velikost písma: A +/ A/ A -

Sebeláska neznamená sobectví

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

ROZHOVOR Psycholožka Lucie Bouzková tvrdí, že základem šťastného života je mít ten nejlepší vztah sám k sobě. Máte se dost rádi? Umíte si odpouštět? Poznáte hranici mezi sebeláskou a sobectvím?



V dnešním světě se klade důraz na jedince, na to, že máme pečovat sami o sebe. Na druhé straně ale je mnoho lidí a zejména žen, které dávají svou pozornost a energii těm ostatním a na sebe zapomínají. Jak vůbec správně rozumět pojmu „sebeláska“?
V mém pojetí je to hlavně být v kontaktu sám se sebou. To znamená se svými potřebami, přáními i pocity. Když se máme dostatečně rádi, víc se známe a snáze se respektujeme. V životě se to pak ukáže tak, že se snažíme vyhledávat činnosti, které nás naplňují, pohybujeme se mezi lidmi, kteří nám něco dávají, říkáme svůj názor, za kterým si stojíme. Také o sebe pečujeme, a to jak o svoje tělo, tak o svoji duši. A především víme, že nejdůležitějším člověkem v našem životě jsme my sami. Spoléháme plně na své schopnosti, protože si věříme a doslova mažeme podvědomé programy, které nám byly vštípeny výchovou a dnes už nám spíše škodí.

Na prvním místě jsem tedy Já.
Ano. A okolí to může vnímat i jako sobectví. Zvláště u člověka, který byl dlouhá léta v pozadí a dělal toho víc pro druhé než pro sebe. Například ženy, které mají už dospělé děti a po letech starání se jen o rodinu mají potřebu věnovat zase více jen samy sobě. S přibývajícím časem mohou znovuobjevit své sny a zájmy, kterým se chtějí věnovat, a žádají od ostatních, aby na to začali brát ohled. Setkávám se často s tím, že to rodina těžce nese, nicméně je na ženě, jak si dokáže své potřeby obhájit.

Kde leží hranice mezi sebeláskou a sobectvím?
Srovnávání sebelásky se sobectvím vychází z obecně platné představy, že se člověk musí obětovat pro své blízké, pro potřebné, pro slabší. Dávat a pomáhat je dobré, ale vyčerpat při tom sebe sama, je nezdravé. Matka, která se zcela vysílí kvůli svým dětem, nervově se zhroutí a potřebuje následně dlouhou rekonvalescenci, svým dětem moc platná není, ale jen nese následky chybějící sebelásky.

Kde se ve výchově stávají největší chyby, které vedou k tomu, že se v dospělosti podceňujeme?
Rodiče vychovávají děti dvěma způsoby. Tím, co jim říkají, a vlastním příkladem. Někteří rodiče jsou lidé, kteří sami sebe rádi nemají, takže nemají ani zdravou víru ve své schopnosti a děti toto jejich podvědomé nastavení automaticky kopírují. Rodič, který chce mít sebevědomé dítě, by měl hlavně pracovat na svém vlastním sebevědomí.

Čtěte také: Největší krize je v nás

A co se týče druhého způsobu výchovy – co sebevědomí dětí nejvíce sráží?
Zejména častá kritika, negativní hodnocení, zákazy a odrazování od toho, co je baví. Ale to platí i v dospělosti, že? Pokud je sebeláska pěstovaná od dětství jako přirozená součást života, sobecky nepůsobí, protože když všichni – děti, rodiče i prarodiče – dávají vždy nejprve sobě a pak teprve ostatním, tak jim na tom nic divného nepřipadá. V této skupině sebevědomých lidí každý bere odpovědnost za své vlastní pocity a potřeby. V takových vztazích nejsou vzájemné závislosti a očekávání od druhých, které všeobecně vztahy velmi komplikují.

A co ženy, kterým už děti z hnízda vylétly a vstoupily tak do nové etapy života a najednou nevědí, jak vyplnit prostor a čas, který věnovaly dříve rodině?
V takové životní fázi žena plně pocítí, jak na tom se sebeláskou skutečně je. Žena, která po celý život vedle potřeb dětí a partnera zohledňovala také ty svoje, není množstvím volného času zaskočená tolik jako ta, která svůj život a sebe sama rodině zcela obětovala. Ví lépe, co ji baví, dokáže trávit čas sama se sebou a má své způsoby, jak si odpočinout. Stačí i málo, například zajít jednou týdně s kamarádkami do sauny a na skleničku, na dovolené si udělat den pro sebe a důvěřovat muži, že se s dětmi zabaví. Zkrátka nebýt pro rodinu stále k dispozici. Možná ještě důležitější je přestat kontrolovat běh rodinného života a věřit, že i bez toho se to nezblázní. Vymezení vůči rodině platí i pro babičky, protože i když milují svá vnoučata, nemusí mít vždycky chuť a sílu je hlídat a rozhodně hlídání není jejich povinností. Všeobecně by se ženy po odchodu dětí měly najít nový směr ve svém životě a ještě něco zajímavého vytvořit, protože jejich život zdaleka nekončí a upnout se na dospělé děti je nepříjemné pro všechny. Víc se o sobě dozvědět mohou na seminářích, na koučinku, terapii, v ženských kruzích, a když se více poznají, tak lépe vědí, co jim dělá dobře.

Jsou na tom se sebeláskou lépe muži nebo ženy?
Na mé semináře a koučink chodí z 99 % ženy. Domnívám se, že ženy mají k sebelásce snazší přístup stejně jako ke všem citovým tématům. Důvodem bývá jejich přirozené nastavení na emoce a také výchova, která to podporuje. Muži potřebují sebelásku stejně jako ženy, ale protože „mají“ být silní, umět se poprat s problémy, nebrečet a podobně, možná by vnímali jako selhání přiznávat potřebu lásky k sobě sama a tím pádem i k druhým. V neposlední řadě by muži pravděpodobně vyhledali mužského kouče, protože já coby žena, mohu spíš zprostředkovat ženské způsoby, jak si dávat lásku a pozornost.

Někdy nás ale v životě potkají situace, které nás mohou zcela paralyzovat – rozvod, vyhazov z práce, úmrtí. Jak se vyrovnat s krizovým obdobím?
Je možné, že jako první vystoupí na povrch pocity, že jsme zklamali, jsme nepotřební, neschopní, nezasloužíme si sebelásku. Tyto pocity už jsme zažili kdysi v dětství a těžký zážitek v přítomnosti je opět oživí. Důležité je dlouhodobě těmto emočním vzpomínkám nepodléhat, doslova tím totiž přehráváme pouze minulost. Pro mnohé je těžké tento fakt přijmout a stále se vrací k silným emocím, jakmile je nějaký přítomný zážitek vyvolá. Je třeba paralýze postupně uniknout a nepodléhat dlouhodobě špatným náladám a co nejdřív vyhledat to, co nás těší, a zapojit se znovu do života. Zafunguje jen rozhodnutí nevzdat se a sebedisciplína. Ať se cítíme jakkoli, jedině znovuuznání svých schopností, odpuštění si a rozhodnutí se pro další úspěšnou kapitolu života nás znovu postaví na nohy. Láska a sebepřijetí bez podmínek proces uzdravování výrazně urychluje. I na ni pravděpodobně bude třeba nejprve disciplína, aby byl potlačen vyčítavý vnitřní hlas, který je koneckonců také pouze vzpomínka na hlasy autorit z dětství.

Jak začít se sebeláskou v běžném životě?
Je dobré si sepsat v bodech, co dlouhodobě chcete, co vás naplňuje, jak se chcete cítit, co vás těší. Zamyslete se třeba nad tím, pro co jste ochotni ráno vyskočit s nadšením z postele. K pochopení svých přání a naplánování kroků k jejich naplnění výrazně napomáhá koučink. Pro mnohé je navíc dobré vést monology sama se sebou a přesvědčovat se, že si zasloužím mít sám sebe rád, že je život hodnotný přesně takový, jaký je, a tak dál. Můžete také navštívit mou školu sebelásky nebo být kreativní po svém. Svým dětem a parterům se dá láska dát na tisíc způsobů a většinu z nich můžete použít i vůči sobě. Je to opravdu snadné a příjemné!


Lucie Bouzková vystudovala interkulturní, manažerskou a klinickou psychologii na univerzitě v Řezně (Regensburg). Na toto studium navázala výcviky a kurzy zaměřenými na transakční analýzu, neurolingvistické programování (NLP), koučování, systemické konstelace, zrychlené učení, tantru, spirituální inteligenci, alchymii čaker, ženský seberozvoj apod. Tento průběžný seberozvoj ji baví a zkvalitňuje práci s klienty. Více informací se dozvíte na www.bouzkova.cz.

Věnujete pozornost sami sobě? Děláte to, co je pro vás důležité? Navštívila jste někdy kurz osobního růstu či hodinu koučinku? Napište nám své názory a zkušenosti do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Jak přistupovat ke kritice
Co je to ergonomie?
Osvoboďte své emoce
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
Smrt je můj koníček
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor