velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na květen

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Vydejte se i tento měsíc po stopách zajímavých kulturních akcí, na které vás pravidelně upozorňujeme. Ať už si vyberete hudbu, balet, divadelní představení nebo podívanou na ohňostroj, určitě si užijete mnoho zábavy.

Jak zní hudba současnosti
Pro všechny, kteří rádi objevují nové obzory, bude zajímavá pozvánka na další koncert z cyklu komorního orchestru Berg, který každý svůj koncert současné vážné hudby pojímá netradičně a v zajímavém prostředí. Tentokrát se koná 9. května v kostele Nejsvětějšího Salvátora (u Karlova mostu) a zazní prostorově pojatá novinka pražského skladatele Slavomíra Hořínky Litaniae Lauretanae a Magnificat v podání orchestru BERG a TIBURTINA Ensemble a dech beroucí Stabat Mater estonského skladatele Arvo Pärta. K tomu polahodí oku stínohry a minimalistické scénické prvky... Šéfdirigent orchestru Berg Peter Vrábel v roce 2010 získal od České hudební rady (sekce Mezinárodní hudební rady při UNESCO) ocenění za zásluhy o kvalitu a šíření české hudby.


Foto: archiv Berg

Sólo pro tři se vrací
Kultovním tanečním divadlem se před pěti lety stala inscenace Petra Zusky BREL – VYSOCKIJ – KRYL / Sólo pro tři. K radosti všech jeho příznivců se znovu vrací na jeviště Národního divadla, a to 26., 27. a 28. května v rámci retrospektivní přehlídky tvorby Petra Zusky, která je pořádána u příležitosti desetiletého působení tohoto choreografa a uměleckého šéfa Baletu Národního divadla.
K netradiční choreografii inspirovaly Petra Zusku životní osudy a písně tří zpívajících básníků 60. a 70. let 20. století – Jacquese Brela, Vladimira Vysockého a Karla Kryla. Tři choreografie vytvořené na písně trojice evropských rebelů – písničkářů dokážou díky svému hereckému akcentu zaujmout i ty diváky, kteří tanci právě neholdují. A přestože se všichni tři písničkáři vyslovovali k vážným problémům doby, najdeme tu jak nadčasové pojetí smrti, lásky a zrady, tak i humor a nový pohled na situace vyjádřený úspornými prostředky.


Foto: Pavel Hejný

Průmyslové katedrály
Výstava Bernda a Hilly Becherových v Galerii Rudolfinum představí jedinečný soubor 95 černobílých fotografií průmyslových krajin. Manželé Becherovi se systematické dokumentaci průmyslových krajin věnovali více jak čtyřicet let. Frontálně zachycené průmyslové budovy odkazují spíše k průčelím středověkých katedrál než na estetickou zátěž krajiny. Vytrvalým fotografováním dolů a hutí, vysokých pecí, plynojemů, vodojemů a vápenek vytvořili v podstatě svébytný typologický systém a zároveň poutavou hru forem sérií objektů a motivů. Bernd (1931–2007) a Hilla (1934) Becherovi jsou považováni za průkopníky konceptuální fotografie, kteří zásadně ovlivnili celou generaci německých fotografů, jejich žáků tzv. düsseldorfské fotografické školy (T. Struth, Candida Höfer, Thomas Ruff, Andreas Gursky, Jörg Sasse a další). Výstava potrvá do 3. června 2012.



Čtěte také: Škola pletení - Pletací příze

Tři mušketýři na prknech v Dlouhé
Snad nejproslulejší dobrodružný román na světě, mnohokrát zfilmovaný i jevištně adaptovaný nyní uvádí i skvělé Divadlo v Dlouhé. Autoři nové dramatizace Hana Burešová a Štěpán Otčenášek se na rozdíl od většiny adaptací přísně drží Dumasovy předlohy ve snaze postihnout její jedinečný styl, který až romanticky oslavuje přátelství, rytířskou šlechetnost a odvahu a je okořeněn jemnou nadsázkou a ironií. V režii Hany Burešové, dramaturgii Štěpána Otčenáška, na scéně Davida Marka, v kostýmech Samihy Maleh a za doprovodu hudby legendárních Beatles vystoupí prakticky celý soubor Divadla v Dlouhé.

S ohňostrojem nad hlavou
Už po patnácté budete mít v Brně příležitost obdivovat soutěžní přehlídku ohňostrojů s hudbou, která se bude konat od 25. května do 8. června. Tato výroční přehlídka se letos uskuteční na hladině Brněnské přehrady. Pro pravidelné nadšené diváky bude přírodní amfiteátr jistě zajímavou změnou. Tribuna s ozvučením se bude nacházet v Rakovecké zátoce. V úvodní části soutěžních ohňostrojů předvedou společnosti z Česka, Španělska, Austrálie a Číny vlastní dvouminutovou kompozici ohňostrojného designu na producentem určenou jednotnou hudbu – v letošním olympijském roce na část skladby „The Olympic spirit“ z tvorby Johna Williamse. Přehlídku zahájí ohňostrojné Prelude v centru Brna v parku na Kraví hoře. Ohňostrojné finále pak můžete sledovat nad hradem Špilberk. Ohňostroje začínají vždy ve 22.30 hodin. Hudební doprovody jsou v přímém přenosu vysílány na vlnách rádia KISS HÁDY 88,3 FM.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Udělejte si bylinkový záhon do spirály
Mozaika na podlahu i pro radost
Co přinese Evropský rok aktivního stárnutí 2012?
Největší krize je v nás
Paříž je stále chic
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.