velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na duben

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 1

Výstava, veletrh nebo koncert? Určitě se rozhodnete správně, protože měsíc duben pro vás připravil opět zajímavé kulturní události. Tak neváhejte a vybírejte.


Loňský ročník festivalu Evolution

Unikátní Minisalon filmových klapek v pražském divadle Hybernia
Pozoruhodná výstava originálních filmových klapek od 4. dubna zaplní foyer divadla Hybernia v centru Prahy. Filmové klapky, typický, i když dnes už lehce nostalgický symbol filmového natáčení, pomalované či jinak výtvarně zkrášlené známými českými umělci tradičně provázejí Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival. Do aktuálního 16. ročníku prestižního Minisalonu filmových klapek přispěla řada autorů, kteří už za roky vydali celé kolekce klapek, mezi nimi například Jaroslav Nykl, Maria Axamitová, Josef Ruszelák, Jana Baboráková, Kateřina Lovis Miler, Ilja Hartinger, František Květoň, Ladislav Pálka či Josef Schindler. Výstava v Hybernii je první příležitostí vidět letošní kolekci pohromadě. Z Prahy se nevšední umělecká díla a zároveň cenné sběratelské kousky přemístí do dějiště Zlín Film Festivalu, jehož 53. ročník se uskuteční od 27. května do 1. června. Vyvrcholením minisalonu filmových klapek, který nemá ve světě obdoby, bude veřejná dražba vystavených originálů v pátek 31. května od 14 hodin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Výtěžek aukce je každoročně určen na podporu studentské filmové tvorby.

Starožitnosti v moderním kontextu
Největší tuzemský veletrh starožitností konaný dvakrát ročně se nezadržitelně opět blíží. Ve dnech 18. až 21. dubna jej můžete zhlédnout v prostorách Novoměstské radnice v Praze. Pořádající Asociace starožitníků ČR letos za leitmotiv zvolila spojení historie a současnosti, tedy hledání krásy v kombinaci starých předmětů a moderního designu. Není se čemu divit, poslední desetiletí strohého modernismu a čistých linií přinesly jisté odosobnění. A tak je hledání originality i dávných příběhů věcí přirozenou reakcí. Na veletrhu se také dozvíte, jaké zásady je dobré při kombinování starého s moderním neopominout.

Čtěte také: Prosluněné lyžování v jarním Tyrolsku

Festival Evolution
Festival Evolution se letos uskuteční 19. až 21. dubna na pražském Výstavišti a bude ho tvořit hned pět veletrhů, tematická expozice Francie a deset pódií pestrého doprovodného programu. Nabídne novinky z oblastí bio, zdraví, ekologie, esoteriky, osobnostního růstu a inspirace. Firmy a obchodníci z Francie přivezou do Prahy závan jižního slunce, vůní a chutí: představí své výrobky z oblasti biopotravin, potravinových doplňků, přírodní kosmetiky a bio vín v samostatné expozici na veletrhu Biostyl. Na festivalu se představí řada zajímavých hostů, například přední interpret alikvótního zpěvu Wolfgang Saus z Německa, brazilská propagátorka biologické inteligence deštného pralesa Sandra Epstein nebo ajurvédský lékař Dr. Shanti Kumara Kamleshe. Proběhnou také online vystoupení dalších zahraničních osobností. Přednášky a semináře, workshopy, výstavy, filmová, taneční a divadelní představení doplní také ukázky zdravého vaření, cvičení a ochutnávky, najdeme zde i odpočinkové zóny s kavárnami a čajovnami a také aktivity vhodné pro rodiče s dětmi.

Devadesát let českého komiksu
Výstava v Centru současného umění DOX mapuje 90 let vývoje českého komiksu jako svébytného narativního žánru, jehož kořeny v českém prostředí sahají do poloviny 19. století. Od svých počátků zajímavým způsobem zrcadlí proměny naší společnosti a kultury. Vývoj komiksu u nás až do 30 let probíhal podobně, jako tomu bylo v ostatních evropských zemích. Nástup totalitních režimů však jeho evoluci narušil. Přesto domácí tradice nezanikla a naopak nabyla osobitých forem, které ve vyspělých státech komiksu (USA, Francie, Itálie) nenajdeme. Výstava tak zasazuje řadu jevů, které byly zapomenuty nebo vnímány izolovaně od obecnějšího kontextu. Výstava potrvá do 20. května.

Soudobá hudba v Praze
V dubnu se uskuteční hned dva koncerty soudobé hudby, které pořádá sdružení Konvergence. Na první z nich, který je věnovaný 10. výročí existence sdružení, se můžete těšit 15. 4. Celá dramaturgie koncertu bude složená jen ze skladeb členů sdružení a bude tak pomyslnou tečkou za obdobím náročné práce, která je neodmyslitelně spjatá s fungováním sdružení. Druhý dubnový koncert (23. 4.) proběhne ve spolupráci s klavírním triem Orbis trio, které se patří k nejlepším v Evropě. V jejich podání se můžete těšit na skladbu Milana Slavického či Mauricia Kagela.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Nedejte šanci jarní únavě
Bad Reichenhall – solné lázně
5 důležitých věcí při výběru bot
Po čem ženy touží?
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.