velikost písma: A +/ A/ A -

Zoufalí senioři vyrazí do ulic

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

Čeští senioři budou 30. května protestovat proti vládním škrtům na pražském Palachově náměstí. Uvedl to Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR, která demonstraci svolává. Květen pak nazvali Měsícem protestů seniorů.


foto: iStock

Rada seniorů, která zastřešuje 21 důchodcovských organizací, nesouhlasí se strmě klesající životní úrovní důchodců. „Senioři odvedli své, penze si předplatili, mají nárok na klid a důstojné stárnutí," uvedl Pernes. Předseda Rady seniorů upozornil, že českým důchodcům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Seniorské organizace odmítají zpomalení růstu penzí či požadují přijetí zákona o sociálním bydlení seniorů. Rada také žádá dočasné zrušení stropů na odvody důchodového pojištění, a to do roku 2016. Na stejný rok žádají odsunout i důchodovou reformu, která má od příštího roku umožnit převést část odvodů ze státního systému do vlastního spoření.

Na důvody, jež seniory vedly k razantnímu kroku proti vládě, jsme se zeptali předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese.

Pane předsedo, co bylo onou příslovečnou poslední kapkou, která vedla k rozhodnutí vyrazit 30. května do ulic demonstrovat?
Nedostatečná valorizace penzí. Vláda schválila, že místo zvýšení penzí o 428 korun dostanou senioři v příštím roce pouze 156 korun. A to se už kvůli letošnímu zvýšení DPH či uvolnění nájmů zvýšily průměrné měsíční náklady na seniora o 500 korun! Takové šetření na důchodcích je skandální. Už teď jsou u nás desetitisíce lidí, kteří bydlí osamoceně v nájemních bytech a nacházejí se na pokraji zoufalství. Stojí před rozhodnutím, zda zaplatit nájem nebo poplatky v nemocnici. A statisíce seniorů, kteří jsou závislí na lécích, se musejí rozmýšlet, jestli zaplatí předepsané léky, anebo si koupí potraviny.

Jak jsou vlastně na tom naši senioři v porovnání s Evropou?
Aktuální výše penze dosahuje v ČR 10 725 Kč, u žen je ještě o devět procent nižší. Naše důchody jsou tak asi o třetinu nižší, než je celoevropský průměr. Je rozdíl, když má z důchodu ušetřit průměrný senior, anebo ministr financí Miroslav Kalousek, který pobírá nějakých 150 000 korun. V současnosti se na základní životní potřeby vynakládá v průměru 85 procent penze. A zdůrazňuji, že se jedná o celostátní průměr. Jenom samotný nájem u pětačtyřicetimetrového nájemního bytu v Praze činí 5500 korun a další zhruba 2000 Kč spolknou další poplatky. Žije-li seniorka sama, tak jí při důchodu 9000 Kč na živobytí moc peněz nezbude. Jsou to velmi tristní věci.

Čtěte také: Tisíce seniorů jsou zatíženy exekucí na důchod

Je pravděpodobné, že vláda bude na potřebných nadále šetřit. Lze jí ještě ustupovat?
Nelze. Nejrůznější výzkumy hovoří jasně – už není kam dále ustupovat! Krizi, kterou si způsobil tento stát a tato vláda, nelze řešit způsobem, že vláda vezme seniorům 14 miliard na valorizaci penzí. Nemůžeme doplácet na její neschopnost zajistit výběr daní a zabránit miliardovým únikům z korupce. Senioři si dostatečně předplatili svoje penze, vychovali své nástupce, zaslouží si důstojné stárnutí! Dobře placení politici jsou zde od toho, aby jim to zajistili. Pochopitelně, že nemáme radost z toho, že voláme seniory do ulic. Vypovídá to o tragédii politiky a kultury mezigenerační solidarity.

Senioři jsou nuceni nejvíce využívat zdravotní péči. Spoluúčast občanů ve zdravotnictví již nyní dosahuje 17 procent, přesto Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o dalším zvyšování poplatků. Pro seniory je to další výrazný zásek do rozpočtu, že?
Ano, o poplatcích jsme již loni jednali s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Upozorňovali jsme ho, že pokud bude osamělá babička celý měsíc v nemocnici, bude se rozmýšlet, zda zaplatit 3000 korun za pobyt nebo je dá za nájem. Může si dovolit jen jedno nebo druhé. Tři tisíce navíc prostě nemá. Pan ministr to ale nechtěl pochopit, neboť mu řekli, že všichni v tomto státě mají sto korun na jídlo. Bohužel nemají.

Chtěli jste se také obrátit na premiéra i šéfy obou komor Parlamentu a požádat je o schůzku. Jak jste v tomto daleko?
Oslovíme je postupně podle toho, jak se bude zákon o důchodovém pojištění na podzim projednávat. Pana premiéra Nečase jsme oslovili hned druhý den po našem rozhodnutí demonstrovat. Následující den nám z jeho sekretariátu volali a chtěli vědět, kolik zástupců Rady seniorů se schůzky zúčastní. Slíbili, že se ozvou. Neozvali se. Vláda rozhodla, a tak jsme seniory informovali, že pan premiér s nimi odmítl jednat a kabinet rozhodl bez nich.

Co když se ani po demonstraci „ledy nepohnou“? Máte připravený záložní plán?
Senioři pochopitelně stávkovat nemohou, takže to bude jenom mezinárodní ostuda této vlády a tohoto systému. Jsme jednoznačně v jiné situaci než lidé v západních zemích. U nás senioři berou 400 eur, v Německu 900 a v Rakousku asi 1000 eur. Ale přitom základní potřeby bydlení a energie jsou u nás skoro na stejné výši. Je to tedy o něčem jiném. Uvidíme, jak nás vyslyší šéfové obou parlamentních komor. Přesto doufám, že to senioři této vládě ve volbách spočítají.

Doplňme, že protestní akce seniorů se uskuteční ve středu 30. května od 13.00 na náměstí Jana Palacha v Praze. Účastníci protestů se pak vydají k sídlu vlády. Půjdete také protestovat? Napište nám na: facebook.

Kam dál?
Kraje nezvládají vyplácet sociální dávky včas
Největší krize je v nás
Být důchodcem je…
Krása, kterou si můžete koupit
Mobbing - šikana na pracovišti
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.