velikost písma: A +/ A/ A -

Tajemství tradiční čínské medicíny (2. díl)

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

SERIÁL: Trápí vás inkontinence nebo bolesti zad? Dumáte nad tím, proč na bolesti vašeho kolene nic nezabírá? Zakopaný pes může být na dráze ledvin. Právě tu si podrobně představíme v dnešním dílu.

Pentagram v kostce
V minulém díle jsme zmínili, že organismus je v tradiční čínské medicíně rozdělen na pět okruhů – podle teorie pěti prvků. Následující přehled shrnuje, co je pro jednotlivé okruhy typické.


foto: iStock

VODA: ledviny – močový měchýř, kosti, strach, sténání, zima, půlnoc, slaná
DŘEVO: játra – žlučník, šlachy a vazivo, vztek, nadávání, jaro, ráno, kyselá
OHEŇ: srdce – tenké střevo, cévy, radost, smích, léto, poledne, hořká

ZEMĚ: slezina – žaludek, svaly, přemítání, zpěv, pozdní léto, odpoledne, sladká
KOV: plíce – tlusté střevo, kůže, smutek, pláč, podzim, večer, ostrá

OKRUH LEDVINY – MOČOVÝ MĚCHÝŘ
Hlavní funkcí ledvin v organizmu je čištění krve od odpadních látek, které se v ní hromadí (soli, močovina). Filtrují z krve vodu a řídí vodní hospodářství. Dále produkují hormony, čímž ovlivňují metabolismus kostí a oběhové soustavy. Zaručují například, že nevznikne anémie (krevní nedostatečnost).

O ledvinách se v čínské medicíně říká, že jsou „kořenem života“. Disponují dvěma typy energie. První je vrozená (prenatální) – tuto energii jsme dostali do vínku a nemůžeme ji znovu obnovit. Určuje vrozenou konstituci a osobnost. Tvrdí se, že tato životní esence se dědí až po tři generace. Druhým typem energie je esence přijímaná ze stravy (postnatální), kterou ledviny filtrují z krve. Tuto energii doplňujeme cvičením a vhodným stravováním. Čím více dodáváme ledvinám postnatální energie, tím méně se vyčerpává energie vrozená.

Tento okruh je nejvíce zatěžován v lednu a únoru. Proto jsou tyto měsíce nejvhodnější pro jejich detoxikaci. Ledviny energeticky plní játra, močový měchýř zase plní žlučník. Kondice ledvin se projevuje na vlasech. Nedostatečnost se projevuje strachem, nejistotou, nedostatkem vůle. Z psychických vlivů ledviny nejvíce poškozuje úzkost. Paradoxně nedostatečně fungující ledviny samy vytváří pocity úzkosti.

Čtěte také: Tajemství tradiční čínské medicíny (1. díl)

Víte, že…? Při požití většího množství alkoholu si rozhodíte vodní hospodářství až na jeden měsíc.

Co se pojí k ledvinám
Párový orgán je močový měchýř, půlnoc, sever, černá a tmavě modrá, slaná chuť, chladné podnebí, emoce strach, tkáň kosti, prvek voda. Ledviny posiluje saunování, lázeň s mořskou solí, zelený a ledvinový čaj, petržel, špalda. Ledviny naopak oslabuje přemíra tekutin, alkoholu, ovoce, soli, živočišných bílkovin, chybný pitný režim.

DRÁHA LEDVIN
Dráha ledvin začíná na malíčku u nohy, vede přes vnitřní stranu celé dolní končetiny, vstupuje na trup a hrudník a končí pod klíční kostí. Má další dvě větve, které probíhají uvnitř těla. Dráha ledvin funguje jako rezervoár energie. Pokud jsme velmi vyčerpaní, začne si tělo brát právě z těchto zásob. Tato dráha spouští u dívek první menstruaci. Má povahu jin. Maximální doba průtoku energie je mezi 17. – 19. hodinou.

Při kterých problémech využíváme dráhu ledvin?
Při obtížném, bolestivém močení, inkontinenci, gynekologických problémech, bolestech v bedrech, dýchacích obtížích (např. astma), otocích.

Tip pro vás
Tlakem stimulujte první bod dráhy ledvin KI 1, vyživíte tím celou dráhu ledvin. Tento bod doplňuje energii při nedostatku, a naopak při nadbytku ji stáhne dolů. Tímto bodem také nabíráme energii při energetickém cvičení Qigong. Najdete ho na plosce nohy, uprostřed příčné klenby mezi valy. Několikrát na něj silně zatlačte špičkou palce. Obecně platí, že akupunkturní body jsou citlivé. Čím větší bolest cítíte, tím větší je problém.

Elixír mládí
Činnost ledvin (a také jater) příznivě ovlivňuje kustovnice čínská (gou qi). Drobné oranžové bobule mají v tradiční čínské medicíně nezastupitelné místo. Sušené plody obsahují velké množství betakarotenu, vitamin C, B1, B2, kyselinu linolovou, esenciální aminokyseliny, stopové prvky (zinek, selen, železo, vápník) a imunologicky aktivní polysacharidy. Kustovnice nejen zlepšuje imunitu a krvetvorbu, ale dokáže revitalizovat a posílit sexualitu. Doporučená denní dávka je 6-15 g suchých plodů. Udělejte si odvar z tohoto množství a popíjejte. Má lahodnou nasládnou chuť.

DRÁHA MOČOVÉHO MĚCHÝŘE
Průběh dráhy je komplikovaný a vede od hlavy až k malíčku u nohy. Je to sdružená dráha ledvin, maximální doba průtoku energie je mezi 15. – 17. hodinou.

Dráhu můžeme využít pro onemocnění hlavy, smyslových orgánů, dysfunkci mozku, při bolestech šíje, zad, křížové oblasti, problémech dolních končetin (brnění, bolestech, mravenčení, spazmů, atrofií). Také při problémech s močením, při onemocněních v oblasti malé pánve. Poslední bod na této dráze BL 67 se stimuluje, pokud chceme vyvolat porod.

Tip pro vás
Trápí vás bolesti hlavy? V tomto případě si najděte bod BL 2. Je přesně na začátku obočí, kde nahmatáte malý důlek. Bývá citlivý na tlak. Využijete ho také při onemocnění dutin a očí. Pokud máte časté křeče v lýtku nebo pocit tíhy v nohou, využijete bod BL 57. Nachází se přesně uprostřed lýtka. Body opět stimulujte tlakem špičky palce.

V příštím díle se dozvíte další zajímavosti o jednotlivých drahách a léčebných metodách tradiční čínské medicíny.

Zdroj:
Ivana Batůšková – Detoxikační souvislosti
MUDr. Dagmar Komárková – Fit bez chemie

Kam dál?
Tichý zabiják miluje sůl
Nebezpečí lidských papilomavirů stoupá
Znovu vidět jako ostříž
Ženšen – kořen síly
Vnitřní mír pomocí jógy

Jak se staráte o své zdraví? Kladete důraz na prevenci? Co si myslíte o tradiční čínské medicíně? Své názory nám napište do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Tradiční čínská medicína