velikost písma: A +/ A/ A -

Tajemství tradiční čínské medicíny (3. díl)

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 1

SERIÁL V dnešním díle našeho seriálu se zaměříme na akupunkturu. MUDr. Dagmar Komárková, přední česká akupunkturistka, přibližuje její možnosti i limity. Jaké potíže, se kterými si současná medicína nedokáže poradit, lze léčit akupunkturou?


foto: iStock

Patříte k předním českým akupunkturistům, podnikla jste také klinické stáže a školení přímo v Číně. Čím vás jako klasicky vystudovaného lékaře okouzlila čínská medicína? V čem vidíte její přednosti oproti západní medicíně?
Západní medicína vidí člověka rozděleného na mnoho částí – máme kožní lékařství, oční lékařství, plicní lékařství… Předností čínské medicíny je její celostní přístup k člověku – vnímá souvislosti uvnitř organismu i jeho vazbu na okolní prostředí. Čínská medicína dále neřeší pouze projevy nemoci, ale její příčinu a tu se snaží odstranit; problémy se pak nevracejí. A pak je to samozřejmě přírodní přístup – čínská medicína uzdravuje pacienta přirozeně bez použití chemických preparátů, které mají většinou řadu vedlejších účinků.

A jaké jsou naopak její nedostatky? Přece jen vychází TČM z poznatků starých tři tisíce let.
Čínská medicína působí pomaleji – v akutních život ohrožujících stavech je tedy západní medicína nezastupitelná. Rovněž využití moderních diagnostických metod bývá někdy výhodné. Proto preferujeme, když je pacient v případě vážnějších onemocnění zároveň kontrolován západní medicínou.

Jak vnímáte TČM v souvislostech dnešní Číny. Praktikují ji vůbec Číňané, nebo jsou více orientovaní na západní medicínu? Je rozdíl ve způsobu praktikování akupunktury v Číně a u nás?
Tradiční čínská medicína je v Číně velmi rozšířená – právě pro svou účinnost a bezpečnost. Navíc zde optimálně spolupracuje s medicínou západní – v jedné nemocnici můžete vidět vedle sebe oddělení interny, chirurgie, akupunktury, fytoterapie, čínských tuina masáží… Akupunkturu zde z 80 % hradí pojišťovna, takže je pro pacienty snadno dostupná i finančně.

S tématem souvisí:
Tajemství tradiční čínské medicíny (1. díl)
Tajemství tradiční čínské medicíny (2. díl)

Češi jsou poměrně hodně konzervativní, nejen co se týká životního stylu, ale i co do způsobu nahlížení na vlastní zdraví. Setkáváte se často s nepochopením nebo naopak vaše klinika čínské medicíny praská ve švech?
Zájem pacientů o naši péči je obrovský a stále roste. Vzhledem k tomu, že býváme často úspěšní u diagnóz, se kterými si západní medicína neví rady, máme pacienty z celé republiky.

S čím se na vás pacienti obracejí nejčastěji?
Mezi nejčastější obtíže našich pacientů patří problémy s pohybovým aparátem (bolesti zad, kloubů, artritidy, artrózy), migrény, alergie, cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, gynekologické a močové potíže včetně inkontinence, nespavost, astma, kožní problémy a mnohé další. Na stránkách www.miluju-akupunkturu.cz se můžete dočíst, jak jsou pacienti s naší léčbou spokojeni.

Můžete pomoci také ženám otěhotnět? Nebo vyvolat porod?
Ano, čínská medicína zvyšuje výrazně pravděpodobnost otěhotnění – ať už přirozenou cestou nebo formou podpory umělého oplodnění. Na našem pracovišti už máme řadu „akupunkturních miminek“. :) Pokud napichujeme jehličky za účelem vyvolání porodu, má miminko až pět dní na to, aby se narodilo – a samo si tedy zvolilo čas, kdy přijde na svět, tedy i svůj horoskop a numerologické údaje. To západní medicína se svými silnými chemickými spouštěči porodu dítěti neumožňuje.

Snaha vyřešit pacientům problém je často spojená se změnou životního stylu. Jak se s tím vypořádávají pacienti po padesátce?
Ano, změna životního stylu je u našich pacientů nezbytná, vyžadujeme jejich participaci na léčbě. S každým klientem hovoříme o úpravě jídelníčku a o cvičení, kterým si může do jisté míry rovnat energie sám doma. Příslušné cviky „šité na míru“ se může každý přímo u nás naučit. Pacienti po padesátce se se změnou životního stylu vypořádávají velmi dobře, v tomto věku jim nechybí zodpovědnost a cílevědomost.

Mohou za vámi přijít také ženy se specifickými problémy v menopauze? Dokážete projevy menopauzy zmírnit nebo odstranit?
Ano, v menopauze trpí ženy celou řadou nepříjemných symptomů – od návalů horkosti a pocení přes bušení srdce, bolesti hlavy a nespavost až po neklid a úzkosti. Všechny tyto problémy dokážeme u našich pacientek zmírnit nebo dokonce odstranit.

Jak dlouho může trvat taková léčba?
Na tuto otázku neexistuje paušální odpověď – každý pacient přichází v jiném stavu, každý je jinak vnímavý a každý má také jiný životní styl. Samozřejmě je také důležité, jak moc nám jde pacient během léčby naproti.

Mnoho našich čtenářek a čtenářů bude jistě zajímat také hubnutí pomocí akupunktury. Jaké máte zkušenosti a na co by se měli připravit?
Zbavování se nadbytečných kil pomocí čínské medicíny bývá většinou velmi úspěšné. Používá se tzv. ušní akupunktura – aplikace miniaturních jehliček do ušního boltce. Jehličky ponecháváme v uchu 10 dní, po týdnu jejich nabodnutí opakujeme. Snižují pocit hladu a chuť na sladké, upravují metabolismus a harmonizují psychiku. Nutná je samozřejmě i změna jídelníčku a pohybová aktivita.


MUDr. Dagmar Komárková získala nejdříve atestaci z interního lékařství. Na mateřské dovolené si uvědomila, že nechce svým dětem dávat chemické preparáty a že se dají běžná dětská onemocnění řešit přírodní cestou. Začala studovat nejdříve homeopatii a později čínskou medicínu. Po absolvování Základního kurzu akupunktury při IPVZ vystudovala čtyřletou školu akupunktury u Sinobiologické společnosti. Své první terapeutické zkušenosti sbírala pod vedením MUDr. Luckého na Klinice čínské medicíny v Opletalově ulici. Odborné znalosti si prohloubila při třech klinických stážích v Pekingu. V současné době pracuje jako vedoucí lékařka kliniky čínské medicíny Inspirita a zároveň vyučuje již šestým rokem akupunkturu na Škole pěti dovedností při TCM Bohemia.

Vyzkoušeli jste akupunkturu? Jakou máte zkušenost? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Pusťte si teplo k tělu!
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
Chcete si udržet mladou pleť? Neopalujte se!
Osolte si život!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Tradiční čínská medicína