velikost písma: A +/ A/ A -

Finanční produkty se státní podporou

Autor: Broker Consulting | komentářů: 0

Stát již mnoho let podporuje finanční produkty, které nacházejí využití při přípravě kapitálu pro soukromou rentu. Je to již notoricky známé penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění a investování pomocí otevřených podílových fondů.

Stavební spoření
Mnoho lidí se mylně domnívá, že tento produkt lze využít pouze pro stavební účely. Není tomu tak. Po šestiletém vázacím období (u smluv uzavřených za podmínek platných od roku 2004) si s penězi můžete dělat, co chcete. Stát přihodí 15 % k vašemu vkladu (k tzv. základu pro státní podporu, do kterého se počítají i připsané úroky), maximálně však 3000 Kč za rok.

Tip: Můžete spořit i déle než šest let. Ale pozor! V čase se vliv státní podpory vzhledem k naspořeným prostředkům snižuje. Efektivní zhodnocení klesá. To znamená, že spoření „do nekonečna“ se nevyplatí!

Penzijní připojištění
Produkt je sice prezentován jako dlouhodobé spoření, ale svou konstrukcí se stává výhodným až pro lidi po padesátce. Konzervativní zhodnocování prostředků je doplněno o velmi štědrou státní podporu a také o možnost snížit si daňový základ. Státní podpora se vyplácí do vkladu 6000 Kč za rok (její výpočet je poněkud složitější, více napoví příklad) a dalších 12 000 sníží váš daňový základ. Minimální doba spoření je 5 let a končí nejdříve v 60 letech.

Příklad: Když spoříte 100 Kč měsíčně, stát přidá 50 Kč (50 %) Spoříte-li 300 Kč měsíčně, stát přihodí rovných 120 Kč (40 %) a k pětistovce 150 Kč, což činí 30 % z vkladu. Jednoduše řečeno, čím více spoříte, tím menší procento stát přidá. Přesto jde o nejštědřeji podporovaný produkt.

Životní pojištění
Hlavním účelem životního pojištění je člověka pojistit a zajistit tím jeho a blízké před finančními ztrátami v případě nešťastných událostí. Pro krátkodobé (10 a méně let) spoření nejsou tyto produkty pojišťoven příliš vhodné, neboť jsou poplatkově náročnější. Existují produkty (zejména) investičního životního pojištění, které sice umí bez pojištění pouze spořit a zároveň umožnit pojištěnému odečíst si zaplacené pojistné od daňového základu, ale stále musí člověk počítat s tím, že mu výnos finanční úřad pořádně zdaní, podobně jako výnos na běžném účtu.

Otevřené podílové fondy
Nejprůhlednější a nejčistší formou spoření na soukromou rentu jsou různé druhy otevřených podílových fondů. Těch kvalitních v Čechách zájemce najde stovky. Jejich správné využití však potřebuje pomoc odborníka. Výnos z otevřených podílových fondů nepodléhá zdanění, jestliže podílové listy držíte déle než 6 měsíců.

Kde lze produkty uzavřít?
Produkty je možné uzavřít v bankách, na pobočkách stavebních spořitelen či pojišťoven. Nezávislé srovnání produktů od různých bank nabídnou finanční konzultanti, kteří produkty navrhnou na základě finančního plánu přípravy renty na penzi.
1. Některé produkty jsou podporovány přímou dotací. K penězům, které si střadatel spoří, přidá stát další prostředky ze státní kasy.
2. U některých produktů je možné snížit si daňový základ o částku, kterou do produktu střadatel vložil. Co to znamená? Například při daňové sazbě 15 % nezaplatíte státu na daních 1500 Kč z vašeho výdělku 10 000 Kč.
3. Produkty z oblasti investování jsou osvobozeny od daně z výnosu, pokud cenné papíry „držíte“ déle než půl roku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.