velikost písma: A +/ A/ A -

Plastovými obaly proti rakovině?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 2

Výzkumný potravinářský ústav v Bratislavě přišel se zajímavým závěrem – plastové obaly aktivně eliminují nebezpečné látky v balených potravinách a nápojích.


foto: iStock

„Když se vrátím z nákupu a vybalím všechny potraviny do lednice, mnohdy po nich zbude i celá taška plastikových obalů. Třídíme sice odpad, ale nemám z toho dobrý pocit,“ přiznává se paní Věra. Filip Linek ze společnosti Oskar plast ale upozorňuje na pravděpodobně revoluční fakt, který může změnit vnímání plastů nejen u paní Věry. „Ze studií vyplývá, že působením plastových obalů na potraviny dochází k výraznému snížení rizika vystavení lidského organismu rakovinotvorným sloučeninám,“ uvádí Linek.

Přítomnost různých škodlivých látek v potravinách je trvalým problémem, vznikajícím v důsledku průmyslové činnosti lidstva. Jedna z nejznámějších škodlivých látek, která se v potravinách objevuje, je benzen, jenž napadá životně důležité orgány – játra, ledviny, plíce, srdce a mozek. Následně se podílí na vzniku chudokrevnosti, leukémie či rakoviny plic.

Čtěte také: Čističky vzduchu pro lepší dýchání

Pozor na výlohy a uzené maso
Za výskyt benzenu zejména v nápojích může především špatné skladování. Proto si nekupujte lahve s nápoji, které byly vystaveny ve výloze. Dlouhodobě na ně mohlo působit slunce, a právě světlo a teplo podporuje výskyt benzenu. „Plastové obalové materiály můžou představovat významný prvek pasivní bezpečnosti potravin,“ uvádí prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., z Výzkumného ústavu potravinářského Bratislava. „Studie ukázaly, že rakovinotvorné účinky benzenu, který reagoval s polyethylenovým obalem, byly sníženy dokonce o dva stupně během 14 dnů,“ dodává ke studii Linek.

Další nebezpečnou látkou vyskytujících se v potravinách je rakovinotvorný benzopyren, poškozující i genetickou informaci buněk. Tato látka je přítomna zejména v uzených masných výrobcích, kam se dostává při spalování dřeva. „Studie ukázaly, že účinným nástrojem k odstranění takovýchto škodlivých látek je působení masného výrobku s obalem, přičemž největšího snížení bylo dosaženo pohlcením škodlivých látek plastovým obalem,“ uvádí Linek a dodává: „Užíváním plastovým obalů tak dosáhneme výrazného zlepšení ochrany zdraví spotřebitelů.“

Víte, že existuje také jedlá potravinářská fólie?
Pokud jste zarytým odpůrcem plastů, zkuste se na internetu pídit po jedlé potravinářské fólii. Vědci z Oregonské státní univerzity ji poprvé vyrobili v roce 2004. „Náš vynález můžete použít buď jako fólii k zabalení potravin, nebo ve spreji, případně v pastě, kterou nanesete přímo na jídlo,“ informovala doktorka Yanyun Zhao, která stála u zrodu jedlé fólie. Ta je vyrobena z chitosanu a lysozymu, což jsou látky obsažené ve skořápkách vajíček a v krunýřích krabů a garnátů. Tenká fólie může být navíc obohacena o vitamíny a minerály a doplňovat tak nutriční hodnotu potravin.

Třídíte odpad? Myslíte, že je používání plastových obalů dobrý směr pro společnost? Vyjádřete svůj názor ve fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Lyžováním proti cholesterolu i demenci
Biometrické údaje – hra s identitou
Houba, která požírá své příbuzné
Batika: kouzlo nechtěného
Nožky v pohodě i v zimě
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.