velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií?

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 0

Podzim přeje úrodě a sklizni, proto se nikdo nebude divit, že nabídka gastronomických akcí je vskutku bohatá. Vyberte si z našich tipů.


foto: iStock

Gril festival se Zdeňkem Pohlreichem
Nenechte si ujít festival zaměřený na grilování. Těšit se můžete na grill cooking show Zdeňka Pohlreicha nebo na grilovací soutěže. Zdeněk Pohlreich vás zasvětí do správného grilování ryb, zeleniny, steaků a mas s kostí. Pro děti bude připravena dětská kuchařská školička vedená profesionálním kuchařem. Můžete se zúčastnit soutěže o nejkreativnější recept na grilování, nejlépe připravenou marinádu či nejlépe ugrilovaný steak.
Kdy a kde: 14. září, Interspar Teplice, region Ústecký

Valtické dýňobraní
Na vinařském náměstíčku a Valtickém podzemí na vás budou čekat odrůdové burčáky z burčákomatů, vína od místních vinařů, gastronomické speciality z dýní a krajové speciality. Nebude chybět výstava vyřezávaných dýní nebo dýňové bludiště ve Valtickém Podzemí. Přijďte podpořit už pátý ročník tradiční akce nadcházejícího podzimu.
Kdy a kde: 14.–15. září, Valtice, region Jihomoravský

Čtěte také: Kulturní tipy na září

Vinobraní na Pražském hradě
Zúčastněte se vinobraní na Pražském hradě, kde vás kromě samotného vína a burčáku čeká také bohatý program s cimbálovou hudbou, ukázkami řemesel a dalšími zajímavostmi. Můžete se těšit na ochutnávku českých a moravských vín v Míčovně, moravský burčák a čerstvě lisovanou hroznovou šťávu, která jistě zachutná vašim vnoučatům. Degustační sklenička stojí 50 korun. Během víkendu mají návštěvníci jedinečnou příležitost prohlídky pro veřejnost jinak nepřístupných produkčních zahrad s Masarykovým včelínem.
Kdy a kde: 15.–16. září, Pražský hrad, region Praha

Marocké dny
Dny věnované marockým zvyklostem, to je stylová hudba, zpěv, orientální tance a marocká kuchyně. Seznámíte se s Marockým královstvím, zemí slunce a stínů. Těšit se můžete i na výstavu uměleckých děl. Nebudou chybět stánky s knihami a prodej lidového marockého umění, etno výrobků a cukrovinek, kosmetických produktů z arganového oleje a další. Pro návštěvníky bude připravena i prodejní výstava maleb. Výtěžek podpoří vzdělávání dětí. Děti z Ostrovní školy v Praze ztvárnili téma „rodina snů“. Studenti Hollarovy školy představí svá umělecká díla na téma „Maroko země slunce a stínů“.
Kdy a kde: 19.–23. září, Botanická zahrada Praha, region Praha

Kukláskobraní v kukuřici
Pole v Rudolfově u Českých Budějovic je i letos místem, kde vzniklo obrovské bludiště v kukuřičném poli. Konec sezony pak bude v sobotu 22. září slavnostně zakončen akcí „Kukláskobraní“. Tato sobota bude zároveň poslední, kdy si návštěvníci budou moci projít bludiště potmě. Najdete cestu ven? Nebo se ztratíte? A najdete v bludišti všech deset kvízových otázek? Na prostranství před kukuřičným bludištěm budou pro vaše vnoučata připraveny další atrakce jako například minibludiště, házení kroužků a míčků na cíl, velké mikádo a další. K dispozici bude také řada stolních her a hlavolamů. Společně se nechte nalákat na nejrůznější kukuřičné speciality.
Kdy a kde: 22. září, Botanická zahrada Praha, Hřiště BezBot Labyrint České Budějovice, region Jihočeský

Posvícení s dechovkou
Na Dlaskův statek zavítá Selská jízda. Kulturní program nabídne produkci folklorních souborů a dechovky. Vnoučata se mohou těšit na pohádky, soutěže, dílnu „Do kamene“, ve které si každý osvojí základní techniky opracování pískovce, a také dílnu „Babiččin posvícenský koláček“. Poznáte držitele titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“, kteří se věnují tradičnímu zpracování kamene, dřeva a skla. Uvidíte je při práci a vnoučata se seznámí s tím, jak se výrobky těchto řemeslníků používaly v prostředí venkova. Zkrátka na tradičním posvícení je na co se těšit!
Kdy a kde: 22. září, Dlaskův statek, Dolánky u Turnova, region Liberecký

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Úspěšný život podle Briana Tracyho
Vyvarujte se nejčastějším chybám při posilování
Jak se stát milovaným prarodičem
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
Osobního strážce nepotřebuje, stačí jí chytrá krabička
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?