velikost písma: A +/ A/ A -

Sociální služby jsou v ohrožení

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Osmdesátiletá paní Zuzana je odkázána na sociální služby, které slouží seniorům nebo lidem s postižením. Letos je ale bohužel ohrožena samotná existence sociálních služeb, podle zástupců krajů dokonce hrozí zavření některých zařízení nebo výrazné omezení služeb, což může negativně ovlivnit osudy lidí odkázaných na cizí pomoc.


foto: iStock

Podle slov náměstka hejtmana Karlovarského kraje a předsedy komise pro sociální věci při Asociaci krajů ČR Miloslava Čermáka se v letošním roce hned z několika závažných důvodů dostávají poskytovatelé sociálních služeb do neřešitelné situace. „Mnozí z nich budou muset po oznámení výše dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí jejich poskytování ukončit,“ uvedl pro portál Žijemenaplno.cz.

Prvním důvodem je podle něj nedostatečný objem prostředků na Dotační řízení Ministerstva práce a sociálních věcí pro rok 2012, kdy je celková částka již třetí rok po sobě snížena. „Přičemž proti tomu ještě opačným směrem působí zvýšení celkového počtu poskytovatelů v dotačním řízení z důvodu znovuzařazení poskytovatelů služeb sociální prevence, kteří byli poslední 2 až 3 roky financováni z prostředků Evropské unie,“ dodal Čermák.

Současně (podle jeho slov) došlo k navýšení vstupů a tím i nákladů poskytovatelům z důvodu zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent. „Je zde i nutnost kompenzování propadu úhrad odcházejících klientů z transformovaných sociálních zařízení v rámci společného individuálního projektu humanizace pobytových zařízení, který Ministerstvo práce a sociálních věcí s kraji realizuje,“ řekl náměstek.

Čtěte také: Co přinesou soukromé fondy budoucím penzistům?

Vládní koalice zamítla navýšení peněz na sociální služby
Čermák již před schvalováním státního rozpočtu pro letošní rok na sněmovním výboru pro sociální politiku upozorňoval, že pro poskytovatele sociálních služeb je pro rok 2012 v rozpočtu vyčleněno 6,1 miliardy korun, což je nedostatečné. Uvedl, že poskytovatelé služeb i zástupci lidí se zdravotním postižením by uvítali, kdyby byl rozpočet navýšen na 10 miliard korun, aby mohly služby řádně fungovat.

Asociace krajů ČR v dopise požádala poslance sněmovního výboru pro sociální politiku o navýšení alespoň na 8,9 miliard. Tato částka by stačila pouze k tomu, aby existující systém sociálních služeb nebyl ohrožen. Pokud by měly být zvýšeny i v současnosti podhodnocené platy pro pracovníky v těchto službách, kapitolka by musela být navýšena ještě o dalších 1,1 miliardy korun, tedy na zmíněných 10 miliard.

„Na tyto změněné podmínky reagoval pozměňovací návrh zákona o státním rozpočtu poslance Josefa Novotného mladšího, který byl podporován všemi rozhodujícími subjekty v této oblasti – Asociací poskytovatelů sociálních služeb, Odborovým svazem pracovníků v sociálních službách nebo Národní radou osob zdravotně postižených. Poslanci vládní koalice bohužel tento tolik potřebný pozměňovací návrh zamítli,“ řekl Čermák. Koaliční politici to odůvodňovali nedostatkem tíživou finanční situací České republiky.

Problémy s úhradami pojišťoven
„Do této již tak kritické situace nyní vstoupila nová úhradová vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou Ministerstvo práce a sociálních služeb opomnělo připomínkovat a která je ze strany zdravotních pojišťoven účelově vykládána způsobem, kdy z již tak velmi seškrtaných úhrad poskytované zdravotní péče v sociálních službách může dojít k propadu až o dalších 500 až 600 milionů korun,“ uvedl pro náš portál Čermák. S tím, že podle dostupných údajů je z 5 miliard roční indikované zdravotní péče hrazeno zdravotními pojišťovnami pouze 1,1 miliardy.

Kraje České republiky podle slov Čermáka v rámci rozpočtového určení daní na sociální služby prostředky nedostávají. „V roce 2012 tak hluboký propad financování sociálních služeb dotovat ze svého rozpočtu jako v minulých letech na úkor dopravy, školství nebo zdravotnictví nejsou schopny,“ uzavřel Čermák.

Jaké máte zkušenosti se sociálními službami? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Dvougenerační soužití? Minulost!
Penze se v průměru zvýší jen o 174 korun
Pusťte si teplo k tělu!
Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.