velikost písma: A +/ A/ A -

Po čem ženy touží?

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

ROZHOVOR Alice Kirš, autorka projektu Ženy ženám, otevírá ženám nejen oči, ale i srdce. Jejím přáním je, aby všechny ženy žily spokojený a naplněný život podle svých představ. Co ji vedlo k otázkám ženství? Proč mají ženy samy sebe rozmazlovat?


foto: iStock

Přibližte mi prosím, co je projekt Ženy ženám?
Projekt Ženy ženám® je především platformou pro osobní rozvoj žen. Je určen pro každou ženu, které na sobě záleží a která chce více objevovat a do svého života přinášet dary ženské moudrosti. Součástí této platformy je vzdělávací program Ženy ženám – women's summit 2012. Je to komplexní vzdělávací program znovu objevené ženské moudrosti. Od osmi expertek ženy dostanou odpovědi na více než 100 nejčastějších otázek žen, které v televizi neuslyší a v časopisech se nedočtou. Program, který je online i na DVD, obsahuje hodnotné a unikátní videovstupy týkající se ženského sebevědomí a sebelásky, práce s emocemi, vědomého přístupu k tělu a menstruačnímu cyklu, ženského time managementu, novodobých rituálů a ženských kruhů, ženy matky, ale i ženy v byznysu. To jsou zásadní témata na cestě stát se naplněnou a spokojenou ženou. Bonusem jsou videa výjimečných mužů.

Co vás vedlo k tomu vytvořit takový projekt?
Procházela jsem obdobím, kdy jsem měla pocit, že jsem na všechno sama. Chybělo mi společenství, především žen, se kterými bych mohla tvořit, podporovat se, sdílet své životní situace, radovat se i plakat. A také jsem začala cítit velkou potřebu spolupracovat, protože jsem si uvědomila, že sama jsem jen kapka vody, ale společně s ostatními může vzniknout oceán.

Proč jste si vybrala právě oněch osm žen, které v projektu vystupují?
Mám pocit, že to byl hlas mé duše, jehož volání jsem uslyšela před několika lety, který mi říkal, že přišel čas věnovat se otázce ženství. Mého vlastního ženství. A tak jsem začala navštěvovat různé ženské semináře, výcviky, kurzy, ženské kruhy. Během toho jsem poznala velkou spoustu úžasných a inspirujících žen, od kterých se mi dostalo velké podpory, a témata, kterými se zabývají, mi vnesla do života pochopení sebe sama a dala mi nástroje, jak využít jedinečný ženský potenciál. Z většiny mých učitelek se staly mé kamarádky a právě ty jsem si vybrala do projektu. Jejich témata do sebe skvěle zapadají a navzájem se doplňují. Mohou tak ženě poskytnou opravdu komplexní balíček ženské moudrosti, která jí v 21. století chybí k tomu, aby byla opravdu spokojená a šťastná.

Čtěte také: Sebeláska neznamená sobectví

Některé ženy, i když cítí, že žijí svůj život v disharmonii, nechtějí své „zvyky“ měnit. Proč myslíte?
Změn se bojíme. Jsou spojené s nejistotou a strachem z toho, co bude, co když to nedopadne. A tak spousta lidí často zůstává ve velmi nefunkčních a bolestivých situacích, které dobře znají, což v nich vyvolává jakési falešné pocity jistoty. Mám však osobní zkušenost s tím, že každá změna, které jsem se otevřela a pak jsem ji udělala, mě vždycky dovedla k mnohem lepším, radostnějším a naplňujícím věcem, nakonec jsem se zasmála tomu, jak moc jsem se bála. Odvaha a důvěra v to, že všechno, co se mi v životě děje, má nějaký smysl a je pro mé dobro, mi pomáhá změny dělat a procházet jimi s lehkostí. Vždycky mě posunou dál, což je podle mě smysl života. Neustále se učit a růst a u toho být spokojenou a šťastnou.

Jak jste začala s vlastní změnou vy?
Před pěti lety jsem hledala pomoc při řešení partnerských problémů. Klasická psychologie mě neuspokojila, a tak jsem začala hledat alternativy. Dostala jsem se k mé velké životní učitelce a spisovatelce Zdeně Jordánové a díky jejímu učení jsem změnila svůj pohled na život. Přestala jsem být oběť, které se život děje, a začala jsem být tvůrcem, který si svůj život vědomě vytváří a nese za něj 100% zodpovědnost. Poté následovaly další a další kurzy osobního rozvoje a osobnostního vzdělávání. A hlavně žití toho, co jsem se naučila, pochopila a čemu věřím.

V čem je projekt Ženy ženám jiný než semináře, kurzy či přednášky?
Je komplexní, pokrýváme většinu zásadních ženských témat. Je také velmi unikátní a netradiční. Otevírá témata, o kterých se běžně nemluví, která jsou tabuizovaná, jako je například menstruace či ženská sexualita, která jsou však naprosto zásadní v životě každé ženy. Je online, takže jej žena může sledovat z pohodlí svého domova, ve svém volném čase, v klidu a bezpečí stačí se podívat na náš web.

Jaké máte reakce na projekt?
Jsou to reakce žen plné vděčnosti, díků a slov, že přesně tohle potřebovaly vidět, slyšet. Že to konečně někdo veřejně pojmenoval. Najednou jim v životech dochází spousta souvislostí. Začínají samy sebe poznávat, zjišťovat, kdo doopravdy jsou a jaké mají jako žena dary a možnosti. Jaká je neuvěřitelná síla ženského potenciálu.

Co byste poradila ženám, které procházejí životní krizí a cítí se samy? Například jim odletěly děti z hnízda nebo jsou po rozvodu?
Poradila bych jim, aby o sebe začaly pečovat, začaly se rozmazlovat, začaly v sobě vidět nejdůležitějšího člověka ve svém životě. Aby byly odvážné a zkoušely nové věci, které jim vnesou do života novou energii a chuť. Začaly dělat věci, o kterých si doposud myslely, že je nikdy dělat nemohou nebo nesmí. Aby se vnitřně rozhodly být spokojenou a naplněnou ženou a začaly na tom hned pracovat třeba tím, že se podívají na naše bezplatná videa na www.zenyzenam.cz, ze kterých mohou načerpat spoustu inspirace, lásky a ženské podpory.

Alice Kirš, autorka projektu Ženy ženám

Zajímají vás otázky ženství? Máte svůj ženský kruh, ze kterého čerpáte podporu? Napište nám své postřehy do diskuzního fóra nebo na facebook.


Kam dál?
Dana Vítův: „Naučím vás, jak si zlepšit život.“
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
Největší krize je v nás
Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít
Proč trpět, když existuje účinný lék?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.