velikost písma: A +/ A/ A -

Šetřete i při vaření kávy

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

Kroutíte hlavou nad účty za energie, přitom snížit její spotřebu nic nestojí. Stačí se jen řídit určitými pravidly. Výsledkem budete možná překvapeni.


Nepřetápějte
Zásadně lze ušetřit rozumným zacházením s teplem. Nemusíte přetápět ani udržovat všude stejnou teplotu nonstop. V obýváku stačí 22°C, v ložnici pak 20°C (spaní při vyšší teplotě je i nezdravé). V koupelně by mělo být 22 – 24°C, v chodbě ale stačí 17 – 19°C. Trvale neobývané prostory stačí temperovat, jste-li v práci, může být doma jen 17 °C, když odjedete na dovolenou, nemusí být v bytě více než 15°C. Každý stupeň může znamenat až 6 % úspory energie.
S teplem souvisí vlhkost vzduchu – ideální je mezi 40 až 50 %. Je-li nižší, musíte teplotu v místnosti zvýšit až o 3°C, abyste se cítili stejně dobře. Zvýšit vlhkost pomohou odpařovače, zalévání květin či sušení prádla. Pozor na radiátory, neměl by je zakrývat ani nábytek, ani závěsy.

„Snědená“ energie
S poklicí na hrnci, v němž vaříte vodu, ušetříte čas, ale také až polovinu energie, ovšem jen tehdy, že poklice dostatečně přiléhá. Ve velkých nádobách vařte na velkých hořácích a naopak. Všímejte si i materiálu nádobí – ideální je např. nerezová ocel, která dobře vede teplo. Úsporné je používání tlakového hrnce. U elektrického sporáku využívejte zbytkového tepla plotýnky, kterou lze vypnout několik minut před dovařením. Ohříváte kvůli šálku kávy plnou varnou konvici? Vždyť stačí právě tolik, kolik potřebujete, na konvici nejspíš máte i rysky značící množství vody.

Čtěte také: Jak se zabezpečit na důchod 1. díl

Hlídejte chladničku
K vysokým účtům může přispívat i špatné zacházení se spotřebiči. Např. chladnička by měla být naplněna aspoň ze 70 %, aby nešla zbytečně naprázdno, a stát co nejdál od zdrojů tepla (radiátory, trouba, sporák) – co stupeň teploty nad 20°C, to 6 % nárůst spotřeby. Nastavte správnou teplotu uvnitř – v chladničce stačí +5, v mrazničce -18°C. Každé snížení o 2°C znamená spotřebu o 15 % vyšší! Pozor na námrazu, při tloušťce 3 mm zvyšuje spotřebu až o 75 %. Neukládejte do chladničky teplá jídla – ta námrazu podporují. Chladničku otvírejte jen krátce, proto potraviny ukládejte přehledně.

Myjte (se) levněji
Spotřebu vody zbytečně zvyšují kapající kohoutky (únik může znamenat až 170 l měsíčně!), mytí nádobí pod tekoucí vodou (lze je nejprve umýt čisticím prostředkem a pak naráz opláchnout), tekoucí voda po celé čištění zubů. Máte myčku? Nemusíte omývat nádobí od zbytků jídla, stačí dveře myčky řádně zavírat, aby nečistoty nezaschly. Plňte vždy celou myčku a vybírejte správný program a teplotu (pro lehce zašpiněné nádobí stačí úsporný režim i nižší teplota – např. 65°C místo 50°C). Pro poloviční náplň volte odpovídající program.

„Vyprané“ peníze
Konečně pračka – její kapacitu využívejte naplno a nevolte zbytečně vysoké teploty – čtvrtinu energie ušetříte např. snížením z 90°C na 60°C, programy, jako jsou vyvářka a předpírka, jsou energeticky velmi náročné. Kvalitní prací prášky dovolí prát při nižších teplotách, výdaje za ně se na energii vrátí.

Dáváte si pozor na spotřebu, nebo to nemá smysl? Diskutujte na našem fóru a na facebooku.

Kam dál?
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Odkud se vzaly peníze?Proč je nutné vést rodinný rozpočet
10 rad jak se zodpovědně zadlužit
Konec dorovnávání slovenských penzí
Jak získat důchod za práci v EU?
Přichází do módy živá loutka?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.