velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na březen

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Březen láká do ulic, poznat, co je nového k vidění a slyšení. Máte rádi jazz, nebo raději baroko? Láká vás moderní design, nebo raději krásně uvázaná ikebana? Ať je tomu tak či tak, z našich tipů si určitě vyberete!

Jazzové nebe v Praze
Hvězdná jazzová vokalistka Dianne Reeves, čtyřnásobná držitelka ceny Grammy, zavítá v březnu i do Prahy. Šarmantní diva, majitelka sytého a krásně zbarveného hlasu poprvé v Praze představí oceňovaný, přesto málo uváděný komorní koncertní program Strings Attached, při kterém ji doprovází kytaristé Romero Lubambo a Russell Malone. Společně se představí v Obecním domě 14. března v rámci Jarního GALA pro Struny podzimu. Podívejte se na videoukázku z chystaného programu a nechejte se nalákat ZDE.



Setkávání u dominikánů
Ve čtvrtek 1. března v 16.30 bude v parteru kláštera u sv. Jiljí v Husově ulici na Starém Městě v Praze slavnostně otevřen nový prostor Knihkupectví Oliva. Na čtyřiceti čtverečných metrech této vyhledávané prodejny knih zaměřené na duchovní a filozofickou literaturu jsou koncentrovány všechny prvky, jež se promítnou do plánované obnovy celého areálu řádových bratrů dominikánů na nové pražské kulturní a vzdělávací centrum. Projekt vznikl v ateliéru jednoho z nejuznávanějších tuzemských architektů, Josefa Pleskota. „Inspiraci jsme hledali v kaolínových jeskyních, které jsou omílány a tvarovány vodou. Řídili jsme tím, aby řešení bylo nápadité, skromné a účelné,“ popisuje architekt Pleskot. Klášterní komplex nabízí řadu kulturních akcí – literární a hudební večery, debaty na společenská témata. Více informací ZDE.

Design slavných
V České republice budou poprvé k vidění díla Sama Havadtoye. Sam Havadtoy (1952) je světoznámý interiérový designér, který se intenzivně zabývá také uměleckou tvorbou. Navrhoval domy známým osobnostem včetně Johna Lennona. Přátelil se se známými umělci, mezi nimiž byl Andy Warhol, Keith Haring, George Condo, Donald Baechler a Yoko Ono, se kterou Sam Havadtoy po smrti Johna Lennona žil a vychovával Seana Lennona. Je majitelem renomované maďarské galerie Gallery 56. Jeho práce reflektují jemné odstíny různých kultur, zejména střední Evropu a americkou pop kulturu. S úspěchem vystavuje po celém světě. Vernisáž výstavy, která proběhna 20. března v prostorách Muzea Stará Čistírna, bude zároveň slavnostním večerem s charitativní aukcí pro občanské sdružení Sluneční paprsek, které pomáhá dětem po onkologickém onemocnění zapojit se co nejrychleji zpět do života. Výstava potrvá do 10. dubna.


Čtěte také: Batika: kouzlo nechtěného

Týden kamélií na zámku Lešná
Už vám chybí jaro a zahrady plné květin? Nezoufejte a jděte se pokochat výstavou aranžovaných květin na zámek Lešná, který leží nedaleko Valašského Meziříčí. Mezi vybranými květinami se bude vyjímat kamélie japonská. Týdenní výstava končí v neděli 4. března. Kromě kamélií si můžete prohlédnout další výstavu, která mapuje přírodní krásy Zlínska a trvá do konce března. Vaše vnoučata jistě zaujme historická expozice s průvodcem, kde se seznámí nejen s dobovými kostýmy. Zámek je otevřen denně od 9 do 16 hodin.

Oslavy Fridricha II. Velikého
Jarní řada koncertů 12. ročníků Barokních podvečerů představí významného pruského panovníka Fridricha II. Velikého jako milovníka hudby, skladatele a nejlepšího flétnistu mezi králi. Na letošní rok připadne 300. výročí jeho narození. Collegium Marianum pozve 5. března přední soubor interpretace staré hudby do Míčovny Pražského hradu. Odehraje zde Královský koncert v Sanssouci. „U této příležitosti se návštěvníci mohou těšit na podmanivý baryton Tomáše Krále – vyhledávaného sólisty, jenž se souborem spolupracuje už řadu let. Společně ´zrekonstruujeme´ koncert, který se odehrál před 240 lety v interpretaci samotného Fridricha II.,“ říká k prvnímu z Barokních podvečerů Jana Semerádová. Míčovnu Pražského hradu rozezní skladby dvorních hudebníků: houslisty Františka Bendy, flétnisty Johanna Joachima Quantze a cembalisty Carla Philippa Emanuela Bacha, doplněné áriemi z oratoria Der Tod Jesu od Carla Heinricha Grauna.


Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Udělejte si radost a naučte se něco nového
Na studium v zahraničí není nikdy pozdě
Pusťte si teplo k tělu!
Batika: kouzlo nechtěného
Být důchodcem je…
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.