velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na leden

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Doufáme, že jste si v roce 2012 užili spoustu dobré kultury a my vám přejeme, ať je celý následující rok úspěšný a opět kulturní!


www.songfest.cz

Hadí festival Songfest.cz
Stárneme nebo rosteme? S touto otázkou připravují Feng-yűn Song a Jaroslav Dušek v pořadí šestý ročník festivalu Songfest.cz, který nabízí volné spojení dávných tradic se současným světem. Do světa tradic Dálného východu mohou diváci poprvé nahlédnout 24. ledna v pražském Palác Akropolis. Poté festival zamíří do Hradce Králové (25. 1.), Plzně (26. 1.), Českých Budějovic (1. 2.) a Českého Krumlova (2. 2.). Během koncertní části programu se společně s hlavními aktéry večera a jejich výjimečnými hosty objeví například Trio PUO s Martinem Zbrožkem, Traffic Dance Drum, etnické skupiny z jižní Asie, Zorita Oriental Dance Studio, soubor tance univerzálního míru, školy bojového umění a řada dalších. Součástí každého koncertu bude i rituál „Úcta k předkům“ dotýkající se tradic všech národů. Návštěvníci narozeni ve znamení hada dostanou „hadí dárek". Lidé ve znamení hada se narodili v roce 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001.

Festival íránských filmů
V pražském kině Světozor proběhne od 9. do 13. ledna Druhý ročník festivalu íránských filmů. Představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie, než tomu bylo vloni. Vybrané snímky propojí ústřední téma – dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu. Diváci se tak můžou těšit například na příběh osmiletého chlapce s názvem Kde je dům mého přítele? (1987) známého režiséra Abbase Kariostamiho, který se představil i na předchozím ročníku festivalu. Dalším lákadlem bude silný film Běžec (1990) Amira Naderiho, pojednávající o malém chlapci, který přijde o svůj domov během války, a jako jedinou možnost, jak si splnit své životní sny, vidí zápis do školy. Předprodej vstupenek začne 2. ledna 2013. Více na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz.

Velkolepá Carmina Burana v Praze
Tento po desítky let opěvovaný a v mnoha uměleckých dílech citovaný opus novodobé klasické hudby neztrácí ani po 75 letech od svého prvního uvedení sílu. Jeho nové vizuálně originální nastudování zazní 5. ledna 2013 v pražském Kongresovém centru hned dvakrát – od 14:00 a 19:00 hod. Koncertní provedení, které slaví úspěchy po celé Evropě a poprvé se představí také v České republice, okouzlí kromě svých nesmrtelných skladeb v podání předních operních sólistů, 65členného orchestru a mohutného 100členného sboru zejména svou okázalou výpravou. Nebude chybět laserová show s pyrotechnickými efekty. Součástí koncertu bude rovněž program věnovaný italskému skladateli Giuseppe Verdimu, jenž se zároveň stane poctou 200. výročí jeho narození. Hudební program zahájí jeho nejznámějších árie a sborové scény z operních kusů jako Aida, Nabucco, Rigoletto, Trubadúr, Síla osudu či Traviata. Po přestávce následně zazní kompletní kantáta Carmina Burana. Celý kolos povede český dirigent Norbert Baxa.

Kartografie naděje: Příběhy sociální změny
Rozsáhlá výstava v Centru současného umění DOX představuje tři desítky umělců z celého světa, kteří se snaží mapovat prostřednictvím svých děl různé sociální změny a spojovat jejich vyprávění do většího společného příběhu. Cílem projektu, zahrnujícího fotografie, mapy, objekty, videa i konceptuální díla, je podnítit vytváření platforem pro pozitivní změnu založenou na spolupráci umělců, sociálních vědců, aktivistů a občanů na lokální i mezinárodní úrovni. Tyto hlasy zatím totiž většinou nepřesahují hranice svých oborů a nepředstavují dostatečně přesvědčivý velký příběh, který by nejširší veřejnost přijala za svůj. Výstava trvá do 21. února 2013.

Motýlí efekt?
Ve velké galerii Rudolfina máte možnost zhlédnout výstavu „Motýlí efekt?“ (18. 1. 2013 – 10. 3. 2013) otevírající otázky možností malířské reflexe dnešní doby, která v sobě nese množství rozmanitých kulturních impulzů a stop z různě vzdálené minulosti, jejichž začátky nelze zpětně díky množství převrstvení a rychlosti distribuce dat zpětně identifikovat. Na tuto situaci reaguje ve svých obrazech šest malířů tří generací, kteří usilují o dekonstrukci či defragmentaci mizející jednoty jako společné jistoty. Motýlí efekt vyjadřuje citlivou závislost vývoje systému na počátečních podmínkách, jejichž malé změny mohou mít za následek velké variace v delším průběhu. Název „Motýlí efekt?“ metaforicky odkazuje k principu východiska a důsledku, aniž by mohl být tento princip přesně časově a prostorově usazen. Otazník v názvu výstavy poukazuje na zmnožení a zrcadlení otázek vložených autory již do základních vrstev vystavených obrazů. Vystavujícími autory jsou: Vladimír Véla, Adam Štech, Lubomír Typlt, Martin Gerboc, Daniel Pitín a Jiří Petrbok.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Zimní radovánky pro odvážné
Vládní nadílka nás přijde draho
Bad Reichenhall – solné lázně
Úspěšný život podle Briana Tracyho
Nejčastější jazykové karamboly
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.