velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na únor

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Plesová sezóna je v plném proudu, ale kulturně nabitý únor přináší daleko víc. Pokochejte se španělskou kinematografií, obdivujte neotřelé výtvarné kousky, užijte si karneval v srdci Prahy a zajděte si na koncert. Nuda nebude mít šanci…

Pokud jste příznivci velkých filmových pláten, nenechejte si ujít festival španělských filmů La Película. Proběhne na dvou místech republiky – od 14. do 19. února v pražském kině Světozor a následně od 20. do 26. února v brněnském kině Art. Nebudou chybět nejlepší španělské i venezuelské filmy posledních dvou let ani celosvětově vyhledávaná kolekce španělského neorealismu z let 1951–1961. Na dramaturgii festivalu se podílel také Antonio Banderas. Můžete se těšit na projekci hororu v hollywoodském stylu Vetřelci nebo ceněný snímek reflektující postavení indiánů v Latinské Americe A také déšť (s populárním hercem Gaelem Garcíou Bernalem).



Pražská Fotograf Gallery připravila výjimečnou výstavu originálních děl experimentátorky Běly Kolářové. Umělkyně sice za svého života tvořila ve stínu svého manžela, Jiřího Koláře, to ovšem nic nemění na tom, že se jedná o pozoruhodnou umělkyni, která dosáhla také zahraničního uznání. Výstava s názvem Otisk, stopa, linie představuje některými položkami objevnou soukromou sbírku raných tvůrčích počinů autorky. Zajímavostí této výstavy je také to, že ji doplňuje původní zvukové pozadí výtvarníka Tomáše Vaňka, který se nechal inspirovat postupy Kolářové. Výstavu můžete zhlédnout do 17. února.



Čtěte také: Kam s vnoučaty za gastronomií?

Do říše fantazie a alegorie vás bude lákat karnevalový rej, který se Prahy zmocní od 10. do 21. února. Historickou částí metropole projde maskovaný průvod s klauny a trubači a slavnostně tak zahájí pražské slavnosti Carnevale Praha. Barvami hýřící rej uvidíte všude pod širým nebem, na veřejných místech, v palácích, muzeích, ale i v restauracích a hotelech. Mrknutím oka se ocitnete v dobových kostýmech a záleží jen na vás, jak nasajete atmosféru doby rudolfínské či rokokové, kdy byl karneval jedním z vrcholů společenských událostí v Praze. Projekt chce navázat na tuto téměř tisíciletou tradici. Letos poprvé se v rámci karnevalového veselí uskuteční Olympské hry karnevalové. Podrobný program karnevalových slavností najdete zde.



Je to neuvěřitelné, ale i stále mladicky vypadající Sting stárne. Na koncertním turné Back to Bass zazpívá s basovou kytarou na krku své největší hity rámci oslav 25. výročí své sólové kariéry. Evropské turné začne na začátku února a představí se v Amsterdamu, Bruselu, Kodani, Göteborgu, Stockholmu, Varšavě a ve Vídni. Několik koncertů pak Sting odehraje také ve Francii, Německu a Velké Británii. V Praze budem mít možnost ho uvidět a uslyšet 18. února. Stinga opět doprovází jeho věrní – kytaristé Dominic a Rufus Millerovi, Vinnie Colajuta za bicí soupravou, Peter Tickell na elektrické housle a samozřejmě nesmí chybět atraktivní vokalistka Jo Lawry. Na koncert přijďte ve 20 hodin. Na turné uslyšíte také skladby z nedávno vydaného alba Sting: 25 years, na kterém najdete všechny zásadní písničky i zajímavé rarity z jeho hudební historie. Příjemnou vzpomínkou pro fandy jistě budou i písničky kapely The Police, se kterou Sting – coby zpěvák a basák – hrál na začátku své umělecké kariéry.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Tekuté zlato ze Středomoří
Co ohrožuje vašeho pejska v zimě?
Předdůchody pro všechny?
Tajný deník
Už jste vyzkoušeli solnou jeskyni?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.