velikost písma: A +/ A/ A -

Pivo, jak ho neznáte

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 1

Víte, které pivo je nejsilnější na světě, kde si dát pivní lázeň nebo uvařit vlastní pivo? I když jsme v pití piva na první příčce mezi našimi evropskými sousedy, existuje řada věcí, které v pivním světě ještě čekají na vaše objevení.


Máte pocit, že o pivu víte všechno? Ano, vždyť každý z nás (včetně kojenců a abstinentů) vypije průměrně 160 litrů piva za rok, což je zhruba desetkrát více než vína. Chmel, který dává pivu typicky hořkou chuť, se v českých zemích pěstoval už za dob Karla IV. a možná právě v této době vznikla krásná slůvka jako nachmelit se nebo vochmelka. Český chmel, zejména náš nejznámější druh – Žatecký poloraný červeňák – je oblíbený a žádaný po celém světě, a dokonce se objevují i jeho padělky.

Chcete si uvařit své vlastní pivo?
Vyzkoušet si přípravu piva můžete vlastníma rukama v Černé Hoře. A co si navaříte, to si i vypijete! Pod dohledem sládka si v miniaturním zařízení uvaříte vlastní várku. Toto zařízení je vlastně dokonale funkční model pivovaru a tím i nejmenší průmyslová varna v republice. Fantazii se meze nekladou, můžete i experimentovat. Do vlastního piva přidejte koření nebo vymyslete svou recepturu. Sládek dohlédne na to, abyste se vyvarovali zbytečných chyb.

Pivo dovnitř i ven
Zajímavou proceduru nejen pro nadšence pití piva nabízejí některé regionální pivovary. Místní vám připraví teplý zábal z pivovarského mláta, ve kterém si příjemně prohřejete své klouby, nebo pivní lázeň. Ovšem přímo v pivu se koupat nebudete. Do koupele z místní minerální vody se přidávají pivovarské kvasnice, drcený chmel a bylinky. Přesnou recepturu si však každé pivní lázně nechávají schovanou pod pokličkou. Pivní zábaly jsou prý fantastickou výživou pro kůži, kterou vyhlazují a hydratují, a mají také anticelulitidní a zeštíhlující účinky. Inu, vyzkoušejte sami. Tyto služby nabízejí v Chodové Plané na Plzeňsku, hotel Bahenec v Písku u Jablunkova, lázně v Harrachově či v Rožnově pod Radhoštěm.

Čtěte také: Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma

Pivo v kuchyni
Víte, že pivo je také výbornou kulinářskou surovinou? Pivem se polévá například sele na rožni, protože mu dodává příjemně zbarvenou kůrčičku. Pivo se také hodí k přípravě polévek a omáček, guláše i sladkých moučníků. Opravdu, připravit si můžete například pivní lívance s medem a ořechy, pivní kobližky s tvarohem nebo jablka pečená v pivním županu.
Uvařte si dánskou pivní polévku! Budete potřebovat tmavý chleba, 0,2 litru vody, smetanu, cukr, 2 piva a citronovou kůru. Chléb nakrájený na kostky namočte do poloviny množství piva smíchaného s vodou na několik hodin. Pak vše povařte zhruba 20 minut a prolisujte přes sítko. Vzniklou kaši dejte vařit znova na mírný plamen a rozřeďte ji zbytkem piva. Přidejte cukr a citronovou kůru a dále povařte. Na talíři pak ozdobte smetanou a natí z petrželky.

Jen pro silné nátury
Už jste vyzkoušeli pivního rekordmana nebo pivní pálenku? Polotmavé pivo X-BEER 33, které je zapsané i v Guinessově knize rekordů jako nejsilnější pivo na světě podle stupňovitosti, má 12,6 % alkoholu. Pochází z pražského pivovárku U medvídků, kde do něj dávají třikrát více sladu, kvasí také třikrát déle a šest měsíců leží v dubových sudech. Už etiketa radí „Nikdy nepij sám!“ a vzhledem k množství alkoholu je to určitě dobře míněná rada. Nejsilnější pivo koupíte také za dosti „silnou“ cenu – třetinka stojí 111 Kč.
Pivní pálenka, pivovice, pochází pro změnu z jihočeských Poněšic. V místní palírně se experimentuje, a tak kvasí nejen kvalitní ovoce, ale i brambory nebo právě pivo. Pivovice chutná podobně jako slivovice a k výrobě jednoho litru se spotřebuje deset litrů piva. Pivovice se tu pálí od roku 2006, kdy byl nedostatek ovoce k výrobě kořalek.

Víte, jak se připravuje pivo krok za krokem?
1. Naklíčený ječmen se suší ve sladovně – vzniká slad.
2. Slad se rozemele a ve varné nádobě se smíchá s vodou a povaří – vzniká rmut.
3. Rmut se přefiltruje, v kotli zůstává šrot (mláto), odtéká světlá tekutina – sladina.
4. Sladina se povaří s chmelem – vzniká mladina.
5. Až mladina vychladne, přidají se do ní kvasnice, cukr se mění na alkohol a oxid uhličitý – vzniká mladé pivo.
6. Mladé pivo se převede do tanků v ležáckých sklepech a tam dozrává.
7. Dozrálé pivo se filtruje a pasterizuje a pak se konečně stáčí do lahví. Na zdraví!


Zdroj: Večerková H., Kiss J.: Abeceda piva
www.recepty.eu

Máte rádi pivo? Naložili byste se do pivní lázně? Napište nám do diskuze nebo na facebook!

Kam dál?
Rafinované dezerty ze zeleného čaje
Gastrotoulky: Čechy
Vítej zpátky, cizrno
Červené víno zatočí s cholesterolem
Osvěžující vitaminové drinky
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.