velikost písma: A +/ A/ A -

Senior Parky nabízí pohodlné bydlení i kulturu

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Získat důstojné a příjemné bydlení pro seniory, navíc za rozumnou cenu, dnes není vůbec jednoduché. Zajímavou alternativou domovů pro seniory je projekt Senior Park, který se postupně rozšiřuje po celém území ČR.


projekt Senior Park

Hledáte bydlení pro své staré rodiče?
Informujte se na poměrně nový projekt zvaný Senior Park. Hlavní myšlenkou Senior Parků je jejich bezbariérovost a příjemné venkovní i vnitřní prostředí. Pro obyvatele Senior Parku jsou připravovány pravidelné kulturní akce, které jsou otevřeny i široké veřejnosti. Pro zájemce jsou organizovány také zájezdy nejen po České republice, ale i do zahraničí. Každého zájezdu se samozřejmě účastní zdravotní sestra.

Budova Senior Parku je koncipována jako uzavřené atrium. Všechny byty jsou bezbariérové a senioři tak mohou bez zdolávání jakýchkoliv překážek trávit čas na čerstvém vzduchu v atriu s jezírkem, lavičkami a dalšími architektonickými doplňky, které tvoří příjemné prostředí Senior Parku. Ke každému bytu navíc patří malá zahrádka, což je jistě přidaná hodnota každého bydlení.

Čtěte také: Dvougenerační soužití? Minulost!

Z paneláku do bytu se zahrádkou
Zakladatel společnosti, která Senior Parky buduje, Jaroslav Plesník se inspiroval vlastní potřebou – hledal bydlení pro svou dlouhodobě nemocnou matku na invalidním vozíku, která bydlela v panelovém domě ve druhém patře bez výtahu. Poté, co objel dostupné možnosti a zjistil, že stav je neutěšený, rozhodl se sám zasadit o to, aby vznikla síť důstojného bydlení pro starší a handicapované po celé České republice. V současnosti společnost provozuje penzion v Luštěnicích u Mladé Boleslavi, v Sokolči u Poděbrad a v Hrádku nad Nisou u Liberce. Výstavba čtvrtého areálu v Ostravě-Rychvaldě je těsně před dokončením. Další objekty plánuje společnost vystavět po celé České republice, v nejbližší době v Medlově u Brna na Jižní Moravě a ve Slatiňanech u Pardubic, kde již pro tento účel vlastní pozemky.

Senioři v centru dění
Zajímavě je koncipovaný Senior Park v Medlově. Vyroste totiž v nové zástavbě, která v obci vzniká. „Vybudován bude současně s asi dvacítkou rodinných domů, multifunkčním hřištěm a po dohodě s obcí i zároveň s autobusovou zastávkou. Senioři tak budou žít v aktivnějším prostředí a budou více vtaženi do společenského života obce,“ říká Jaroslav Plesník. V příštím roce společnost plánuje rozšířit dosud poskytované služby o sociální oblast. Zároveň se chce zaměřit na snížení nákladů na provoz. „V tomto ohledu uvažujeme o výrazně lepším zateplení a použití tepelných čerpadel, díky kterým by měly klesnout náklady na energie,“ dodává ke svým plánům Jaroslav Plesník.

Na výstavbu celého areálu bude vynaloženo kolem 45 milionů Kč. Senioři si mohou vybírat z nabídky dvaceti bytů 2+kk a dvou bytů 1+kk v hlavním areálu. Dalších 15 bytů o velikosti 2+kk vznikne v řadové zástavbě, kde každý má svou vlastní zahrádku. Nájemné se bude pohybovat kolem částky 7000 korun stejně jako v ostatních Senior Parcích. U větších bytů je možné si pronajmout i jednotlivé pokoje a o nájem se podělit se spolubydlícím. V takovém případě nájemníci sdílejí pouze sociální zařízení a kuchyň. Kromě základního nájmu pak klienti hradí náklady za další služby. Mezi ně patří např. pečovatelky, správce domu, dovoz obědů, doprava k lékaři nebo na nákupy do blízkých měst.

Zaujal vás projekt Senior Parků? Doporučili byste jej svým rodičům či známým? Napište nám svůj názor do diskuze nebo na facebook.

Kam dál?
Cohousing není sekta
Sousedi do nepohody
Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní
Chcete pronajímat byt nebo pokoj?
Jak nenaletět při koupi tepelného čerpadla
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.