velikost písma: A +/ A/ A -

Tisíce seniorů jsou zatíženy exekucí na důchod

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

Nadměrné zadlužení a neschopnost splácet dluhy trápí v době ekonomické krize stále více lidí. Lavina následných exekucí se nevyhýbá ani seniorům, kterým je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nucena dluhy strhávat z důchodu. Jak se ale mohou senioři proti exekučním rozhodnutím bránit?


foto: iStock

„Česká správa sociálního zabezpečení každoročně zaznamenává prudký narůst počtu lidí, kteří mají exekuční srážky z důchodu. Od roku 2004 se jejich počet téměř zdvojnásobil. K 31. 12. 2011 činil počet výplat exekučních srážek z důchodu 60 874 (jedná se pouze o případy, z nichž lze provádět srážku z důchodu). Počet podání v exekuční agendě byl k témuž datu 777 683,“ uvedla pro portál Žijemenaplno.cz. mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

ČSSZ je podle ní ze zákona povinna provést srážky z důchodu v případech, u kterých byl nařízen výkon rozhodnutí soudem, ve správním řízení, exekučním příkazem soudního exekutora, v konkurzním nebo insolvenčním řízení. V praxi to znamená, že ČSSZ musí zjistit nezabavitelné částky. Tedy výši sumy, kterou musí seniorovi ponechat. Ta je závislá na příjmech dané osoby, pro letošní rok však musí činit minimálně 5841,33 Kč a 1460,33 Kč na každou další vyživovanou osobu, včetně manželky a dítěte. „ČSSZ poté stanoví výši srážek, účetně zpracuje, kontroluje a vede evidenci všech případů. Srážky se provádějí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobního, invalidního, vdovského i sirotčího,“ vysvětlila Buraňová.

Čtěte také: Nemáte na bydlení? Nestyďte se říct si o příspěvek

Oddlužovací společnosti aneb Vyhánění čerta ďáblem
V posledních letech odchází do důchodu stále více lidí s již nařízenou exekucí. Spásu přitom hledají u různých oddlužovacích firem, jejichž praxe bývá podobná. Nejdříve nechají dlužníka podepsat za poplatek v řádu tisíců korun smlouvu, v níž firmě uděluje plnou moc pro jednání s věřiteli. Zároveň firma dohodne s dlužníkem částku, kterou jí bude měsíčně posílat. Z ní si společnost strhne svou provizi, která se může pohybovat v řádu desítek procent. Je to v podstatě odměna za to, že zbylou část splátky přepošle věřitelům. Po podpisu plné moci se firma pokusí oslovit věřitele s nabídkou nového splátkového kalendáře. Smlouva s dlužníkem ovšem firmě nenařizuje, že musí splátkový kalendář vyjednat. Pouze stanoví, že to zkusí. „Když s ní věřitelé nekomunikují, nebo na její návrhy nepřistoupí, nevyplývají pro ni žádné sankce. Naopak, smlouva běží a dlužník musí dál platit poplatky,“ vysvětluje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Čtěte také: Co přinesou soukromé fondy budoucím penzistům?

Cesta k exekucím je snadná. Nahoru se šplhá hůř
Podle právníka Oldřicha Strnada z Rady seniorů ČR se důchodci nejčastěji dostávají do spárů exekucí neuváženými nákupy drahého zboží na předváděcích akcích, braním si úvěrů (nejhorší jsou lichváři v podobě nebankovních společností) a zárukami za půjčky pro své děti. Za třetinou nařízených exekucí stojí dluhy v řádu stokorun. Jsou to třeba pokuty dopravnímu podniku, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám. Co tedy seniorům poradit? „Nikdy nepodepisujte smlouvy, kterým nerozumíte. Vyžádejte si dokumentaci a smlouvy domů, prostudujte si je, a poraďte se. A pokud na vás někdo naléhá, naučte se říkat ne,“ uvedl pro náš portál Strnad. Podle něj by se měli senioři zejména vyvarovat prodejních akcí a zájezdů, neboť na nich dochází velmi často za použití nevybíravých prostředků k velikému tlaku na kupující.

Kam se tedy mohou obracet lidé, kterým vznikla na důchodu exekuce?
„Rada seniorů od července 2006 zřídila bezplatnou právní poradnu v Domě odborových svazů v Praze 3, na náměstí W. Churchilla 2. Problémy z oblasti exekucí na penze, ale i přiznávání důchodů a sociálních dávek zodpovíme každé pondělí a středu od 14.00 do 18.00 hodin nebo na telefonu 234 462 073-7,“ doplnil Strnad. Podle něj se v poradně setkávají se vzrůstající řadou případů seniorů, jimž je exekuce na důchod nařízena. „Snažíme se jim pomoci najít přijatelné řešení. Nadto sázíme na prevenci formou besed, kde zdůrazňujeme pravidla ostražitosti před nejrůznějšími podvodníky,“ dodal Strnad.

Kam dál?
Mládí nutně neznamená konkurenci
Sociální služby jsou v ohrožení
Předdůchody pro všechny?
Spořit vnoučkům není povinnost!
Mobbing - šikana na pracovišti

Máte zkušenosti s exekutory? Napište nám do fóra nebo na facebook, co se vám přihodilo.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.