velikost písma: A +/ A/ A -

Měňme věci kolem nás

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 1

AKTUALITA Pod záštitou OSN startuje projekt na oživení společnosti v pěti regionech ČR. Hlavním smyslem je podpora a rozvoj aktivního občanského života. Právě dnes startuje v Ústí nad Labem Kavárnička senzačních seniorů.


foto: iStock

Sousedské besedy na sídlišti nebo spolupráce veřejné, neziskové a komerční sféry... Źe to není reálné? „Uvidíme!“ prohlásili dnes zástupci šesti zavedených neziskových organizací z celé ČR, když oficiálně zahájili společný projekt zaměřený na podporu a rozvoj aktivního občanského života v regionech MĚNÍME VĚCI KOLEM NÁS. Více než 400 lidí se tak aktivně zapojí do dění v místě svého bydliště. Podpora cílí především na sociálně vyloučené skupiny lidí (nezaměstnaní, rodiče na rodičovské dovolené, lidi nad 50 let, ale i mladé osoby).

Čtěte také: Udělejte si bylinkový záhon do spirály

Za účelem probudit u lidí zájem o věci veřejné, posílit odpovědnost za vlastní život i dění kolem spojilo síly šest neziskových organizací z různých regionů ČR, které mají rozvoj aktivního občanského života ve svém poslání.
„Jsem ráda, že projekt můžeme realizovat právě teď, kdy je velká část veřejnosti znechucena ,blbouʻ náladou ve společnosti. Věříme, že to společně můžeme změnit. Pět organizací se podělí o osvědčené zkušenosti na oživení společnosti a následně si vzájemně pomohou a zorganizují se zapojením místních akce pro veřejnost,“ říká Ing. Jolana Turnerová, ředitelka občanského sdružení Spiralis, které celý projekt řídí.

Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký a Jihomoravský kraj budou dějištěm celkem 40 akcí pro veřejnost, jako jsou například soutěže, besedy o dobrovolnictví, výstavy, koncerty, divadelní představení apod., které do října 2013 uspořádají za vzájemné pomoci organizace Náš kraj, Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem, Centrum rozvoje Česká Skalice, Trialog a OliVY.

Čtěte také: Mládí nutně neznamená konkurenci

Projekt podpořil Evropský sociální fond, Ministerstvo školství a tělovýchovy ČR a záštitu mu udělilo Informační centrum OSN v ČR, které zapojování občanů do vytváření udržitelné společnosti a sdílení dobré praxe v této oblasti dlouhodobě podporuje.

A právě dnes 25. března dopoledne startuje jeden z těchto projektů. V Ústí nad Labem během dnešního dopoledne proběhne slavnostní zahájení Kavárničky senzačních seniorů (Klub pro všechny generace). Senioři, inspirováni projektovým workshopem „Měníme věci kolem nás“ podpořeného z ESF, se rozhodli vytvořit příležitost k pravidelnému setkávání v ústecké lokalitě Severní Terasa. V Klubu pro všechny generace ve Větrné ulici číslo 4 můžete být seniory obslouženi každé pondělí dopoledne.

A co vy, přidáte se? Napište nám své nápady na facebook nebo do diskuzního fóra.

Kam dál?
Absolventi Senior Akademie: Umíme se bránit
Sousedi do nepohody
Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!
Senior Parky nabízí pohodlné bydlení i kulturu
Nová kariéra po padesátce
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.