velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červenec

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Léto láká na dovolenou, ale umění nezahálí. Vyrazte na koncert nebo na výstavu a odneste si zajímavý kulturní zážitek.


Foto: Jiří Turek

Letní slavnosti staré hudby
Objevné výlety za hudbou 16. až 18. století s předními zahraničními i domácími interprety nabídne další ročník mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby. Rozmanitý program od 19. července do 6. srpna obsáhne španělské baroko, lyriku středověkých trubadúrů, ozvuky portugalského fada, slavné instrumentální koncerty německých mistrů, barokní taneční hudbu z jižní Evropy, virtuózní skladby z doby Boccacciova Dekameronu či perly anglické barokní opery. Zahájení letošního ročníku Letních slavností staré hudby se ponese v duchu hispánského temperamentu. První festivalový večer proběhne nanejvýš případně ve Španělském sále Pražského hradu, 19. července zde proslulý soubor Forma Antiqva sehraje dramatizaci slavné španělsko-francouzské bitvy u Pavie (1525). V programu nazvaném Batalla představí výbušnou hudbu Španělů Antonia Cabezóna, Sebastiána Aguilery de Heredia, Pabla Bruna a italské raně barokní skladby Adriana Banchieriho, Marca Uccelliniho a Andrei Falconieriho.

Chceme říct něco o Johnovi
Výstava Membra disjecta pro Johna Cage, kterou máte možnost zhlédnout v Centru současného umění DOX, je poctou legendárnímu americkému hudebníkovi, spisovateli a výtvarnému a intermediálnímu umělci Johnu Cageovi u příležitosti 100. výročí jeho narození a 20. výročí úmrtí. Ambiciózní projekt představí známá díla renomovaných umělců i díla vytvořená speciálně pro tuto výstavu, na níž jsou zastoupeni umělci z okruhu Cageových spolupracovníků a přátel, ale i umělci mladší, kteří se jeho dílem nechali inspirovat. Výstavu tvoří malby, kresby, grafiky, koláže, hudební partitury, fotografie, dokumentace, sochařské objekty, instalace, videa a zvukové instalace. Výstava potrvá do 20. srpna.

Čtěte také: Kam s vnoučaty za gastronomií?

Tváře v Rudolfinu
Výstava Tváře představuje osmnáct děl převážně klíčových uměleckých osobností videoartu od jeho počátku v 60. letech minulého století až do 21. století. Nabízí pohled na to, jak specifický charakter a možnosti videa a videoinstalace přinesly nové způsoby zachycení tváře v obraze, ale také různé polohy jejího fungování coby obrazu. Video a videoinstalace umožnily zobrazit tvář a aspekty jejího významu a vnímání, které starší vizuální média nezachytila – především dovolují zachytit pohyb tváře a dynamiku jejího výrazu a tím zkoumat její roli jako svébytného obrazového média. Tím se znovu dostala do popředí některá z tradičních velkých témat výtvarného umění – vztah podoby a Já, zkoumání identity, emocí a jejich výrazu či zobrazení stavů mysli. Vystavená díla dokládají nezastupitelnou roli, která v současnosti videoartu náleží v reflexi nad těmito základními kategoriemi lidství. Výstavu můžete zhlédnout do 16. září.

Fotografování v Lednici
Zajímáte se o fotografování? Nenechte si ujít workshop českých es v oboru fotografie. Na letošním South Moravia Photoworkshopu, který se koná od 30. 7. do 5. 8. v Lednici, se sejde Jiří Turek, Antonín Kratochvíl, Jan Pohribný. Amatérským i profesionálním fotografům se tak nabízí příležitost učit se od mistrů svého oboru. Workshop nabídne tři tvůrčí dílny zaměřené na portrét, módu, dokument, reportáž a krajinu.


foto: Jiří Turek

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Miloslava Bursíková: Dejte o sobě slyšet
Děláme to všechny, ale nemluvíme o tom
Být důchodcem je…
Chcete si udržet mladou pleť? Neopalujte se!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.