velikost písma: A +/ A/ A -

Co ohrožuje vašeho pejska v zimě?

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

I když se letošní zima se sněhovou nadílkou zatím příliš nepochlubila, musíme věnovat speciální péči našim čtyřnohým kamarádům. Plánujete zimní dovolenou s pejskem? Víte, na co si dávat v zimě pozor? Přinášíme tipy, jak se vyhnout nepříjemnostem spojeným s nízkými teplotami a nepříznivým počasím.


foto: iStock

Sníh
Sníh ani zima sama o sobě psovi nevadí. Při venčení by pes neměl postávat na místě (snáze tak prochladne), ale měl by se intenzivně hýbat. Při zimních radovánkách dbejte na to, aby váš miláček nehasil žízeň pojídáním sněhu nebo ledu. Trávicí ústrojí většiny savců je citlivé na studenou potravu, která jim může způsobit zánět žaludku. Při delších procházkách nebo celodenních výletech noste pro psa vodu v termosce, v níž si udrží požadovanou teplotu.

Sůl
Sůl dává v zimě pořádně zabrat tlapkám, hlavně jemné kůži mezi prsty. Máte-li možnost, venčete psa co nejvíce za městem nebo na volném prostranství a přesouvejte se autem co nejčastěji. Malé psíky přes posolené chodníky raději přeneste a pouštějte je až v parku na zasněženém trávníku. Před vycházkou, ale i po ní pejskovi ošetřete tlapky vazelínou nebo speciálním voskovým krémem. Po příchodu zvenku psovi packy omyjte, vysušte a promastěte. Pokud i přes veškerou vaši snahu psovi polštářky popraskaly nebo se pořezal o led, pořiďte mu speciální botičky.

Náš tip: Potřebujete-li umýt psovi tlapky, nikdy mu je nemáčejte do nádoby s teplou vodou. Tlapky jsou v zimě podchlazené a koupání by bylo pro psa bolestivé.

Omrzliny
Nejsou naštěstí častým jevem a možnost vzniku zvyšuje podráždění tlapek solí. Pokud byl váš pes dlouhou dobu na mrazu a neměl příležitost k pohybu nebo chvíli stál na kovovém povrchu, prohlédněte místa, kde se omrzliny vyskytují nejčastěji: konec ocasu, šourek, prsty, konce ušních boltců. Ochrana před mrazem je jedinou možnou prevencí. Omrzlina se projevuje bledou a studenou kůží, která později zrudne, oteče a místo je bolestivé. Omrzliny šetrně a pomalu rozmrazíme nejlépe vlažnou vodou, kterou postižené místo zahříváme cca 20 minut. U lehčích omrzlin je možné použít přípravky podporující a urychlující hojení – diviznový olej, heřmánek, krém s obsahem arniky. Těžší omrzliny patří do péče veterinárního lékaře, návštěvu neodkládejte, zpozorujete-li na postižené tkáni začínající infekci nebo vykazuje-li pes příznaky nemoci.

Čtěte také: Pozor pes!

Péče o srst
Veterinární lékaři nedoporučují koupání psů, klesá-li venkovní teplota pod -5 °C. Koupání si naplánujte na večerní hodinu, pejska před ním vyvenčete a ráno s ním nechoďte ven dříve než po 10 hodinách od koupele. Dlouhosrsté varianty doporučujeme po vysušení ručníkem a částečném proschnutí vyfénovat šetrným programem s nízkou teplotou. V zimě je velmi důležité dbát na to, aby se psovi nedostala do uší voda, protože v kombinaci s chladem představuje zvýšené riziko pro zánět zevního nebo vnitřního zvukovodu. V mrazech se pokožka více vysušuje, a proto se doporučuje ošetřit srst čas od času kvalitním rostlinným nebo živočišným olejem. Majitelům dlouhosrstých a drsnosrstých plemen doporučujeme vystříhat srst na vnitřní straně tlapek, což zabrání nabalování sněhu, který pejskům znepříjemňuje chůzi.

Náš tip: Zkuste vytřít svému psovi v zimě kožich čerstvě napadaným sněhem. Nechoďte daleko od domova, ať pes zpáteční cestou neprochladne, a vezměte si s sebou ručník, kterým srst po „umytí“ vytřete. Nechcete-li psa v zimě koupat a zdá se vám, že začíná být cítit, zkuste psa vytřít hadříkem namočeným do roztoku vody a octa. Jeden díl octa nařeďte 3 díly vody, roztokem psa v žádném případě nepolívejte a zamezte kontaktu s očima.

Zimní sporty
Rádi sportujete, jezdíte na lyžích nebo běžkách a tyto aktivity byste chtěli provozovat spolu se svým čtyřnohým přítelem? Vyzkoušejte si atraktivní mushing (jízdu s psím spřežením) nebo skijoring (běh se psem na lyžích). Nemáte-li zkušenosti, poraďte se s odborníkem o tom, zda je aktivita pro vašeho psa vhodná, jak se rozcvičovat, trénovat a také jakou zvolit zátěž. Pes vážící 25 kg by měl v pohodě po rovině uvést 50 kg bez známky námahy. Pro zimní sporty se hodí nejen severská plemena, ale také dobrmani, setři, kolie, vlčáci, labradoři, a dokonce i boxeři.

Prochladnutí
Prochladnutí stojí za většinou typických zimních nemocí, jako je rýma, kašel, zánět močových cest nebo angína. Psi chovaní v bytě mohou být citliví na prudké výkyvy teplot, které v desetistupňových mrazech činí i třicet stupňů. Chováte-li v bytě krátkosrsté hladkosrsté psi, pořiďte jim na zimu obleček, který je ochrání.

Čtěte také: Barvy do zimní zahrady

Stáří
Mnoho starých psů zimu špatně snáší – chronické problémy se mohou v tomto období zhoršit a prodělané a nedoléčené nemoci udeřit s novou silou. V zimě proto věnujte svému čtyřnohému seniorovi zvýšenou pozornost a nepodceňujte ani sebemenší změny v jeho chování. Pro psa veterána, který má problémy s hybností, je důležité sucho, teplo a závětří. Zima potíže s klouby zhoršuje. Trpí-li pes nadváhou, riziko kloubních a pohybových problémů se zvyšuje.

Přibírání na váze
Je celkem normální, že pejsci přes zimu trochu přiberou. Jednak je to dáno přirozeným pudem, který velí udělat si na zimu zásoby, a jednak tím, že většina psích kamarádů má v průběhu zimy méně pohybu než po zbytek roku. U středně velkého psa o váze zhruba 25 kg by ztloustnutí nemělo přesáhnout tři kila.

Hodilo by se vám?
Na cestách autem s vaším čtyřnohým miláčkem by se vám oběma mohla hodit Snuggle Safe – vyhřívací podložka určená k 5minutovému ohřevu. Doporučujeme nahřát před cestou pro případ nehody nebo dlouhého stání na dálnici ve sněhové kalamitě. Vydrží až 12 hodin, startovní teplota 52 °C. Stojí okolo 600 Kč.

Studený kotec
V zimě mohou být venku v kotci i krátkosrstí hladkosrstí psi. Dosahuje-li však teplota k -20 °C, měli bychom vzít psa dovnitř do místnosti temperované maximálně na +5 °C, abychom mu teplotním šokem nepřivodili nemoc. Dobře se osvědčila také speciální psí dvířka do garáže, kůlny nebo dílny, kde psovi necháme trochu slámy. Zdraví pes je schopný rozpoznat aktuální teplotní podmínky a podle nich se schovat tam, kde mu to nejvíc vyhovuje. Nesnažte se v zimě psovi boudu vytápět, opět z důvodu teplotního šoku. Chováte-li hladkosrstého krátkosrstého psa ve vytápěné boudě, pro pobyt venku ho raději oblékněte.

Bouda
Bouda by měla být pejskovi tak akorát, aby se v ní mohl pohodlně stočit do klubíčka. Snáze si ji pak ohřeje dechem a vlastním tělem. Samozřejmostí je izolace, předsíňka a slámová výstelka. Výstelku je nutné několikrát za zimu doplnit, protože pejsek ji časem rozdupe a sláma již neplní dobře svou funkci. Vchod do boudy je vhodné zakrýt dekou nebo hrubou pytlovinou. Je-li váš pejsek trhač a ve vchodu žádnou textilii nesnese, bude se muset obejít bez ní.

Krmení
Na zimu je nutné každého psa drženého v kotci trochu vykrmit. Tuk je jak známo dobrou termoizolační vrstvou a navíc zásobárnou energie, které psi vydají v zimě asi jeden a půlkrát více než v létě. Jelikož psi mají přirozeně vyšší teplotu než člověk, většinu energie spotřebují na její udržení. V zimě se rozhodně doporučuje namáčet granule do vody, vařenou stravu podávat zalitou vodou nebo vývarem – psi mají v zimě omezený přístup k vodě, která jim v miskách zamrzá. Krmnou dávku je lepší rozdělit a podávat teplou stravu psovi 2x denně, aby se snáze zahřál.

Náš tip: Znáte vyhřívanou misku na vodu? Obsahuje topný kabel s termostatem, který zapíná topení při poklesu teploty pod 3 °C. Díky termostatu šetříte energii při teplotách nad 3 °C, kdy je topný kabel vypnut. Výkon 24W zajišťuje dobrou funkci i při velmi nízkých teplotách. Pro bezpečné použití je třeba zajistit, aby pes neměl možnost překousat přívodní kabel – například vhodným umístěním, použitím ochranné trubky apod. Cena je cca 2 000 Kč.

NÁVOD: Jste-li zdatný domácí kutil a rád byste dopřál svému pejskovi luxus, ale na vyhřívanou misku nemáte, zkuste si ji vyrobit. Budete potřebovat: topný kabel s termostatem, kovovou misku, hliníkovou samolepicí pásku nebo montážní pěnu. Přívodní šňůra, topný kabel i termostat jsou jeden kompaktní výrobek, takže není třeba nic odborně zapojovat. Topná část kabelu je v délkách 2, 3 a 5 metrů (je třeba zvolit podle velikosti misky), přívodní šňůra má délku 1,5 metru.

Venčení
V zimě je nutné psa drženého v kotci pravidelně venčit, a to minimálně 2x denně – ráno a večer. Nejen že si pejsek protáhne ztuhlé tělo, ale pohybem se mu rozproudí krev, povzbudí látková výměna a střevní peristaltika.

Kdo ne
Zásadně nenecháváme v mraze venku štěňata, staré a nemocné psi.

Tento článek vyšel v Dogsmagazínu 4/2010.

Jak se o svého pejska staráte v zimě vy? Poradíte ostatním čtenářům své tipy? Pište do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
S chlupáčem pod psací stůl
Aikido – objevte umění samurajů
Tekuté zlato ze Středomoří
Pusťte si teplo k tělu!
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.