velikost písma: A +/ A/ A -

Zhubněte s nutriční typologií

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Komplexní nutriční typologie, tedy hubnutí na základě individuálního rozboru metabolismu, stravovacích návyků a životního stylu, je poměrně novou metodou, jak se jednou pro vždy zbavit přebytečných kil.


foto: iStock

Zdá se, že hubnutí je věčné téma. A není divu. Česká republika se v množství obézních lidí propracovala až na přední evropské příčky. Když sečteme procento lidí s nadváhou a obezitou, vyjde nám, že v naší zemi žije 72 % otylých mužů a 68 % otylých žen. Přitom obezita se už nechápe pouze jako nežádoucí zmnožení tuku, ale především jako chronické onemocnění, které je rizikovým faktorem pro spoustu dalších poruch.

Zhubnul neuvěřitelných 62 kilogramů
„Nadváha není chřipka. Nezbavíte se jí za týden. Je to dlouhodobý proces. Potřebujete změnit životní styl a utřídit si priority. Odměnou je návrat sebeúcty a radosti ze života,“ říká pan Petr, který se díky nutriční typologii zbavil 62 kilogramů. Co konkrétně pro pana Petra znamenala změna životního stylu? Jíst pravidelně po třech hodinách a pouze potraviny doporučené na základě výsledků Komplexní nutriční typologie, dodržovat pitný režim, pravidelný spánek a dopřát si minimálně 10 000 kroků za den. Přehodnocení životních priorit s sebou přineslo i další velké změny. Dříve pracoval 10 až 15 hodin denně, často i o víkendech a svátcích. Dnes dbá, aby jeho pracovní doba nepřesáhla stanovených 8 hodin. Snaží se mít víc času sám na sebe, své sebevzdělávání a pravidelný pohyb. Začal se znovu věnovat svým dřívějším koníčkům – rybolovu, četbě a sportu.

Čtěte také: Zůstaňte štíhlá s Glyxdietou

Individuální metabolismus
Komplexní nutriční typologie je výsledkem dvacetileté praxe RNDr. Petra Fořta, Csc. Spojuje prvky tradiční indické medicíny a poznatky celostní a moderní medicíny. Komplexní nutriční typologie určuje individuální typ spalování. Ten umožňuje sestavit výživový plán a jídelníček, který vede ke snížení váhy a především k optimálnímu zdraví.
Podle této typologie se rozlišují tři skupiny lidí – smíšený, proteinový a sacharidový typ. Většina lidí patří do skupiny smíšeného metabolického typu, kterému se nejsnáze hubne. Do proteinové množiny patří zejména muži a nejméně zastoupený je typ sacharidový, který spaluje tuky nejpomaleji.

Jak probíhá vyšetření
Poradenství na základě nutričních typů nabízí specializovaná centra. Každého zájemce o redukci váhy se ujme vyškolený pracovník (nutriční terapeut s vysokoškolským vzděláním), který mu provede osobní diagnostiku a vstupní testy. Vstupní dotazník zahrnuje asi 80 otázek ohledně životního stylu a stravovacích návyků, zdravotního stavu, genetických dispozicí, rodinných návyků a podobně. Nedílnou součástí je biochemický rozbor krve, určení pH organismu a případně krevní skupiny. Tímto způsobem se zjistí, které potraviny jsou pro vás vhodné a které nikoli. Nutriční terapeut vypracuje jídelníček a navrhne další kroky vedoucí k hubnutí. Následují pravidelná setkání, na kterých spolu s vaším nutričním terapeutem zhodnotíte váhový úbytek a dodáte si potřebnou motivaci k pokračování.

Svět zdraví – síť poraden pro zdraví a úpravu váhy vyhledávají lidé, kteří chtějí zhubnout trvale a bez zbytečného hladovění či jednostranných diet s jo-jo efektem. V současné době je v České republice 28 poboček, dalších osm jich je také na Slovensku. Výživoví specialisté pracují s patentovaným systémem Komplexní nutriční typologie, díky kterému klient hubne v souladu s vlastním tělem. Na základě vstupního dotazníku, osobní diagnostiky a vyšetření krve získá klient individuální doporučení a jídelníček „ušitý na míru“.

Jaké máte zkušenosti s dietami? Daří se vám trvale udržet ideální váhu? Těšíme se na vaše zkušenosti v diskuzním fóru a na facebooku!

Kam dál?
Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
Udržte cukr pod kontrolou!
Vliv fází Měsíce na člověka
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.