velikost písma: A +/ A/ A -

Fibrilace síní může způsobit mrtvici

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Špatně se vám dýchá, potíte se, máte rychlejší tep a nepravidelně vám buší srdce? Na nic nečekejte a běžte k lékaři. Můžete totiž trpět fibrilaci síní, která nejčastěji způsobuji cévní mozkovou příhodu.


foto: iStock

Fibrilace síní je nejčastější trvalá porucha srdečního rytmu, k níž během života dochází u jednoho ze čtyř dospělých starších čtyřiceti let. Třetina lidí v České republice podle aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK však projevy poruch srdečního rytmu nedokáže správně rozpoznat. Přitom pokud fibrilace síní není odhalena včas, hrozí člověku vážné zdravotní komplikace. Pacienti s fibrilací síní jsou náchylnější k tvorbě krevních sraženin, které pětkrát zvyšují riziko vzniku cévních mozkových příhod. Zároveň téměř celá polovina těchto pacientů do jednoho roku od prodělané cévní mozkové příhody umírá.

Fibrilace síní se projevuje nepravidelným bušením srdce, rychlejším tepem, sníženou výkonností při zátěži, nadměrným pocením, zadýcháváním se, svíravou bolestí na hrudi nebo nemusí mít žádné projevy. Více než pětina lidí ji ale podle průzkumu spojuje spíše se svíravou bolestí u srdce a hrudní kosti, která vystřeluje do ramene, krku nebo ruky, což jsou typické příznaky infarktu. Pokud člověk nepřikládá nepravidelnému tepu nebo bušení srdce význam a neobrátí se včas na svého lékaře, může se potýkat s velmi vážnými následky. Velmi rychlé nepravidelné stahy síní způsobují vznik krevní sraženiny, která se může uvolnit a putovat tepnami po celém těle. Nejčastěji však směřuje do mozkových tepen a při jejich ucpání vzniká cévní mozková příhoda – mrtvice.

Čtěte také: Barviva v potravinách – šálí naše smysly?

Cévní mozková příhoda způsobená fibrilací síní postihuje ročně až tři miliony lidí na celém světě. Pokud je způsobena fibrilací síní, mívá závažnější průběh se zvýšenou pravděpodobností úmrtí (20 %) a invalidity (60 %). Tato vážná rizika fibrilace síní si ale lidé v České republice příliš neuvědomují. Většina z nich ji má spojenou s infarktem a zástavou srdce.

Komplikacím fibrilace síní lze předcházet zvyšováním povědomí o této nemoci a jejích projevech. Téměř 62 % respondentů průzkumu se totiž mylně domnívá, že před krevními sraženinami, které mohou vznikat při fibrilaci síní a mohou způsobit mrtvici, je chrání dodržování zásad správného životního stylu a správné výživy. MUDr. Petr Janský z Kardiocentra pro dospělé Fakultní nemocnice Motol v Praze k tomu říká: „Zdravý způsob života sice napomáhá snížit riziko případných komplikací fibrilací síní, ale bohužel se pouze na něj nelze spolehnout. Pacienti s poruchou srdečního rytmu by neměli brát na lehkou váhu doporučení svého lékaře, obzvláště pokud jim předepíše léky na snížení krevní srážlivosti. Ty dokážou významně snížit riziko vzniku obávané mozkové příhody.“

Průzkum STEM/MARK zaměřený na fibrilaci síní byl realizován v průběhu března 2013 a zúčastnilo se jej celkem 513 respondentů z celé České republiky, přičemž 36 % z nich nebo někdo z jejich rodiny má od lékaře diagnostikované onemocnění srdce.

Trpíte vy nebo někdo z vašeho okolí fibrilací síní? Napište nám vaše zkušenosti v diskuzním fóru a na facebooku!

Kam dál?
Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
Udržte cukr pod kontrolou!
Vliv fází Měsíce na člověka
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.