velikost písma: A +/ A/ A -

Máte cukrovku? Sportujte!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Diabetes 2. typu je především civilizační nemoc, na kterou musíme jít změnou životního stylu – větší pohybovou aktivitou a úpravou jídelníčku. Jaké sporty jsou pro „cukrovkáře“ vhodné?


foto: iStock

Diabetes mellitus, zkráceně diabetes či cukrovka, je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v krvi v normálních mezích. Výsledkem je vyšší koncentrace glukózy v krvi, tzv. hyperglykémie. Pokud je tento stav neléčen nebo léčen nedostatečně řadu let, může vést k poškození některých tkání. Rozlišujeme v zásadě dva typy diabetu. U diabetu 1. typu nevyprodukuje organismus žádný inzulin a pacient ho tělu musí pomocí léčby dodávat. Diabetes 2. typu, který je častější, způsobuje relativní nedostatek inzulinu. Pacient je léčen dietou a tabletovými léky. V případě, že to nestačí, může být v léčbě použit i inzulin. Tento typ diabetu souvisí především s životním stylem a v současné době je považován za civilizační chorobu. Podstatou léčby diabetu 2. typu je především změna životního stylu směrem k větší fyzické aktivitě a zlepšení dietních návyků, vedoucí postupně ke snížení hmotnosti. V léčbě diabetu též pomáhá celá řada léků, které snižují koncentraci glukózy v krvi.

Co diabetes způsobuje?
Vysoká hodnota glykémie má na tělo z dlouhodobého hlediska negativní vliv. Může dojít k tzv. diabetické retinopatii (očnímu poškození), jejíž podstatou je poškození drobných cév oční sítnice. Pokročilé změny mohou vést až k úplné slepotě. Další možnou komplikací může být diabetická polyneuropatie (neurologické poškození), při které dochází k poškození nervových vláken, zejména periferních nervů, což po delší době může vést ke ztrátě kožní citlivosti, poruše inervace vnitřních orgánů, ale i k velmi nepříjemným bolestivým projevům u končetin. Onemocnění diabetes má vliv i na vznik diabetické nefropatie (poškození ledvin), kdy dochází k postupnému zhoršování ledvinných funkcí, které mohou vyústit až v ledvinové selhání a nutnost doživotní pravidelné hemodialýzy (čistění krve pomocí přístrojů) či transplantaci ledvin. V neposlední řadě má diabetes vliv na poškození srdce a cév. Jakým způsobem tedy můžete zvýšit svou pohybovou aktivitu, i když vás trápí cukrovka?

S tématem souvisí:
Diabetes – základní pojmy
Vítězství v léčbě diabetu?
Udržte cukr pod kontrolou!

Na naše otázky odpovídá Mgr. Jan Větrovský, rekondiční instruktor a odborný garant kampaně VZP Aktivní diabetik.

Jak je vhodné při diabetu sportovat?
Pokud chceme, aby byla léčba diabetu úspěšná, měli bychom zařadit vhodnou pohybovou aktivitu do svého každodenního režimu. Je ovšem třeba nalézt optimální pohybovou aktivitu a věnovat se jí pokud možno pravidelně každý den. Vhodným pohybem snižujeme hodnotu glykémie a zlepšujeme schopnost tkání zpracovat cukr. Zároveň snižujeme krevní tlak a hladinu tuků v krvi. Pravidelný pohyb zvyšuje fyzickou zdatnost a funkční stav. Rovněž má pozitivní vliv na psychiku a působí proti depresím. Pokud diabetik se sportem začíná, je třeba začít velmi pomalu, aby nedošlo k přetížení kloubů, úponů jednotlivých zatěžovaných svalů, a tím k následnému ještě většímu pohybovému omezení

Který sport je vhodný pro diabetika staršího 50 let?
Nejvhodnější pohybovou aktivitou pro diabetika nad padesát let je chůze. Avšak rychlostí 4–6 km/hod., pokud to dovolí zdravotní stav. Moderním a oblíbeným typem sportovní aktivity je Nordic walking, kde se jedná o chůzi se speciálními hůlkami. Šetrnou pohybovou aktivitou (především pro klouby) je tzv. Cross trainer, což je trenažér umožňující elipsovitý pohyb. Diabetik může rovněž posilovat nebo jezdit na kole. Další vhodné tipy na sportovní aktivity naleznete ZDE.

Jak často by měl diabetik sportovat?
Základní pravidlo zní: CVIČIT DENNĚ. Pohybová aktivita by měla trvat alespoň 30 minut, ideálně pak 60 minut denně. Pozor na dlouhotrvající fyzické aktivity (tj. trvající hodiny) – mohou navodit hypoglykémii, jež může trvat
i hodiny po skončení fyzické aktivity.

Na co by si měl diabetik při sportování dávat pozor?
Především by měl mít vždy na paměti, že je nutné dbát na prevenci zranění a vzniku hypoglykémie při i po cvičení. Pokud má diabetes 1. typu, musí být obezřetný, neboť hrozí častěji riziko hypoglykémie. Zásada zní: Nikdy nesportovat na lačno! Vhodné je spíše vytrvalostní a silové cvičení. Rozhodně je třeba se vyhnout sportům, u nichž existuje větší riziko úrazu či poranění dolních končetin. Rovněž opakované sprinty, jež by rovněž mohly navodit hypoglykémii, nejsou vhodnou pohybovou aktivitou. Vhodnost konkrétní sportovní aktivity je třeba vždy konzultovat s lékařem.

Spoluautorem článku je as. MUDr. Jan Brož, diabetolog na 2. interní klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a odborný garant kampaně VZP Aktivní diabetik.

Máte vy nebo někdo ve vašem okolí cukrovku? Sportujete? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook?

Kam dál?
Protáhněte si tělo
Probuďte v sobě Forresta Gumpa
Cvičení na míči (1. díl)
Zimní radovánky pro odvážné
Lyžováním proti cholesterolu i demenci
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.