velikost písma: A +/ A/ A -

Indiana Jones dnešních dnů – geocacher

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 1

Lákají vás výpravy a dobrodružství? Rádi objevujete zajímavá místa v přírodě i ve městě a vyjíždíte ven? Geocaching vám toto vše poskytne a ještě dá něco navíc – překvapení na závěr, objevitelský pocit a prožitek tajemství sdíleného s omezeným okruhem lidí.

Honba za pokladem třetího tisícitelí
Jestliže dnešní generace rodičů zažila v dětství honby za pokladem, tedy jen na letních táborech. Instrukce se luštily z papírků a pokladem většinou byl pytel bonbónů. V dnešní době si výpravu mohou užít děti, dospělí i senioři v jakémkoliv období a na neomezeném prostoru. Geocaching je celosvětová hra a její účastníky – cachery propojuje i tehdy, když se vypraví do okolí svého domova. Hledá se při ní důmysleně ukrytá schránka, tzv. cache/keš, různého obsahu. To vše navíc za použití moderních technologií.

Cascherova výbava
1. Internet. Nezbytná je bezplatná registrace na webových stránkách http://www.geocaching.com/, jedině tak se dostanete k souřadnicím, na kterých se keše nachází. Dozvíte se jak velkou schránku budete hledat, jak obtížné ji bude najít, ale také jaká je náročnost terénu, jestli lze ke skrýši dojet na kole nebo je v blízkosti parkoviště.
2. Satelitní navigace, přenosný počítač nebo mobilní telefon s GPS pro uložení souřadnic keše a mapa. Tyto dvě pomůcky se vhodně doplňují. Mapa se uplatní, když např. používáte navigaci určenou do auta – vytrvale vás navádí na nejbližší silnici. Bez GPS se zase k mnoha skrýším hledající ani nedostane.
3. Důvtip. Ani sebedokonalejší navigační prostředky nenahradí váš důmysl a postřeh. Keše jsou často ukryty na místech, kde selhává signál, a jsou maskovány, aby nepadly do nepovolaných rukou.
4. Čestnost. Poklad, keš, který se vám dostane do rukou, bude obsahovat logbook – sešitek na zapsání nálezce a rozličné drobnosti. Cascher si z jejího obsahu smí něco vzít, ale protihodnotou má také něco vložit. Musí dodržet etiku výměny a nevkládat tabákové výrobky, alkohol nebo nebezpečné předměty. Schránku musí opět řádně uložit a zamaskovat proti odcizení nebo zničení.

Nehmotné odměny
Geocachingem můžete smysluplně strávit mnoho času u nás i v zahraničí. Poznáte nová a zajímavá místa, dostanete se mezi lidi se zajímavým koníčkem a udržíte si postřeh a přátelský přístup k moderním technologiím. Geocaching se navíc jeví jako ideální aktivita pro překlenování generačních mostů – vnuci mohou poradit s navigačním softwarem, prarodiče mohou přispět praktickými zkušenostmi a znalostmi. Geocaching se tak stává aktivitou, při které se může sejít více generací a nikdo se nebude nudit. Pokud máte dobré nápady a znáte zajímavá místa, můžete své vlastní poklady také začít zakládat. Dobré úrovně údajně dosahují ty keše, jejichž zakladatel má sám za sebou nejméně sto úspěšných nálezů. Svůj nápad ovšem můžete realizovat i v menším měřítku, třeba jen pro pobavení svých blízkých.

Podrobný průvodce geocachingem na www.geocaching.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.