velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 1

V měsíci březnu vystřídají tradiční zabijačkové hody lehké bezmasé menu. V Brně i v Praze se můžete těšit na speciální vegetariánské festivaly a ke slovu se dostávají také velikonoční jarmarky. Věříme, že si se svými vnoučaty užijete opět mnoho zábavy.



VeganFest
Festival zasvěcený veganskému životnímu stylu právě probíhá v Brně. Více o veganské kuchyni se dozvíte prostřednictvím přednášek, filmů a workshopů, které proběhnou v březnu v brněnských ulicích, klubech a restauracích. Zkusíte si vaření z náhražek masa, mléka a vajec a ochutnáte jídla netradičních chutí. Na festivalovém YouTube kanálu je možné zhlédnout filmy a videa, která se budou v průběhu festivalu promítat. Dále pak snímky, které budou pouze online, a taktéž jednotlivé přednášky a workshopy, které budou v průběhu festivalu natáčeny.
Kdy a kde: 1.–17. března, Brno

VegetFest
Po vánočním přejídání, povánočním dojídání cukroví a únorovém masopustním hodování je čas potěšit žaludek i oko něčím mnohem lehčím. Delikatesy bez masa můžete ochutnat také v Praze v rámci třítýdenního festivalu VEGETFEST. Do festivalu se nezapojily pouze vegetariánsky zaměřené podniky, ale zapojilo se i několik restaurací, v jejichž menu tvoří masitá jídla podstatnou složku. Všechny přihlášené restaurace budou účastníkům festivalu servírovat speciální tříchodové menu bez masa za 290 Kč. Hlavními hvězdami festivalového menu budou brambory, luštěniny, ovoce a zelenina. Ochutnáte například rizoto se sušenými tomaty, čerstvým parmezánem a rukolou, tvarohové knedlíčky s jahodami a makovou zmrzlinou nebo Mulligatawny soup – pikantní čočkovou polévku.
Kdy a kde: 25. února – 17. března, Praha

Francie v jižních Čechách
Dny francouzské kultury je festival pořádaný Francouzskou aliancí Jižní Čechy zaměřený na frankofonní kulturu a kuchyni. V rámci festivalu se můžete těšit na hudbu, filmy a návštěvu bretonského šéfkuchaře.
Kdy a kde: 14. března – 5. dubna, České Budějovice

Staročeský velikonoční jarmark
Tradiční jarní setkání na Toulcově dvoře s přírodou, tradicemi, řemesly a řemeslníky a samozřejmě s dobrým jídlem a pitím. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční velikonoční zboží – kraslice, pomlázky, ale i na keramické a hrnčířské výrobky, šperky, přírodní mýdla, kosmetiku a mnoho dalšího. Zdravá jídelna nabídne speciální jarní menu. Zdravá jídelna nabídne jarní nádivku, pečené kuře, špenátovou polévku, výborné domácí pomazánky (vajíčkovou, bylinkové), domácí moučníky a pečivo. Na jarmark přijedou výrobci a prodejci nejrůznějších dobrot i zdravých potravin. Navštivte také tvořivé dílny – možnost vyrobit si velikonoční a jarní předměty – pomlázku, řehtačku, píšťalku… Předvádění starých řemesel, divadélka, zpěv jarních písniček, ochutnávka velikonočních pokrmů. V 17:00 hod. pak společné vynášení Morany.
Kdy a kde: 16. března, Praha

Irský kulturní festival
Již desátý ročník irského kulturního festivalu se koná u příležitosti Dne svatého Patrika, který si Irové po celém světě připomínají 17. března na počest patrona své země. Nenechte si ujít týden irských specialit v hotelu Brioni. V rámci festivalu se dozvíte mnoho zajímavostí o irské kultuře a poslechnete si tradiční irskou hudbu.
Kdy a kde: 18.–24. března, Ostrava

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo facebooku.

Kam dál?
www.gastronaut.cz
Kulturní tipy na březen
Nejčastější otázky ohledně zdravotního pojištění (II. díl)
Paříž je stále chic
Máte cukrovku? Sportujte!
Zimní radovánky pro odvážné
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.