velikost písma: A +/ A/ A -

Když je víno VOC

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Víno nemusí být jen červené nebo bílé. Může být také jakostní či s přívlastkem. V Česku je od loňska k dostání také Víno originální certifikace.



V označování vína se v Česku nejčastěji setkáváme s germánským způsobem označení. To znamená, že se podle výše cukernatosti řadí vína do kategorií jako například kabinet, pozdní sběr nebo třeba ledové či slámové víno.
Od loňského roku začala znojemská vinařská podoblast užívat románský apelační systém. „VOC Znojmo je tak historicky prvním apelačním systémem v ČR, chceme tímto způsobem následovat své kolegy ze zahraničí,“ uvedl jeden z vinařů VOC programu Jiří Hort. „Právě značka VOC by měla garantovat chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska,“ vysvětlil Hort. Pokud tedy ochutnáte víno se speciálním proužkem VOC, můžete si být jisti, že pijete to nejlepší ze znojemské oblasti. Hrozny se musí sbírat ručně.

Nejdůležitější podmínky zařazení vín do systému VOC Znojmo
Nejdůležitější podmínkou pro udělení označení VOC je to, že vína s označením VOC musí být velice výrazná.
Smí jít pouze o odrůdová vína Sauvignonu, Ryzlinku rýnského, Veltlínského zeleného anebo jejich cuveé.
Hrozny pro výrobu vína musí mít nejméně 19°NM a musí být určeny pro výrobu přívlastkových vín.
Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
Sběr hroznů je prováděn pouze ručně.
Vína smí být uzavřena pouze korkovým uzávěrem.
Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“.
Vína nesmí být vyrobena metodou dlouhodobého zrání na kvasničných kalech.
Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
Zbytkový cukr ve víně je bez omezení v souladu s nařízením Komise Evropské Unie č. 753/2002, čl. 16.
Obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 13,9 % objemových.
Vína musí vykazovat typické senzorické vlastnosti dané oblasti.
Hrozny musí pocházet pouze z vybraných a uznaných tratí.
Zdroj: www.vocznojmo.cz

Toto označení nemůže získat každý vinař Znojemska, musí splnit řadu formálních náležitostí a hlavně musí mít náležitě kvalitní víno, aby uspěl před přísnou komisí, která každoročně určuje, které z vín se může pyšnit nálepkou VOC. Ve Znojmě se toto označení týká tří odrůd, které jsou pro tuto oblast nejtypičtější. „Systém VOC neznamená v celé Znojemské vinařské podoblasti zrušení stávajícího systému dělení vín na jakostní, přívlastková, atd. Týká se pouze vybraných, výjimečných vín od výrobců zařazených do programu,“ vysvětlil Hort. Letos se to týká patnácti vinařů.



Znojemští vinaři letos podruhé oslaví zařazení do apelačního programu na Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskuteční 8. a 9. května ve Znojmě. K vybraným vínům se hodí podávat ryba. A ze Znojma pochází proslulá značka Pohořelický kapr, takže se na akci propojuje výtečné víno s kaprem na různé způsoby. Gastronomické zážitky podtrhne bohatý kulturní program s folklorní hudbou i tancem. V sobotu slavnost vín doplní kulturní vystoupení skupiny Fleret s Jarmilou Šulákovou či folklorního souboru Ondráš z Brna. Zcela z jiného soudku zahraje uskupení Mako!mako nebo Pacora Trio. Neděle bude věnována příznivcům dechovek. Na nádvoří znojemského hradu zazní čtyři dechovkové formace. „Chceme představit různé podoby folkloru, jedná se o jedinečnou akci v tomto smyslu,“ popsal prezident festivalu Jiří Ludvík.

Kam dál?
www.vocznojmo.cz
www.hudbaznojmo.cz/voc-fest
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.