velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 1

Měsíc únor se ponese v duchu masopustních oslav, na které můžete zavítat jak ve velkých městech, tak i v malých vískách. A záleží už jen na vás, zda podpoříte ten svůj místní masopust, nebo se vydáte s vnoučaty za oslavami přespolními.

foto: iStock

Masopust v Roztokách a Úněticích
Masopust byl od pradávna svátkem jídla a hodování. Dvě spřátelené obce, Roztoky a Únětice, vás zvou právě na ten svůj masopust. Součástí oslav bude tradiční průvod masek a celodenní masopustní veselí, na kterém nebudou chybět hudebníci, kejklíři a mnoho dalších. Můžete se těšit na tradiční masopustní pokrmy, tedy koláče, koblihy či zabijačkové produkty.
Kdy a kde: 8.–9. února, Roztoky, Únětice, region Středočeský kraj

Co se jedlo na Valašsku
Spojte lyžařské aktivity ve Velkých Karlovicích s gurmánskými zážitky. Hotel Galik nacházející se hned vedle Ski areálu Razula a běžeckých stop připravil pro lyžaře tematické gastronomické víkendy. Součástí každé akce je doprovodný program ve formě živého vaření vybraných pokrmů přímo před zraky návštěvníků v podání šéfkuchaře hotelu Galik Miroslava Milučkého. Sami můžete přihlížet, jak šéfkuchař chystá váš pokrm, a pak si na něm hned pochutnat. Například na jehněčí kýtě na česneku s kroupy a smetanovou redukcí nebo kyselém zelí s uzeným pečeným kolenem a brambory s koprem.
Kdy a kde: 8.–10. února, Velké Karlovice, region Zlínský kraj

Masopust v Českém Krumlově
Masopustní rej, který propukne v Českém Krumlově, bude trvat rovnou celých pět dní. Připravena bude masopustní zábava, dobré jídlo a pití, ale i skvělá podívaná na pestrobarevné procesí masek a samozřejmě mnoho dobrot k zakousnutí – jitrnice, klobásky, tlačenky, pečené maso, slivovice, koláčky. Masopust začne v pátek masopustním maškarním bálem, pokračovat bude sobotní masopustní veselicí. Tradiční masopustní průvod vyrazí do ulic v úterý 12. února.
Kdy a kde: 8.–12. února, Český Krumlov, region Jihočeský kraj

Malostranské masopustní veselí
Nejen v tradičnějších malých vsích, ale také v Praze můžete zavítat na několik masopustů. Jedním z největších masopustních průvodů je právě ten malostranský. Pořadatelé si připravili opravdu bohatý program, ve kterém nebudou chybět pestrobarevné masky, spousta hudby a hlavně dobré jídlo a pití. Občerstvit se budete moci jak na několika zastávkách během průvodu, tak i následně na Kampě, kde budou již od dopoledních hodin nachystané stánky plné dobrot.
Kdy a kde: 9. února, hostinec U Černého vola, Praha

Masopust ze zoo na zámek
Návštěvníky této akce čeká zajímavý program nejen v zoo, ale i na zámku. Mezi zvířátky na Pastýřské stěně se můžete těšit na připomenutí masopustních zvyklostí, tradiční občerstvení a třeba i na soutěže. Čeká vás například soutěž o nejrychlejšího jedlíka koblih nebo o nejhezčí masku. Na zámku pak bude masopustní veselí pokračovat rozvernými taškařicemi s medvědem a veselou muzikou. Nebude chybět tradiční pochování basy.
Kdy a kde: 9. února, Děčín, region Ústecký kraj

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo facebooku.

Kam dál?
Máte cukrovku? Sportujte!
Zimní radovánky pro odvážné
Vládní nadílka nás přijde draho
Co ohrožuje vašeho pejska v zimě?
Škůdci číhají v zahradě na svou příležitost i v zimě
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.