velikost písma: A +/ A/ A -

Chcete si udržet mladou pleť? Neopalujte se!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Období prvních slunečních paprsků může přinést nečekané projevy na naší zimou potrápené kůži. Věnujte své pleti pozornost už nyní, protože prevence je účinnější než pozdní náprava vzniklých defektů na kráse.


foto: iStock

Zásadou číslo jedna je ochrana proti nežádoucímu slunečnímu UV záření. Pokožka není schopna absorbovat všechno teplo a světlo, pleť bychom měli chránit zejména proto, aby neměla důvod reagovat překvapivým způsobem jako například pigmentovými skvrnami, vráskami, rozšířenými žilkami nebo zčervenáním, pokud je vystavována vnějším a mnohdy škodlivým vlivům. Všech těchto nepříjemností se dočkáme, pokud zejména v letním období zanedbáme používání prostředků s ochrannými UV filtry nebo pobyt na sluníčku přeháníme. Ochrana proti slunečnímu záření by se měla stát každodenním návykem, zejména u lidí s nízkým fototypem. Vyplatí se používat přípravky určené nejen k ochraně proti slunečnímu záření, ale zároveň také k regeneraci pokožky, jejímu zvlhčení, zklidnění a eliminaci volných radikálů.

„Sluneční paprsky mohou způsobit předčasné stárnutí pokožky, tvorbu vrásek, popraskaných žilek, nepravidelnou pigmentaci. Důvodem je vznik velkého množství volných radikálů, které narušují zdravé buňky, devastují kolagenová a elastinová vlákna,“ uvádí Alena Kimlová, hlavní firemní kosmetička GERnétic. Obecně platí, že kůže si „pamatuje“ dávku ultrafialového záření, která na ni během celého života působí a každé další záření se k původní dávce přičítá. Čím vyšší celková dávka, tím je vyšší riziko poškození kůže se všemi dalšími důsledky.

Čtěte také: Pozor na změny na kůži

Jaký je rozdíl mezi UVB a UVA?
Sluneční paprsky typu UVB způsobují bezprostřední reakci – zarudnutí kůže, spálení a puchýře. Kosmetické firmy se dlouho zaměřovaly pouze na tento typ slunečního záření. SPF opalovacího krému (z angl. sun protection factor – ochranný faktor) uvádí, kolik procent slunečních paprsků propustí do kůže. Krém s SPF 30 propustí jednu třicetinu z dopadajících paprsků UVB na kůži a prodlouží tedy dobu, po kterou se můžete bezpečně pohybovat na slunci, třicetkrát.

Sluneční paprsky typu UVA pronikají do hlubokých vrstev kůže, kde poškozují buňky, způsobují vrásky a urychlují stárnutí. Jejich působení není zřejmé bezprostředně po slunění, ale sčítá se s léty. Používejte nejlépe ty opalovací krémy, které vás ochrání před oběma typy záření.

Určujete správně svůj fototyp?
Reakce na slunění se u každého z nás liší. Rozhodující je individuální snášenlivost, tedy fototyp. Určení toho, jaký jste fototyp, vám pomůže ke stanovení doby, po kterou můžete být na sluníčku a na kůži to nezanechá žádný vliv. Existují čtyři základní fototypy. Více o fototypech si přečtěte ve článku Zdravé opalování? Zapomeňte!

„Vliv záření na genetickou výbavu buněčných jader se načítá a později i patřičně zúčtuje. Proto při dlouhodobém neopatrném opalování dochází k nevratným změnám, pokožka 40leté ženy může vypadat jako pleť o deset a více let starší. Abychom zlepšili stav takové pokožky, je třeba využít kosmetických přípravků, které jsou ženám doporučovány až v pozdějším věku. Pokud chceme o svoji kůži dobře pečovat, je třeba zařídit, aby si pamatovala co nejméně – nevystavovat se slunci dlouhou dobu, dodržovat zásady správného opalování a používat kvalitní ochranné přípravky před, při i po opalování,“ dodává Alena Kimlová.

Jaké projevy nás mohou nepříjemně překvapit?

Pigmentové skvrny
Jedním z nejčastějších problémů, který vzniká na úrovni kůže po neopatrném opalování a který postihuje velké množství žen, je tvorba nepravidelné pigmentace. Rizikovými faktory pro vznik pigmentových skvrn je vyjma neopatrného slunění také těhotenství, užívání antikoncepce, časté používání solária či aplikace nevhodných parfémů. Pigmentové skvrny lze odstranit kvalitními bělicími a depigmentačními krémy z produkce renomovaných kosmetických značek.

Sluneční dermatitida – spálení (erytém)
Sluneční dermatitida postihuje zejména jedince se světlou pletí, proniká do hlubších vrstev a vyvolává nadměrnou produkci zánětlivých látek. Následné zčervenání pokožky na sebe nenechá dlouho čekat.

Sluneční kopřivka
Sluneční kopřivka je zvláště lékaři vnímána jako pravá alergie na slunce. Více se dočtete v našem článku Trápí vás alergie na slunce?

Polymorfní světelná erupce – letní ekzém
Letním ekzémem trpí přibližně 20 % populace. Projevy jsou rozmanité, pro jedince je však typická pro celý život. Řešením je používání adekvátního opalovacího krému s vyšším SPF, a to v dostatečném množství.

Trápí vás nepříjemné projevy slunění? Jaký ochranný faktor používáte? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Co máte v cestovní lékárničce?
Úpal a úžeh nejsou totéž. Nepodceňujte je!
Atopický ekzém – chronické onemocnění kůže
Probuďte v sobě Forresta Gumpa
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.