V měsíci březnu vystřídají tradiční zabijačkové hody lehké bezmasé menu. V Brně i v Praze se můžete těšit na speciální vegetariánské festivaly a ke slovu se dostávají také velikonoční jarmarky. Věříme, že si se svými vnoučaty užijete opět mnoho zábavy.
VeganFest
Festival zasvěcený veganskému životnímu stylu právě probíhá v Brně. Více o veganské kuchyni se dozvíte prostřednictvím přednášek, filmů a workshopů, které proběhnou v březnu v brněnských ulicích, klubech a restauracích. Zkusíte si vaření z náhražek masa, mléka a vajec a ochutnáte jídla netradičních chutí. Na festivalovém YouTube kanálu je možné zhlédnout filmy a videa, která se budou v průběhu festivalu promítat. Dále pak snímky, které budou pouze online, a taktéž jednotlivé přednášky a workshopy, které budou v průběhu festivalu natáčeny.
Kdy a kde: 1.–17. března, Brno
VegetFest
Po vánočním přejídání, povánočním dojídání cukroví a únorovém masopustním hodování je čas potěšit žaludek i oko něčím mnohem lehčím. Delikatesy bez masa můžete ochutnat také v Praze v rámci třítýdenního festivalu VEGETFEST. Do festivalu se nezapojily pouze vegetariánsky zaměřené podniky, ale zapojilo se i několik restaurací, v jejichž menu tvoří masitá jídla podstatnou složku. Všechny přihlášené restaurace budou účastníkům festivalu servírovat speciální tříchodové menu bez masa za 290 Kč. Hlavními hvězdami festivalového menu budou brambory, luštěniny, ovoce a zelenina. Ochutnáte například rizoto se sušenými tomaty, čerstvým parmezánem a rukolou, tvarohové knedlíčky s jahodami a makovou zmrzlinou nebo Mulligatawny soup – pikantní čočkovou polévku.
Kdy a kde: 25. února – 17. března, Praha
Francie v jižních Čechách
Dny francouzské kultury je festival pořádaný Francouzskou aliancí Jižní Čechy zaměřený na frankofonní kulturu a kuchyni. V rámci festivalu se můžete těšit na hudbu, filmy a návštěvu bretonského šéfkuchaře.
Kdy a kde: 14. března – 5. dubna, České Budějovice
Staročeský velikonoční jarmark
Tradiční jarní setkání na Toulcově dvoře s přírodou, tradicemi, řemesly a řemeslníky a samozřejmě s dobrým jídlem a pitím. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční velikonoční zboží – kraslice, pomlázky, ale i na keramické a hrnčířské výrobky, šperky, přírodní mýdla, kosmetiku a mnoho dalšího. Zdravá jídelna nabídne speciální jarní menu. Zdravá jídelna nabídne jarní nádivku, pečené kuře, špenátovou polévku, výborné domácí pomazánky (vajíčkovou, bylinkové), domácí moučníky a pečivo. Na jarmark přijedou výrobci a prodejci nejrůznějších dobrot i zdravých potravin. Navštivte také tvořivé dílny – možnost vyrobit si velikonoční a jarní předměty – pomlázku, řehtačku, píšťalku… Předvádění starých řemesel, divadélka, zpěv jarních písniček, ochutnávka velikonočních pokrmů. V 17:00 hod. pak společné vynášení Morany.
Kdy a kde: 16. března, Praha
Irský kulturní festival
Již desátý ročník irského kulturního festivalu se koná u příležitosti Dne svatého Patrika, který si Irové po celém světě připomínají 17. března na počest patrona své země. Nenechte si ujít týden irských specialit v hotelu Brioni. V rámci festivalu se dozvíte mnoho zajímavostí o irské kultuře a poslechnete si tradiční irskou hudbu.
Kdy a kde: 18.–24. března, Ostrava
Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo facebooku.
Kam dál?
www.gastronaut.cz
Kulturní tipy na březen
Nejčastější otázky ohledně zdravotního pojištění (II. díl)
Paříž je stále chic
Máte cukrovku? Sportujte!
Zimní radovánky pro odvážné