velikost písma: A +/ A/ A -

Kolik klíšťat si nosíme po kapsách?

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Klíšťová encefalitida opravdu není legrace, to je známý fakt. Ale víte, že se jí můžete nakazit i pitím nepasterovaného mléka? Víte, že klíšťata přezimují pod shrabaným listím, nebo že období jejich nejvyššího výskytu začíná už v březnu?

Nebezpečné černé potvůrky si území České republiky velmi oblíbily a enormně se jim tu daří. Našich luhů a hájů se drží jako… klíště. Stejně tak si libují i v infekcích, protože počet nakažených klíšťat a tím i nakažených lidí a zvířat roste. Svědčí o tom statistické údaje – v loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou 861 osob, a to je o celou polovinu více než v roce předešlém.


foto: iStock

„Nakazila jsem se od klíštěte, které jsem měla zakousnuté na hrudníku. Šlo špatně vyndat a po jeho odstranění se objevila červená skvrna, která poukazovala spíše na lymskou boreliózu, což ale lékařka vyloučila,“ vzpomíná paní Jindra (58 let) na červen 2010. „Zároveň jsem měla slabou teplotu, ale příznaky podobné nachlazení samy odezněly. Po čtrnácti dnech se objevila teplota znovu, velmi vysoká, ztrácela jsem stabilitu a špatně chodila, zhoršila se velice mluva, byla jsem obluzená. Manžel mě odvezl do nemocnice, kde už jsem na ambulanci po vlastních nohou nedošla. Následovala laboratorní vyšetření, lumbální punkce, CT, magnetická rezonance a nakonec byl diagnostikován virus klíšťové encefalitidy.“ Paní Jindra strávila v nemocnici ještě tři týdny a užívala antibiotika a léky proti otoku mozku. Vyvázla. Do práce se však vrátila až po čtyřech měsících. „Cítím se mnohem unavenější než před nemocí,“ shrnuje následky Jindra.

Pan Vlastimil už takové štěstí neměl. Během své nemoci ochrnul na polovinu těla. Přitom zpočátku nemoc nevypadala nebezpečně. „Po propuknutí nemoci jsem byl stále velmi unavený, měl jsem horečku a prospal celé hodiny. Najednou ochabla činnost pravé ruky, nemohl jsem se ani napít a už jsem jel do nemocnice. Vypadalo to na nějakou cévní nebo srdeční nedostatečnost. Nejprve jsem ležel na neurologii, poté na infekčním oddělení, ale nakonec jsem bojoval o život na JIP. Hospitalizován jsem byl tři týdny a jsem rád, že jsem přežil. Pravou rukou se ale už neoholím, neudržím v ní hrnek, nemohu lyžovat, plavat a stále užívám léky na podporu mozkové činnosti a večer před spaním naopak na útlum mozkové činnosti.“

Čtěte také: Meteosenzitivita: ovlivňuje počasí naše zdraví?

Veselý senior ohrožen
Jednou z nejohroženějších skupin při onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou osoby starší 50 let, u nichž má nemoc nejzávažnější průběh. Mezi ohrožené se řadí hlavně senioři, což potvrzuje také primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Václav Chmelík: „Polovina nemocných na našem oddělení je v posledních dvou letech starší padesáti let. Tito lidé jsou již léčeni pro jiná onemocnění − jako jsou nemoci srdce, cukrovka, vysoký tlak − a klíšťová encefalitida pro ně znamená další velkou zátěž. Jejich onemocnění bývá vážnější a častěji zanechává následky. Tato závažná onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou jsou i ve vysokém věku zbytečná, protože jim lze předejít očkováním."

Proč zrovna tato skupina? Důvodů je několik. Především se výrazně mění životní styl seniorů, kteří jsou aktivní i ve vyšším věku a tráví část roku na chatě či chalupě, jezdí na kole, chodí do přírody, sbírají houby. Jejich imunitní systém již ale není tak výkonný jako u mladých lidí, navíc trpí dalšími četnými chronickými nemocemi, které souvisí s věkem. Když virus klíšťové encefalitidy napadne takto oslabený organismus starších osob, je klinický průběh nemoci závažnější, dochází častěji k trvalým následkům a je rovněž prokazována vyšší úmrtnost. Očkování tedy jednoznačně lékaři doporučují osobám starším 60 let, zároveň je této věkové skupině doporučován tříletý interval pro přeočkování. Na rozdíl od mladšího organismu si totiž tělo udržuje získané protilátky kratší dobu. Proto musí senioři chodit na přeočkování častěji. „V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci,“ dodává k prevenci nejen seniorů doc. MUDr. Rastislav Maďar.

Čtěte také: Smrt je můj koníček

Kde se schovávají?
Klíště můžete chytit takřka všude, kde výška travin přesahuje 20 cm. Jejich nejvyšší výskyt je v listnatých a smíšených lesích, stejně tak u vodních toků a ploch, protože milují vlhké prostředí. Nejvíce se jim daří v jarním období od druhé poloviny března do června. Druhá sezóna klíšťat přichází s podzimem a trvá až do prvních mrazů. Pokud je mírné léto s vydatnými srážkami, očekávejte vrcholnou sezónu klíšťat od května do srpna. Během horkého a suchého léta je o klíšťata nouze – nemají ráda sucho, schovávají se před ním pod zem.

Braňte se!
Máte-li v úmyslu vyrazit do míst, kde je setkání s klíštětem dost pravděpodobné, nenechejte nic náhodě. Doporučuje se dlouhý oděv světlé barvy, na kterém je klíště dobře vidět, manžety zastrčené do ponožek, aby nevznikla štěrbina, kterou se klíště dostane na kůži nečastěji, upřednostňujte hladké materiály (větrovka) před pleteninami. Dále pomůže notná dávka repelentu (ten však po čase vyprchává!) a preferování upraveného terénu. Ani to však není žádná záruka toho, že si nedonesete nechtěného společníka. Rozhodně nespoléhejte na babské rady, typu česnečka k obědu. Kolem svého obydlí můžete snížit výskyt klíšťat vlastním přičiněním. Na zahradě proto udržujte co nejnižší trávník a na podzim spalte shrabané listí, pod kterým klíšťata přezimují. Odstraňte ze svých pozemků dřevěné piloty, skalky a krmítka pro ptáky, protože přitahují drobné zvířectvo přenášející klíšťata, které zvyšuje riziko nákazy boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Chraňte před klíšťaty i své domácí mazlíčky například odpuzujícími obojky. Při návratu z terénu se okamžitě zkontrolujte ještě před vstupem do domu a večer nezapomeňte na intimní místa a vlasy.

Pomoc, napadlo mě klíště!
Pro odstranění klíštěte používejte pinzetu (ne prsty!), uchopte klíště tak blízko ke kůži, jak je možné a táhněte rovně ven. Pak použijte dezinfekci. Nepokoušejte se dráždit klíště teplem nebo chemikáliemi, nebo ho chytat za tělo. To může způsobit, že klíště do vaší kůže vypustí více bakterií. Pamatujte: čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je pravděpodobnost rozvoje nákazy. Existuje také speciální gel, který proniká do živých tkání a ničí infekci přímo v klíštěti a tím zabrání průniku infekce do organizmu. Je založen na jodovém roztoku s přídavkem koloidního stříbra.



Zdroj: www.klistova-encefalitida.cz

Kam dál?
Klíště můžete chytit i ve městě
Co máte v cestovní lékárničce?
Kam v Bavorsku?
Nožky v pohodě i v zimě
Pusťte si teplo k tělu!

Chodíte často do přírody? Přemýšlíte o očkování proti klíšťové encefalitidě? Jaké jsou z vašeho pohledu výhody a nevýhody? Napište nám do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.