velikost písma: A +/ A/ A -

Kraje nezvládají vyplácet sociální dávky včas

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

Situace s vyplácením sociálních dávek na úřadech práce se zlepšuje jen pozvolna. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si přesto pochvaluje, že nový systém vyplácení všech dávek již probíhá v zákonných termínech. Jaká je ale skutečnost čtvrt roku po rozjezdu kontroverzního systému?


foto: iStock

„MPSV konstatuje, že ke dni 28. 2. byly vyplaceny všechny dávky (1 725 317 dávek) v celkovém objemu 6 024 217 212,15 Kč. V průběhu zpracování dat k výplatě v průběhu února nenastaly žádné vážnější komplikace, technické problémy, které se objevily, byly průběžně odstraňovány,“ uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Na první pohled uklidňující vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí ovšem kontrastuje s nemalými problémy mnoha příjemců dávek, kteří se jich nezřídka dočkali se značným zpožděním. A nejen to, u mnohých z nich problémy přetrvávají. Co o tom soudí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása? „Výplata příspěvků vázne prakticky všude. Na naši adresu přicházejí stovky podnětů od lidí, kteří nedostali řádně nejen takzvaný příspěvek na mobilitu, ale i na péči. NRZP ČR považuje všechny tyto informace za velmi závažné, neboť svědčí o tom, že systém výplaty dávek není stále funkční a přispívá k nejistotě občanů, kteří jsou na těchto dávkách závislí,“ uvedl Krása.

Čtěte také: Co přinesou soukromé fondy budoucím penzistům?

Když padne systém, nastoupí tužka a papír
Systém vyplácení sociálních dávek změnila od letošního ledna reforma ministra Jaromíra Drábka. Všechny příspěvky a podpory nově vyplácejí úřady práce (ÚP), které převzaly agendu sociálních odborů městských úřadů. Nově ÚP vedle klasické podpory v nezaměstnanosti a dávek státní sociální podpory (přídavky na děti, rodičovské příspěvky nebo porodné) vyplácí také pomoc v hmotné nouzi, příspěvky na bydlení a příspěvky pro osoby se zdravotním postižením. Nový systém vyplácení ovšem nefunguje tak, jak má, neboť nebyl na přechod připravený. Od počátku na to upozorňovali odboráři z úřadů, kteří tak museli v lednu a únoru pracovat přesčas a také o víkendech.

Není proto divu, že MPSV hrozí lidem z ÚP za zveřejňování informací o nefunkčním systému vysokými sankcemi. Mnozí z nich potvrzují, že část údajů musí přepočítat ručně. Pořád přitom nevědí, zda jsou všechny údaje v systému správné a peníze dostávají ti správní lidé. „Systém se sice zlepšuje, jde to ale pomalu a pořád je tam spousta chyb. Výplata dávek tak vázne," uvedla pro portál Žijemenaplno.cz jedna z pracovnic Úřadu práce na Praze 4, která si nepřála uvést své jméno. Nicméně MPSV podle mluvčí Plívové odmítá, že by nadále docházelo k větším potížím.

Čtěte také: Jak se zabezpečit na důchod 1. díl

Pohled do krajů ministerstvu nelichotí
Padesátiletá paní Jana je vdova. Sociální dávky jsou pro ni doslova a do písmene zdrojem živobytí. V lednu a únoru ale peníze dostala s několikatýdenním zpožděním. „Přišly mi skoro o tři týdny později. Neměla jsem ani na nájem. Naštěstí jsem se domluvila s majitelem bytu, který mi splátku posunul. Už je březen, a zase jsem nedostala peníze za únor. Mám strach, že se to bude znova opakovat,“ uvedla pro náš portál paní Jana.

Jak vidno, vše souvisí se vším. Paní Jana není sama, kdo se dostal do prodlení s platbou nájemného. „Počet dlužníků se zvýšil o 12 procent, pohledávky o dvacet procent. Mezi dlužníky byli i ti, kteří nedostali včas sociální dávky,“ informovala mluvčí Nového Jičína Marie Machková. Novojičínská radnice se rozhodla jednat. „Rada města schválila prominutí poplatků z prodlení těm nájemcům, kteří prokážou, že sociální dávky neobdrželi včas,“ doplnila Machková. Obdobně vyšli lidem vstříc v Hradci Králové či Krnově.

Co poradit paní Janě a mnoha lidem, kteří se do existenčních problémů dostali kvůli zpožděným dávkám od státu? V případě, že vám nevyplacením dávek v termínu vznikne škoda, pracovníci úřadů práce doporučují znovu se obrátit na kontaktní pracoviště ÚP. Pomocnou ruku také nabízejí mnohé radnice. Zdravotně postižení se mohou obracet na poradnu NRZP na telefonu 266 753 427, a to od pondělí do pátku, nebo na e-mail: [email protected].

Kam dál?
Tisíce seniorů jsou zatíženy exekucí na důchod
Spořit vnoučkům není povinnost!
Jak nenaletět při reklamaci
Absolventi Senior Akademie: umíme se bránit!
Nemáte na bydlení? Nestyďte se říct si o příspěvek
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.