velikost písma: A +/ A/ A -

Kniha Závislá na lásce stojí za přečtení

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Kniha Závislá na lásce americké spisovatelky Rachel Resnickové je otevřenou a intimní autobiografickou zpovědí, ve které autorka bez obalu popisuje svou patologickou touhu po lásce.

Novinářce a spisovatelce Rachel se jako dítěti nedostávalo „obyčejné“ rodičovské lásky, stála na druhé koleji zájmu svých zploditelů, a tak se nenaučila s láskou adekvátně zacházet a teď v dospělosti má problémy s jejím dávkováním i zaměňováním za obyčejný sex. Touží po rodině a dítěti, ale každý další vztah je už předem odsouzen ke krachu, Rachel by udělala pro každého svého přítele cokoliv kdykoliv, jen aby ji miloval, a tak se dostává do ponižujících situací, ztrácí veškerou svou lidskou důstojnost, a to jen proto, aby neskončila sama, což ale nakonec stejně skončí… zase.

Život Rachel se odehrává v opakujících se cyklech: nový přítel, úplná závislost, přistupování na jeho požadavky, opakované zachraňování vztahu, další přistupování na jeho požadavky, ztráta veškeré důstojnosti, konec vztahu, ze kterého se Rachel hroutí, aby se následně dala dohromady a mohla vše začít nanovo a znovu, tentokrát už ale určitě s tím pravým… Resnicková nakonec nachází odvahu na změnu, rozchází se, stěhuje do vlastního bytu a jde na léčení pro závislé na lásce, dává tak naději nejen sobě, že i všem ostatním lidem žijícím v podobně vykloubeně zacyklených vztazích.

Autorka si v knize nehraje na žádnou oběť, slabou ženu a chudinku zmítanou ve spárech nezvratného osudu, ani nestojí o ničí slitování, jen bez zbytečných komentářů předkládá své vyprávění podle pravdy. A právě ono nedokrášlování, ona otevřenost je největším kladem celé knihy. Až si přečtete příběh Rachel Resnickové, příběh plný boje o sebe samu, rádi autorce odpustíte nějakou tu neobratnost ve vyjadřování, příliš silný výraz při líčení sexuálních scén nebo formální nedostatky textu a naopak oceníte, s jakou odvahou vypustila své vyprávění do světa.

Jenom možná ještě malý dodatek: kdyby Resnicková nějaký čas s psaním svého životního příběhu počkala, urovnala by se jí lépe veškerá fakta a získala by nadhled nad vším tím bahnem, kterým si prošla, ten knize v jistých částech totiž chybí.

Ukázka:
Tohle je příběh mého života plný nutkavého sexu, romantické posedlosti nekonečných ponižujících e-mailů, které jsem napsala, dlouhé řady návykových vztahů, o nichž jsem byla přesvědčena, že každý z těch mužů je mou životní láskou, a promarněného času a úsilí. Je to také příběh o tom, jak jsem se nakonec rozhodla ten cyklus prolomit a znovu se dostat na cestu, z níž jsem sešla.
Kolik to stojí, když vás někdo třikrát za sebou požádá o ruku a následně z toho vycouvá? Jeden dolar? Roční nájem? Cestu kolem světa? Kolik to stojí, když tentýž muž nekonečným kritizováním odlamuje kousek po kousku z vaší sebeúcty? A vy to vydržíte, protože si říkáte, že to může být vaše poslední šance získat manžela a dítě, až je příliš pozdě. Kolik to dělá celkem na škodách – deset tisíc, sto tisíc, čtvrt milionu?

Rachel Resnicková: Závislá na lásce
Vydalo nakladatelství JOTA v roce 2009, první vydání
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.