velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na únor

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

V únoru o nepříznivé počasí není nouze, a tak se poohlédneme, jak toto období strávit kulturně a v pohodlí. Nabízíme knižní a divadelní tipy, nabídku filmového festivalu i tip, kam vyrazit za kulturou za naše hranice.


Sněhurka

Filmový festival La Película
Festival španělsky mluvených filmů La Película můžete zhlédnout nejdříve v pražském Kině Světozor od 19. do 24. února. V následujícím týdnu se festival přesune do brněnského kina Lucerna a poprvé se výběr festivalových snímků představí také v Ostravě – Minikino a v Hradci Králové – Bio Central. Diváci se mohou opět těšit na atraktivní snímky ověnčené cenami filmových přehlídek přinášející pohled na současnost i minulost Španělska i některé země Latinské Ameriky. V rámci 8. ročníku festivalu La Película se uskuteční hned několik distribučních premiér, například film Sněhurka: Jiný příběh či koprodukční snímek Post Tenebras Lux. Milovníci tanga by měli také zpozornět – na festivalu bude tomuto specifickému tanci věnována zvláštní sekce.

Na naháče do Vídně autobusem
Vyrazte za kulturou do zahraničí! Například na šokující výstavu nahých mužů ve Vídni. Unikátní výstava „Nackte Männer“ (Nazí muži) by mohla nést podtitul Dost už ženské nahoty! Vídeňské Leopoldovo muzeum hostí na 300 děl mnoha skvělých umělců (současných i minulých), kteří pojali mužskou nahotu tak, že výstava okamžitě po svém zahájení vyvolala pěkné pozdvižení – stejně tak jako i samotné propagační plakáty z fotografií tří známých fotbalistů oděných jen do podkolenek a kopaček. Na výstavě, která končí 4. března, uvidíte také skvosty od norského malíře a grafika Edvarda Muncha, amerického malíře Andyho Warhola, představitele směru Beaux-arts Augusta Rodina nebo umělce evropského formátu Albrechta Dürera. Do Vídně se můžete vypravit například autobusem, společnost Eurolines má až do 25. března akci 1 + 1, kdy můžete cestovat ve dvou, ale za cenu jednoho!

Čtěte také: Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska

Ženské příběhy
Ženské příběhy (Cyklická cesta životem) je kniha plná smutných a veselých, inspirujících i děsivých autentických osobních příběhů, které vycházejí z pravdivé zkušenosti několika desítek odvážných žen, které se rozhodly promluvit nahlas o tom, co je tabu. Najdete příběhy dívky, milenky, matky i stařeny. Přečtete si o křehkých prožitcích dívky kolem první menstruace, o mystickém významu „moontime" a menstruaci jako ženské cestě sebepoznání, dozvíte se o alternativách k tamponům a hormonální antikoncepci. Další oblastí knihy je záhada ženské sexuality. První zkušenosti, poznání svého těla, touha, milostné dopisy, zklamání, zneužití a hlubší poznání sama sebe. Okénko do nejniternějších ženských tajemství. Od sexuality je krůček k široké paletě porodních příběhů. A v neposlední řadě kniha ukazuje, že život ženy přechodem nekončí. Naleznete inspiraci a návody na ženské rituály či tipy na byliny vhodné pro ženy. Knihu sestavila Lilia Khousnoutdinova.

Životy Evy L.
„Klademe květiny na místě, z kterého odjížděli, protože nemají hroby. Jejich hrobem je naše paměť,“ řekl Arnošt Lustig. Eva Erbenová je jednou z lidí, kteří tuto mají tuto „paměť“ a v 82 letech se rozhodla otevřeně bilancovat svůj dosavadní život. Její kniha Životy Evy L., kterou vydává Nakladatelství Franze Kafky, je přímou výpovědí o traumatu holokaustu, autentickým svědectvím i sondou do duše ženy, kterou zasáhly dějiny 20. století. Eva Erbenová se narodila v roce 1930 v Děčíně, o šest let později se s rodiči přestěhovala do Prahy. Roku 1941 byla deportována do Terezína a v roce 1944 do Osvětimi. Na sklonku války se jí podařilo utéct z pochodu smrti a ve vesničce Postřekov se jí ujala rodina Jahnova, která ji vrátila zpět do života. Krátce po absolvování ošetřovatelské školy v Praze odjela v srpnu 1948 s manželem do Paříže a poté v roce 1949 do Izraele, kde žije dodnes. Vychovala dceru a dva syny. Její životní osud se stal tématem několika knih vydaných v Izraeli i zahraničí a dočkal se také filmového zpracování.

Cesta k sebepoznání v Divadle Kampa
Zajímavý a mnohdy i velmi netradiční program nabízí pro své diváky Divadlo Kampa. Akce divadla se nesou v duchu sebepoznání, kultury, inspirace a setkávání. Proto si můžete vybrat z nabídky besed, v únoru například s filmovým režisérem Viliamem Poltikovičem, který má na svém kontě přes 120 filmů a dokumentů, meditačně-improvizačních pořadů, nabídky cvičení jógy či Qi Gongu, promítání filmů a samozřejmě divadelních her. Hybnou silou divadélka jsou manželé Duškovi a okruh spřízněných duší. Více na www.divadlokampa.cz.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Po čem ženy touží?
Zimní radovánky pro odvážné
Vládní nadílka nás přijde draho
Bad Reichenhall – solné lázně
Úspěšný život podle Briana Tracyho
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.