velikost písma: A +/ A/ A -

Aby nás daňové přiznání nepoložilo

Autor: Karel Muška | komentářů: 5

Na dohled se nám přiblížil poslední březen, který bývá ve znamení podání daňového přiznání. Mnohým lidem přinášejí růžové formuláře noční můru již od Vánoc. Co nového nám letos přiznání přináší? Na co si dát pozor a čeho se vyvarovat, abychom vše odevzdali bez úhony?


foto: iStock

Co se mění? Základní sleva na poplatníka se zvyšuje z původních 23 640 Kč na 24 840 korun na rok. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě se zvýšilo z 11 604 Kč na 13 404 Kč na rok, v případě zdravotně postiženého dítěte na dvojnásobek. Maximální daňový bonus (jen u dětí) vzrostl z 52 500 Kč na 60 300 Kč.

Naproti tomu se ruší osvobození úroků z vkladů ze stavebního spoření, kdy úroky stavební spořitelny svým klientům zdaní sazbou 15 %. Na dani z příjmu i letos osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odvedou 15 % ze základu daně. Samotný výpočet daně zůstal oproti předchozímu roku téměř beze změn. Jinak se nic nemění ani na odečitatelných položkách, ani na daňových slevách. Za rok 2012 si lze i nadále beze změn odečítat od základu daně například zaplacené úroky u hypotéky, nemění se ani výše výdajových paušálů pro OSVČ.

Kdo podává daňové přiznání
Zjednodušeně řečeno jej platí každý, za koho to neudělal zaměstnavatel a jeho zdanitelné příjmy vloni přesáhly 15 tisíc korun (a současně už nebyly zdaněny takzvanou srážkovou daní). Zaměstnanec podává přiznání v případě, že měl jiné příjmy (než ze zaměstnání) převyšující 6000 korun (a nejsou ani osvobozené, ani už sníženy o srážkovou daň). Podnikatelé podávají přiznání i při vykázání ztráty.

Kdy přiznání odevzdat
Pokud lidé nevyužívají služby daňového poradce, mají na odevzdání přiznání čas do 2. dubna. Stačí ovšem do tohoto termínu daňové přiznání prokazatelně odeslat nebo finančnímu úřadu (FÚ) oznámit využití služeb daňového poradce (tehdy je lhůta podání do 2. července).

Při podání přiznání se zpožděním delším než 5 pracovních dnů hrozí pokuta, jež činí 0,05 % z daňové povinnosti za každý den prodlení (max. 5 % daňové povinnosti nebo 300 tisíc korun). Pokud ale vypočtená pokuta nepřesáhne 200 korun, finanční úřad ji odpustí. Druhého dubna je rovněž splatná daň. Pokud peníze dojdou na účet FÚ do 4 pracovních dnů od uvedeného termínu, jedná se ještě o „ochrannou lhůtu“ a nikdo se zlobit nebude.

Vzhůru na růžový formulář
Pan Václav žije s manželkou, je živnostník a jeho výdělečná činnost spadá v přiznání do kolonky „Administrativní a kancelářské činnosti“. Příjmy pana Václava každý měsíc dosahují 30 000 Kč, ze zaměstnání žádné příjmy nemá.
Pro zdaňovací období 2012 pan Václav použije formulář vzor č. 19 vydaný Ministerstvem financí (MF). Nově se v záhlaví formuláře uvádí příslušný krajský nebo pražský finanční úřad. Po vyplnění 1. oddílu přiznání, tzn. úvodní strany, přichází na řadu Příloha č. 1 pro výpočet dílčího základu z podnikání a Příloha č. 2 pro výpočet dílčího základu daně z pronájmu a z ostatních příjmů. Není-li pro přílohy náplň, nevyplňují se a neodevzdávají se s přiznáním.

Příloha č. 1 se vyplňuje podle závěrky daňové evidence nebo evidence příjmů. Výdaje poplatník uplatňuje ve skutečné výši (dle daňové evidence) nebo procentem z příjmů. Ve 2. oddílu přiznání se uvádí na základě Potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů dílčí základ daně ze závislé činnosti a dílčí základy daně z výše uvedených příloh včetně základu daně z kapitálového majetku.

Oddíl č. 3 pak obsahuje nezdanitelné částky daně (dary, úroky z úvěrů ze stavebního spoření nebo hypoték nebo příspěvky na penzijní připojištění), výpočet daňového základu a výpočet daně.
Oddíl 5 obsahuje nárokované slevy na dani (na poplatníka, na druhého z manželů či na invaliditu) a daňové zvýhodnění na děti. V oddílu 7 pan Václav vyčíslí doplatek či přeplatek na dani. Na poslední straně vyplní počet příloh daňového přiznání a počet jednotlivých potvrzení, dokládajících nezdanitelné částky základu daně. Má-li pan Václav přeplatek na dani, vyplní žádost o vrácení přeplatku.

Peníze je třeba poslat na jiný účet
Pozor je třeba si dát na nová čísla účtů územních pracovišť FÚ v souvislosti s jejich reorganizací. Pod který FÚ lidé patří lze nalézt na tzv. převodovém můstku finančních úřadů, kde je přehled všech bývalých 199 úřadů. Každá daň má své předčíslí a číslo účtu. Proto je i při každé platbě nutné příslušné předčíslí uvést před číslem daného FÚ.

Formulář přiznání lze podat na FÚ:
- osobně;
- poštou;
- elektronicky skrze portál MF;
- prostřednictvím datové schránky.

Daně lze zaplatit několika způsoby
- běžný bankovní převod;
- zrychlený nebo expresní bankovní převod;
- zahraniční platba;
- poštovní poukázka typu „A“;
- na pokladně ČNB;
- na pokladně FÚ.

OSVČ, kteří se na vyplnění daňového přiznání necítí, se mohou například obrátit na daňového profesionála profesní Komory daňových poradců ČR na webu www.kdpcr.cz. Zaměstnancům může s mnoha otázkami a daňovými trápeními zase poradit ochotný pracovník mzdové účtárny.

Už jste své daně odevzdali? Napište nám do fóra nebo facebook.

Kam dál?
Nová kariéra po padesátce
Na jaké dávky máme letos nárok?
Fenomén: ztráta identity
Druhý pilíř penzijního spoření aneb Ruská ruleta
Mobbing – šikana na pracovišti
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.