velikost písma: A +/ A/ A -

Nedejte šanci jarní únavě

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Dlouhé zimní období, kdy se člověku nechce opustit teplo domova, se neblaze podepisuje na naší tělesné i duševní kondici. Připočteme-li několikaměsíční nedostatek slunečního svitu a tedy nižší tvorbu vitaminu D, máme definici častého neduhu zvaného jarní únava.


foto: iStock

Jedná se o pocit fyzické a psychické únavy a vyčerpání, který se objevuje v období konce zimy a začátku jara. Bránit se můžeme zejména aktivním odpočinkem, nejlépe venku na slunci. Neméně důležitá je však i duševní očista a relaxace, abychom pro změnu rovnýma nohama nesklouzli do jarních depresí.

Zimní měsíce organismus vyčerpávají. Přetopené místnosti, nedostatek pohybu, těžká strava, brzká tma a obloha spíše pod mrakem než zalitá sluncem jsou hlavními spouštěči. S prvními jarními paprsky jsme najednou plní energie, leč bez potřebné fyzické kondice. Snadno se vyčerpáme a únava je na světě. V tu chvíli bychom měli pomalu zvyšovat množství pohybu, dodávat tělu více tekutin a vitaminů a snažit se dostat do celkové duševní pohody.

K tomu napomůže třeba relaxační koupel či vhodné uklidňující vůně. Do koupele i pro následnou péči o pokožku se hodí kvalitní nejlépe přírodní kosmetika s obsahem olejů. Ty kůži nejen zvláční, ale jejich vonné složky dokážou navodit pocit relaxace, zklidnění a uvolnění.

Čtěte také: Aromaterapie – léčba vůní 1. díl

Jaký olej prospěje vašemu tělu?
Mandarinkový olej – podporuje krevní oběh a hydrataci pokožky. Také odstraňuje stres a únavu.
Bergamotový olej – se získává z kůry malého zeleného citrusového plodu, který vypadá podobně jako pomeranč nebo grapefruit. Sluneční olej, jak se také někdy nazývá, vyniká svou povzbuzující a osvěžující vůní s lehkým hojivým účinkem. Přirozeně uklidňuje, zlepšuje sebevědomí a vyjasňuje myšlenky.
Růžový olej – růže se považuje za „královnu esenciálních olejů“, neboť k získání jediné kapky je třeba přibližně třiceti růží. Výtažek z růže se osvědčuje při péči o suchou nebo citlivou pokožku, kterou dobře hydratuje a vyživuje.
Olej z kakostu – se vyznačuje svými léčivými účinky, neboť podporuje regeneraci pokožky a vyhlazuje jizvy a jiné nedostatky pleti. I v aromaterapii patří mezi nejoblíbenější, protože posiluje rovnováhu mysli a emocí pomocí hormonální regulace a uklidnění nervového systému.
Olej z plumérie – plumérie je oblíbená pro svůj exotický a zároveň jemný nádech. Rostlina je v Indii známá také jako západoindický jasmín nebo „strom života“. Svůdné květinové tóny přinášejí vnitřní klid a harmonii.
Pomerančový květ – známý také jako neroli velmi prospívá pokožce a přitom konejší a uklidňuje smysly. Lehké a sladké tóny vynikají také svými léčivými a příjemně energickými vlastnostmi.

Který esenciální olej vyhovuje vám? Jak bojujete proti jarní únavě? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook!

Kam dál?
Aromaterapie – léčba vůní 2. díl
Pusťte si teplo k tělu!
Moxování – léčivý oheň
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Geopatogenní zóny – dobrá a špatná místa
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.