velikost písma: A +/ A/ A -

Tipy na podzimní výlety

Autor: www. malydobrodruh.cz | komentářů: 1

Léto už je za námi a vy přemýšlíte, kam ještě letos vyrazíte? Využijte příjemně teplých dnů babího léta a vydejte se výlet, ať už sami nebo s rodinou. Ve spolupráci s cestovatelským portálem www.malydobrodruh.cz vám nabízíme několik zajímavých tipů.


foto: iStock

1. Chvalský zámek zve na zapomenuté vynálezy
Nádraží na zámku, zapomenuté objevy a vynálezy, tak se jmenuje výstava, na které si můžete prohlédnout funkční mechanické hračky 19. a 20. století, které jsou poháněny hodinovým strojkem na klíček, parním strojem či elektromotorem. Můžete se projet vláčkem s parní lokomotivou, podívat se do pravé dětské dopravní kanceláře, na dřevěné i kovové stavebnice, pohyblivé postavičky na klíček, vojáčky s vojenskou technikou, plechové vláčky a model elektrifikovaného kolejiště. Akce probíhá do 6. ledna 2013. Více www.chvalskyzamek.cz

2. Divoký Madagaskar
Nejnovější fotograficko-filmová diashow Kateřiny a Miloše MOTANI pojednává o velmi náročné terénní cestě plné nesčetných nástrah, jedinečné přírodě, roztomilých lemurech a obyčejných lidech s úsměvem na tváři. Madagaskar díky těmto snímkům prozkoumáte od východu na západ a od severu na jih. Obklopí vás podivný zvířecí svět a neméně úchvatná vegetace. Aktuální termíny a více informací najdete na www.motani.eu a www.motani-photography.com.

3. Zoopark Zájezd: malý, milý a blízko Prahy!
Máte rádi zvířata, ale velké zoologické zahrady plné lidí vás nelákají? Pak vyrazte do zoo parku Zájezd v okrese Kladno. Z Prahy jste tady za chvilku a tenhle výlet vydá na hodinu, ale klidně i na celý den. V prostorných voliérách se prohánějí tři druhy lemurů a kočkodani. Po krátké kruhové pěšince pak můžete jít vstříc chameleonům, klokanům, velkým želvám, surikatám… Můžete zaplout do speciální sekce ptáků, kde najdete třeba amazoňany nebo orly a nakonec si můžete sednout na odpočívadlo, kde jsou položeny pastelky a předlohy zvířat, které si děti mohou obkreslit. Po cestě dolů obcí se pak dostanete k expozicím, z nichž na vás zhlédne rys ostrovid, o kousek dál si to rázují lamy a hned vedle se důstojně prochází velbloud Ája. V samostatném výběhu si ještě můžete pohladit malinkaté kozy kamerunské, podívat se na divoké králíky či na miniaturní slepice a kohouty. Více na www.zoopark-zajezd.cz.

4. Královské město Litoměřice
Autem, vlakem, autobusem, na kole a dokonce i lodí! Takřka všemi druhy dopravy jsou dostupné Litoměřice, královské město na soutoku Labe s Ohří. Autentická historie zachovaná v gotických, renesančních a barokních stavbách v městské památkové rezervaci, romantické procházky ve stopách Karla Hynka Máchy, unikátní podzemní sklepení s lapidáriem, pozoruhodné galerie a muzeum, stálá expozice českého vinařství, tematické výlety lodí, na hradě se navíc pravidelně konají různé kulturní akce, jarmarky, výstavy, degustace, pohádkové prohlídky… Více na www.litomerice-info.cz.

Čtěte také: Kulturní tipy na říjen

5. Baťovský Zlín ožívá
Chcete se vrátit do doby slavného obuvníka Bati? Podaří se vám to na zlínském zámku, kde uvidíte vybavení typické pro obyvatele Zlína v časech největšího rozmachu stejnojmenné firmy v první polovině minulého století. Nechybí zde kuchyňská kredenc, stůl s výsuvným dřezem na mytí nádobí, útulný obývák či ložnice. Vše je doplněno foto výstavkou dokumentující bydlení i další služby, které obyvatelé i návštěvníci Zlína mohli tehdy využívat – třeba pokoje nebo jídelnu v hotelu Společenský dům (dnešní hotel Moskva). Výstavu zpestřuje řada předmětů běžné denní potřeby od kuchyňského vybavení přes gramofon či ozdobnou panenku v pletených šatičkách zdobící postel. Vše je k vidění do 11. listopadu, kdy se muzeum s budovou zámku, kde sídlilo 54 let, rozloučí tradiční akcí – Dnem řemesel. Více na www.muzeum-zlin.cz.

6. České Švýcarsko pro rodiny i cestovatele
Kdo si chce vychutnat desítky odstínů přírody, ten by měl v tomto čase zamířit do Českého Švýcarska, nejmladšího národního parku v ČR. Byť by se mohlo zdát, že v říjnu se již bude ukládat k zimnímu spánku, opak je pravdou. Svědčí o tom i cestovatelský festival Sedm divů, jehož čtvrtý ročník proběhne v sobotu 20. října v Krásné Lípě a nebudou na něm chybět známí fotografové a cestovatelé (Josef Formánek, Petr Jan Juračka, Leoš Šimánek...). A pozor: v rámci oslav pětiletého výročí Domu Českého Švýcarska obdržíte volný vstup do expozice „České Švýcarsko – život, tajemství, inspirace“. Více na www.ceskesvycarsko.cz.

7. Galerie DollsLand slaví narozeniny zábavou
Pražská Galerie panenek DollsLand oslavila 28. 9. své první narozeniny a oslavy se pěkně protáhnou na celý podzim, kdy tady budou probíhat víkendy plné soutěží a zábavy. Uvidíte tady unikátní výstavu 1200 panenek Barbie a Monster High, 360 sběratelských Barbie s takovými skvosty, jako je Barbie císařovna Josefína, královna Alžběta I. a Marie Antoinetta vyrobené v limitované edici se sběratelskou hodnotou téměř 100 000 Kč. Menší návštěvníci pak mají v oblibě Barbie v podobě Shreka, Harryho Pottera, Jacka Sparrowa a Angeliky z filmu Piráti z Karibiku a představitelů Twilight ságy. Více informací na www.dollsland.eu.

8. Kurz cestovatelské fotografie
Vyrážíte na cesty a výlety s foťákem? A říkáte si, že by třeba ty fotky mohly být ještě o něco lepší než minule? Pak neváhejte a přijďte na fotokurz cestovatelské fotografie s Janem Rybářem, známým novinářem a fotografem (a vítězem soutěže Czech Press Photo). Naučíte se řadu praktických „triků“, díky nimž budou vaše fotografie z hodiny na hodinu lepší, a naučíte se i, jak zachytit nejen lidi a město, ale i atmosféru místa – tedy to, co se hodí, ať vyrážíte do Českého Krumlova nebo do Barmy. Více na www.amaze.cz.

Chtěli byste se dozvědět ještě více cestovatelských tipů? Pak doporučujeme www.malydobrodruh.cz.

Máte rádi výlety? Jak často vyrážíte se svými vnoučaty? Objevili jste zajímavou destinaci nebo tip na výlet? Nenechejte si ho pro sebe a napište nám na náš facebookový profil či do diskuzního fóra.

Kam dál?
Kam s vnoučaty za gastronomií?
Jak se stát milovaným prarodičem
Medvědí král v zemi nikoho
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Kam v Bavorsku?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.