravu. Nevhodné jsou všechny hmoty, které může zvíře rozkousat (například polystyrén).

Čím ho krmíme
Morče je býložravec. V létě mu můžeme dávat trávu a listy pampelišky, ale nesmíme je trhat u frekventovaných silnic, nesmí být zapařené a taky bychom si měli dát pozor na jedovaté rostliny. Pochutná si i na zelenině a ovoci a také na různých (samozřejmě nezkažených) zbytcích z kuchyně, jako jsou slupky od okurky nebo ohryzky z jablek. Zelené krmení je pro morče zdrojem vitaminu C, který si jako jediný hlodavec neumí vytvořit v těle samo. Dále by mělo mít pořád ve svém příbytku seno, buď vlastnoručně nasušené, ale lze ho i koupit v obchodě pro chovatele. Tam také pořídíme i speciální směsi zrní pro morčata. Morčeti stačí hrstička denně, ne víc, protože pak má tendenci tloustnout. Doporučuje se krmit morče dvakrát denně a nepřekrmovat je, i když hlasitě kvíká, tedy loudí o potravu. Také je potřeba morčeti občas dát tvrdý chléb nebo větvičku z ovocného stromu, na kterých si brousí stále dorůstající hlodáky.

Jak pečujeme
Morče nepotřebuje žádnou speciální péči. Stačí mu každý den vyměnit vodu, odstranit nesnědené zelené krmení, aby se nezkazilo, případně odebrat počůranou podestýlku v rozích klece a dát suchou. V příbytku mu vygruntujeme tak jednou týdně, tedy vyměníme všechnu podestýlku.

Jedno bychom ale neměli morčeti upřít, a to pochování, pomazlení. Při vyndávání z klece musíme dát pozor, aby nám neupadlo nebo se nevysmeklo. Nejlepší je vzít ho jednou rukou kolem bříška a druhou podepřít zadeček. Většinou se nemusíme bát, že by nás kouslo, pokud ho nedráždíme a pokud je na mazlení zvyklé. Zvláště v případě, že je morče v kleci samo, potřebuje kontakt s lidmi. Při té příležitosti si také můžeme všimnout, jestli je s morčetem všechno v pořádku. Kdyby nám připadalo najednou apatické, nejedlo, ztěžka dýchalo, mělo průjem nebo by se nám jeho zdravotní stav jinak nezdál, měli bychom navštívit veterináře. Nemoci u morčat sice nejsou časté, ale mívají rychlý průběh a v případě prodlení jsou těžko léčitelné.
Některé morče se rádo proběhne. Pokud ho máme jen na pár dní a v novém prostředí, je lepší ho nepouštět. Mohlo by překousat elektrické kabely nebo ze strachu zalézt pod nábytek a těžko bychom ho pak chytali.

Další informace:
kniha Bydlí s námi morče, Helena Piersová – FRAGMENT
kniha Morče, Katrin Behrendová – Svojtka a Vašut
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.