velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií?

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 0

Astronomické léto je tu a vnoučata školou povinná se nedočkavě těší na prázdniny. Vezměte je na výlet, který potěší oko i žaludek, a využijte gastronomické nabídky, která je počátkem léta poměrně široká.



Jahodobraní aneb Vítání prázdnin
Přijďte navštívit již tradiční dvoudenní kulturně-turistickou akci s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé! Koncerty, divadélka, tvořivé dílničky a mnoho dalšího. Ochutnáte vynikající, tradiční i netradiční jahodové speciality. Soutěž v pojídání kynutých knedlíků vás nemine.
Kdy a kde: 22. 6. v 19.00–22.00 hod., 23. 6. 10.00–22.00 hod. Městský park v Nové Bystřici, Jihočeský region

Slavnosti kaše
Netradiční název mají tradiční městské slavnosti ve středověkém duchu. Slavnosti se konají jako vzpomínka na obléhání města, při kterém zde v roce 1307 zemřel český král Rudolf Habsburský přezdívaný Král kaše. Proto Slavnosti kaše. Slavnosti jsou doprovázeny řemeslnými trhy, vystoupeními historických skupin a vyhlášením nejlepší kaše a krále kaše, tedy toho největšího jedlíka.
Po celý den bude probíhat soutěž minipivovarů, do které je přihlášeno celkem osm mini výrobců piva. Bude se soutěžit o nejlepší pivo a samozřejmě do soutěží budou zapojeni i diváci. Bude přítomna mistryně republiky v pití „tupláku“ na čas, se kterou si bude možné změřit síly, a další soutěže.
Kdy a kde: 22.–24. 6., Mírové náměstí v Horažďovicích, Plzeňský region

Čtěte také: Stárněte bez problémů díky stravě

Den kunratických jahod
Pokud hledáte akci, na které by se vaše děti pobavily a zároveň si i pochutnaly, zavítejte do Kunratic na den věnovaný jahodám! Divadlo v parku připravilo bohatý program s postavami ze Čtyřlístku plný zábavy, pohybu a soutěží. Součástí akce je samozřejmě i ochutnávka letošní úrody jahod. Ve Fifinčině jahodovém baru na vás čekají pokrmy a nápoje vyrobené z čerstvých jahod. Jahody si také budete moci koupit domů. Děti se mohou těšit na Myšpulínovu laboratoř, Bobíkovy činky, Pinďův strašidelný hrad a na nejrůznější soutěže.
Kdy a kde: 23. 6., Zámecký park Kunratice, Praha

Medobraní v Ořechu
Velký medový trh s proskleným včelínem, živou hudbou, hrami a soutěžemi pro děti a soutěží O nejchutnější medovinu se koná přímo ve včelíně Ořech. Pokud máte rádi včelí produkty, určitě tuto akci nevynechejte. Bude k dispozici ochutnávka desítek vzorků medu a medoviny. Pokud sami včelaříte, nezapomeňte se přihlásit do soutěže o nejchutnější med a medovinu.
Kdy a kde: 24. 6., Včelín Ořech, Kopaninská 189, Středočeský region

Svátky města Olomouce
V rámci oslav města Olomouce proběhne i festival tradiční gastronomie. Na Horním náměstí si pro vás vybrané olomoucké restaurace připraví prezentaci svých pokrmů a následně se uskuteční soutěž, v níž odborná porota vybere tu nejlepší. Každá restaurace bude nabízet jednotlivé pokrmy i celá menu. Do soutěže si pak připraví jedno hlavní jídlo, které bude hodnoceno porotou. Součástí je i farmářský trh a doprovodný program pro děti.
Kdy a kde: 29.–30. 6., Horní náměstí v Olomouci, Olomoucký region

Na chleba do Lenory
Nechte se nalákat na tradiční veřejné pečení chleba v obnovené Obecní peci v Lenoře. Obklopeni krásnou přírodou pro vás mistr pekař napeče křupavý chléb, houstičky nebo lenorskou specialitu. Jakou? Nechte se překvapit! Chléb z lenorské pece stejně jako ostatní pečivo – lenorské placky, koláče, houstičky – se neprodává, ale rozdává. Pečení je totiž financováno z rozpočtu obce Lenora, mouku dodává zdarma mlýn Bratři Zátkové a.s. v Boršově a dřevo dodává zdarma pan Ing. Kašpar z Volar. To stojí za výlet, co říkáte?
Kdy a kde: 30. 6., Lenora, Jihočeský region

Mlynářské slavnosti v Babiččině údolí
Přijďte si užít plno veselí do Rudrova mlýna, kde na vás čeká tradiční zábava, soutěže i pokrmy. Těšte se na pojídání maxi koláčů, ochutnávku výrobků místních pekařů, zejména chleba, který budou připravovat do soutěže. V rámci doprovodného programu se představí dětský soubor Barunka z České Skalice.
Kdy a kde: 5.–8. 7., Rudrův mlýn, Ratibořice, Královéhradecký region

Máte zajímavý tip, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Nejezte místo benzínu naftu!
Tajemství tradiční čínské medicíny (3. díl)
Kam v Bavorsku?
Osolte si život!
Jak si vybrat správnou matraci?
Gastronaut.cz – Kalendárium gastronomických akcí v ČR



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.