velikost písma: A +/ A/ A -

Chcete najít práci po padesátce? Vzdělávejte se!

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

Mnohým lidem v předdůchodovém věku se nechce strávit několik let před penzí na úřadu práce. Přestože uplatnění na pracovním trhu je s rostoucím věkem stále obtížnější, nechtějí to vzdát. Co zájemcům o práci v takovýchto situacích poradit?


foto: iStock

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je z věkové skupiny 50 až 54 let zaměstnáno 82 procent občanů, ze skupiny 60 až 64 let pouhých 21 procent. Klíčem k úspěchu se mohou stát kurzy dalšího vzdělávání, které lidem před důchodem přinášejí kromě práce i odměnu v podobě vyššího sebevědomí a respektu okolí.

Na problematiku stárnutí populace a posunu věku odchodu do důchodu musela zareagovat Evropská unie. Jednou z cest, jak zefektivnit konkurenceschopnost především starších zaměstnanců na trhu práce, se tak stávají vzdělávací kurzy financované z evropských fondů. Jedním z nich je projekt UNIV 2 KRAJE, který schválila vláda ČR. Cílem projektu je proměna středních (především odborných) škol v otevřené instituce, centra životního učení, která budou aktivně naplňovat koncept celoživotního vzdělávání.

Počítače a jazyky drží prst na tepu doby
„Lidé nad 45 let patří mezi ohrožené skupiny na trhu práce, proto se snažíme, aby jim kurzy dalšího vzdělávání pomáhaly udržet si stávající práci nebo nalézt práci novou. Ve spolupráci se školami pro ně vypisujeme například často žádané kurzy práce s počítačem či jazykové kurzy,“ informovala nás Jana Bydžovská, hlavní manažerka projektu UNIV 2 KRAJE z Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV).

K návratu do školních lavic i ve vyšším věku vedou podle Bydžovské účastníky kurzů různé motivace. Absolventi se nicméně shodují, že takové rozhodnutí nebývá snadné. Kurzy jim vedle potřebných osvědčení přináší podporu okolí a ziskem je pro ně i vysoký pocit uspokojení z vlastní aktivity. Účast členů věkové skupiny 50+ na dalším vzdělávání činí 32 procent pro skupinu 50 až 59 let a 12 procent pro věkovou kategorii 60 až 65 let.

Kurzy dalšího vzdělávání jsou zaměřeny na širokou cílovou skupinu 18–64 let. „Jsou tedy určeny všem, kteří již své studium ukončili a nastoupili do pracovního poměru. S posouváním hranice odchodu do důchodu bude další vzdělávání stále důležitější i pro lidi nad padesát let, kterým může absolvování takovéhoto kurzu buď pomoci udržet si práci stávající, nebo získat práci novou,“ uvedla J. Bydžovská.

Čtěte také: Co přinese Evropský rok aktivního stárnutí 2012?

Nový začátek na sklonku pracovní kariéry
Takový je i případ pětapadesátileté paní Jany. Po třiceti letech, kdy pracovala v administrativě v několika firmách, přišla před rokem o práci. Situaci ale na rozdíl od mnoha lidí nevzdala a vydala se zcela novým směrem. Janu baví pracovat se seniory, pomáhá jim a účastní se jejich setkání, proto se rozhodla svou budoucnost nasměrovat právě do sociální oblasti. „Uviděla jsem leták o pilotním ověřování kurzu dalšího vzdělávání a rozhodla se, že si změním kvalifikaci,“ popisuje. V rozhodnutí ji podpořili i její nejbližší, kteří ocenili, že se nepoddala trablům kolem ztráty práce. „Pomáhali mi a podporovali mě hlavně v době testů a zkoušek. Dalo mi to opravdu hodně. Nejde jen o to, že jsem získala certifikát. Dověděla jsem se spoustu nových věcí, které využiji i ve své zájmové práci se seniory,“ podělila se s námi paní Jana o své zkušenosti.

Výstupem z tříměsíčního kurzu je pro Janu certifikát o jeho absolvování. Nyní ale stojí před neméně obtížným úkolem – využít jej k získání práce. „Situace v našem regionu je bohužel složitá, zejména pro nás – lidi po padesátce,“ konstatuje. Ještě před složením zkoušek se začala obracet na různé organizace v sociální sféře. Práci však zatím nenašla, přestože má podporu z oboru i v rodině – mezi svými blízkými má totiž jak sociální pracovnici, tak lékaře. „Zatím se setkávám s argumentem, že by sice o mé služby stáli a pracovnici potřebují, ale nemají na ni prostředky,“ komentuje paní Jana reakce, s nimiž se u firem setkává. Sedm let před odchodem do důchodu se však nevzdává: „Tahle práce mě zajímá, chtěla bych ji dělat,“ říká odhodlaně paní Jana.

Kde zájemci o další vzdělávání naleznou potřebné informace? „Podrobný seznam kurzů, kvalifikací a kontaktů lidé získají na internetových stránkách www.nuov.cz v sekci UNIV 2 a také na www.vzdelavaniaprace.cz,“ doplnila Jana Bydžovská.

Hledáte práci? Změnili byste svou profesi? Využili jste někdy program celoživotního vzdělávání? Odpovídejte v našem fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Nejčastější jazykové karamboly
Na studium v zahraničí není nikdy pozdě
sKarta: Revoluce ve výplatě sociálních dávek
Jak napravit chybně spočítané důchody?
Jak žádat o důchod v roce 2012
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.