velikost písma: A +/ A/ A -

Jak správně mrazit potraviny

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

Mražení potravin, je málem věda. A to mrazák nechybí snad v žádné domácnosti. Poradíme vám, jak suroviny zamrazit aby zůstaly čerstvé a dobré, abyste z nich mohli vždy vařit chutné a zdravé pokrmy plné vitamínů.

Zmrazování potravin zdaleka není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Na začátek je třeba říci, co je a co není vhodné k uložení v mrazničce: obecně je ke zmrazení vhodné maso, drůbež, divočina, ryby, zelenina, byliny, syrové ovoce, mléčné výrobky, pečivo, hotová jídla, vaječný žloutek a bílek, nevhodné je pak zmrazovat např. hroznové víno, salát, ředkve, kyselou smetanu, majonézu, celá vejce, cibuli, celá jablka a hrušky.

Hlídejte obchodníky
Do mrazničky byste měli vkládat jen potraviny v nepoškozených obalech. Když kupujete zmrazené potraviny, které chcete jen doma přehodit do své mrazničky a použít později, učiňte tak až na konci nákupu a za podmínky, že i v mrazicím boxu v obchodě byly uloženy alespoň při -18 °C (při vyšší se zkracuje doba možnosti uskladnění). Hluboce zmrazené potraviny ideálně převážejte v novinovém papíru nebo chladicí tašce a doma je ihned vložte do mrazničky.

Pozor na vodu
Mají-li si čerstvé potraviny uchovat i po zmrazení svou čerstvost, měly by být zmraženy co nejrychleji, aby zůstala zachována výživná hodnota, vitamíny, podoba a chuť. Při pomalém zmrazení se totiž tekutiny z buněk přemístí do mezibuněčného prostoru, buňky se stáhnou a při rozmrazení se do nich zpět dostane jen minimum tekutin – ztratí se šťavnatost (např. u špatně zmrazeného masa po rozmrazení zůstane voda na talíři). Z toho důvodu mají moderní mrazničky zařízení, které umožňuje zmrazení vložených potravin. Tuto funkci stačí aktivovat pár hodin před nákupem, prostor mrazničky se zatím „nachladí“ pod standardní teplotu, vložené potraviny se pak rychleji zmrazí. Funkci lze vypnout po několika hodinách manuálně nebo počkat na automatické vypnutí.

Pár „mražených“ tipů
Chcete-li uchovat barvu, chuť a vitamín C, měli byste zeleninu před zamrazením spařit – ponořte ji na cca tři minuty do vařící vody, pak ji rychle ochlaďte pod studenou vodou a nechte okapat.
Libové maso je ke zmrazení vhodnější než tučné a může se i déle skladovat: pro snazší manipulaci vložte mezi plátky zmrazování fólii, nepřimrznou k sobě.
Syrové potraviny před zmrazením nesolte a nekořeňte – řada koření při zmrazení mění intenzitu. Částečně nebo zcela rozmrazené potraviny už znovu nezmrazujte, pouze jsou-li tepelně upravené. Jako obaly se do mrazničky hodí fólie z umělé hmoty či polyetylenu, alobal a mrazicí misky, nevhodné jsou balicí či pergamenové papíry, celofán, použité nákupní tašky.
Z balíčku nejlépe odstraňte přebytečný vzduch a dobře jej uzavřete pomocí gumiček, umělohmotných uzávěrů atd., případně můžete fólii svařit.
Na zamrazené potraviny je dobré napsat datum vložení do mrazničky i název, co balíček obsahuje.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.