velikost písma: A +/ A/ A -

Osvoboďte své emoce

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

Chcete prožívat svůj život kvalitněji? Trápí vás negativní emoce? Vyzkoušejte jednu z nových metod alternativní medicíny – EFT neboli Techniky emoční svobody.


foto: iStock

V dnešní době není pojem alternativní medicína již tabu. Spíše naopak. Mnoho lidí ji využívá běžně jako klasickou medicínu nebo alespoň jako doplněk k ní. Jednou z variant alternativní medicíny je metoda energetické psychologie, která se nazývá EFT, tzn. Emotional freedom techniques a volně přeloženo Techniky emoční svobody. Tato metoda má své kořeny v Americe, kde ji z techniky TFT (Thoughts field therapy – Terapie myšlenkových polí – Dr. Callahan) vyvinul, upravil a zjednodušil Gary Craig. Jde o soubor jednoduchých technik, tzv. ťukání na akupresurní body na obličeji a na těle.

Co se při tomto procesu ťukání vlastně děje? Základem EFT je tvrzení, že příčinou všech našich negativních emocí je porucha v tělesném energetickém systému. Tím se EFT liší od většiny alternativních metod. Ty totiž hledají příčinu negativních emocí nebo i samotných nemocí v psychice či v těle. EFT jde hlouběji a pracuje s akupresurními body na meridiánech, tedy na energetických drahách. Ty už jsou známy celá staletí a k nám se jejich znalost dostala z Číny (viz čínská medicína, akupunktura a akupresura). Základní EFT body se nacházejí na obličeji kolem očí, pod nosem, na bradě, dále na těle na hrudníku a v podpaží a pak na prstech rukou. Praktikování EFT zbavuje negativních emocí či nemocí, které vám brání žít kvalitnější život.

Čtěte také rozhovor s přední českou akupunkturistkou MUDr. Dagmar Komárkovou

„Při praktikování EFT v běžném životě ale není vůbec nutné vědět, kde meridiány leží, kudy tělem procházejí a k čemu slouží, což klienti, které EFT učím při terapeutickém sezení, oceňují,“ podotýká Mgr. Dana Vítůvová, terapeut energetické psychologie a EFT, EFT kouč a učitelka technik osobního rozvoje. EFT se tedy intenzivně podílí na „opravení“ spojení mezi psychikou (hlavou) a fyzickou stránkou (tělem); na odstranění vzniklého bloku na energetické dráze v těle. Pokud je tento blok odstraněn, energie může spokojeně proudit a klient se cítí veselejší, lehčí, zbavený problému. Spolupráce hlavy a těla je obnovena a tělo i psychika se uzdravují. Jednoduše se cosi změní. K lepšímu samozřejmě.

Tak např. u alergií bývá spouštěčem alergen, třeba kočka. Při ťukání se pracuje na jednotlivých aspektech projevu alergie, což většinou bývá slzení očí, svědění kůže, kýchání, otoky očí atd. To jsou fyzické projevy. Ty ale může způsobit např. nemilá zkušenost s kočkou v dětství, na kterou si v průběhu terapie EFT klient vzpomene. Ta vzpomínka mu sama vyplave z podvědomí, aniž by si ji i sám vědomě pamatoval. Po opravení této nemilé zkušenosti, která se, jednoduše řečeno, stala blokem na energetické dráze, tudíž energie nemohla plynule proudit a při každém setkání člověka s kočkou se spustila nepříjemná reakce, projevy alergie ustoupí nebo úplně vymizí.

Vzhledem k tomu, že EFT je univerzální léčebnou metodou, je oblast jejího působení velmi široká a její základy zvládne opravdu každý. Rovněž je dobré vědět, že i když této metodě a jejímu fungování nevěříte, přesto působí na každého a dokáže „zázraky“.

„Už 15 let pomáhám lidem v uzdravování se. Ať už fyzicky nebo psychicky. Používala jsem k tomu masáže, ayurvédu, dotykovou terapii, kineziologii a mnoho dalších technik, ale stále mi něco chybělo. Chtěla jsem, aby klient sám pochopil, kde je jádro, příčina jeho bolesti nebo negativní emoce. A kdo hledá, ten najde. Našla jsem právě metodu EFT. Ta mi tzv. ulehčila práci, protože při ťukání na akupresurní body využívám jen a jen slov klienta, jeho vnímání a cítění, představivosti. Tvrdím, že všichni nejlépe všechno víme sami a veškeré naše vědění je v nás ukryto, například v podvědomí, které rádo skrývá naše zážitky a prožitky,“ dodává Mgr. Dana Vítůvová.

Na co všechno lze EFT použít?
Strachy, obavy, fobie, stres, úzkosti, paniku, deprese, nízké sebevědomí, neplodnost, alergie, lupénku, kožní onemocnění, bolesti všeho druhu včetně migrén, nespavost, nadváhu, poruchy příjmu potravy, inkontinence, vážné i chronické potíže, sexuální poruchy, ženské menstruační potíže, dětské problémy – dyslexie, dysgrafie, pomočování, špatný prospěch, problémy s chováním, dále pak vztahové problémy, finanční problémy, problémy s kariérou, prací, závislosti všeho druhu a mnohé a mnohé další oblasti života.
Metodu EFT lze aplikovat na děti i dospělé, na zdravé i nemocné, na ženy i muže, ale i na zvířata.

„Také je dobré vědět, že při praktikování EFT nehrozí žádné negativní následky ani neexistují kontraindikace. Můžete ji používat ráno, v poledne i večer. Jen je dobré podotknout, že je návyková. :) Jednou ji použijete, pomůže vám a budete ji chtít stále,“ doplňuje s úsměvem terapeutka Mgr. Dana Vítůvová.

Více se dozvíte na www.sebejistazena.cz.

Věříte v metody alternativní medicíny? Zkusili jste nějakou? S jakým výsledkem? Podělte se o své zkušenosti v diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Pusťte si teplo k tělu!
Omládněte se třemi atomy kyslíku
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Revoluční podrážka na bolesti zad
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Tradiční čínská medicína