velikost písma: A +/ A/ A -

Pusťte si teplo k tělu!

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Teplo a chlad je jeden ze základních protikladů přírody. Přílišné množství obojího škodí, ale jejich rovnováha a správná míra naopak uzdravuje. V zimě zcela přirozeně vyhledáváme teplo, teple se oblékáme, s radostí jíme horké polévky… Teplo však můžeme využít i daleko sofistikovaněji – v rámci takzvané termoterapie.


LÉČENÍ TEPLEM
Termoterapie není nic jiného než terapie teplem. Jedná se o jednu z nejstarších přírodních terapií, přitom velmi účinných. Může mít mnoho podob, nejčastěji je užívána pro rehabilitační účely, ale stále více proniká do masérských a kosmetických studií. Její předností je, že dokáže tlumit projevy bolestivých svalových křečí a napětí a pomáhá při bolestivých stavech (artritida, dna, Reiterův syndrom aj.), působí detoxikačně a protizánětlivě, pěstí kůži a má relaxační účinek na tělo i duši.

Při termoterapii je důležité si uvědomit, že teplo rozšiřuje cévy, čímž se zvyšuje přívod kyslíku a živin do tkání. Proto i když patří léčba teplem k bezpečným metodám bez nežádoucích účinků, měli by se mít na pozoru lidé po radiačním ošetření, citlivější pacienti s cukrovkou, těhotné by měly vynechat takové metody, které by mohly zvýšit teplotu plodu, a onkologičtí pacienti si dávat pozor při probíhající chemoterapii. Chemikálie z léčiv totiž zvyšují přívod krve do ošetřovaných míst, čímž se omezuje přirozená termoregulace a redistribuce přijatého tepla. To by mohlo vést až k lokálním spáleninám!

Čtěte také: Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?

Tepelné bandáže se používají pro stimulaci akupunkturních bodů a drah, reflexních ploch na nohou nebo se přikládají na konkrétní bolestivá místa. Jako zdroj tepla slouží vyjímatelný nahřívací polštář. Bandáž se nechává působit 15 až 20 minut. Tento způsob termoterapie je účinný, zejména pokud vás trápí zácpa, bolest v zádech, nachlazení, vysoký krevní tlak, bolestivá menstruace, příznaky menopauzy či nefunkčnost žláz s vnitřní sekrecí. Materiály, ze kterých jsou vyrobeny tepelné nosiče, se dost různí, stejně jako doba, po kterou vydrží být teplé. Pro několikaminutové prohřívání postačí gelové polštářky nebo polštářky naplněné biomateriálem (peckami z třešní, pohankou). Nejdéle (až dvě hodiny) udrží teplo masérské rašelinové polštáře (tepelné láhve, termofory) pro opakované použití, které mají také dlouhou životnost. Stojí okolo 300 korun, ale vyplatí se do nich investovat. Nahřívají se v teplé lázni (8 min na 80 °C), v páře nebo na nízký stupeň v mikrovlnce.

Jednorázové zábaly už také dávno nepatří pouze do repertoáru lázeňských zařízení. Mezi ty nejpopulárnější patří zábal z rašeliny a zábal ze včelího vosku. Rašelinové peloidy se prohřívají nosičem tepla ohřátým na 60 °C, který vychládá jen minimálně. Pomáhají při odstraňování celulitidy, při problémech s klouby a šlachami a také k uvolňování svalových spazmů (zatvrdlin). Nejsou však vhodné pro lidi s hlubokými křečovými žílami. Luxusní procedura se včelím voskem získaným přímo z pláství je známá už ze starého Řecka a Egypta. Nosný materiál tvoří hedvábí. Při zahřátí se zábal medově rozvoní a vosk se pozvolna rozpouští do pokožky, kterou zanechává hebkou a voňavou. Doba působení obou zábalů je zhruba 20–25 minut.

K prohřívání různých částí těla můžeme použít také infračervené tepelné podložky. Ty využívají infračervené záření, které pohlcuje ležící lidské tělo. Podle nastavené vlnové délky proniká záření do pokožky od 2 do 30 mm hluboko. Prohřátí pozitivně působí na revmatické projevy, ztuhlost kloubů, artritidu či degenerativní onemocnění páteře.

Čtěte také: Aromaterapie - léčba vůní 1. díl

Moxování (požehování) je léčebná technika tradiční čínské medicíny (TČM), kterou s úspěchem provádí mnoho masérů i u nás. Používají k tomu originální pelyňkové doutníky přivezené z Číny. Přehříváním akupunkturního bodu se do těla dostává vyživující energie (jang) a ošetřovaný tak nabývá ztracených sil. Více o moxování si přečtěte v našem článku zde.

Teplo využívá také jiná metoda TČM – ušní svíce, které se využívají pro podpůrnou léčbu onemocnění hlavy (zánět dutin, rýma, nedoslýchavost, bolesti v krku a angína), posílení reflexních zón na uších a také při psychických obtížích, migréně, stresu a únavě. Dutá svíce je vyrobena z kvalitního vosku s příměsí vonných esencí, které zvyšují a ovlivňují její působení. Asistent nebo masér drží svíci na uchu ošetřovaného a nechává ji dohořet kousek nad ním. Teplem vzniká mírný podtlak, který vytahuje z uší nahromaděný maz. Po uhašení se svíce rozbalí a provede diagnostika na základě množství a barvy mazu. Procedura trvá asi deset minut na každé ucho.

Pomocí tepla si můžete také dopřát detoxikační kúru a propotit se až k čistotě. Vyhledejte salón, který nabízí ájurvédskou techniku swedana (napařování). Jedná se o napařování celého těla pomocí bylin, esencí a solí z Mrtvého moře. Je vhodná také pro ty, kteří nesnáší vysokou teplotu v klasické sauně. Napařovací prostor (kabinka) zakrývá celé tělo kromě hlavy. Je vyhřátý na 40 °C při téměř stoprocentní vlhkosti. Toto teplo zajistí správné a zdravé pocení, cirkulační kanálky se otevřou a póry se hloubkově pročistí. Vonné esence navíc působí aromaterapeuticky.

Čtěte také: Mumio pomáhá proti stresu



RELAXACE V TEPLE
Dnes už žádný kvalitní masér nepracuje bez termoterapie. Před masáží připravuje svého klienta příjemným prohřívacím zábalem, masíruje teplým olejem nebo medem. Obzvláště příjemnou masáží je masáž teplými lávovými kameny (známá také jako hot stones). Lávové kameny pocházejí z Číny nebo z Havaje. Mají silnou energetickou vibraci a výborně akumulují teplo. S jejich pomocí je možné odstranit energetické bloky, rozmasírovat spazmy, rozproudit energii i lymfu, čímž dochází k odplavení toxinů.

Nejjednodušší relaxační prohřívací metoda, kterou máte k dispozici kdykoli doma, je samozřejmě koupel. Vybírejte silice podle chuti. Nezapomeňte je ale rozředit v hrníčku mléka, aby se rovnoměrně rozptýlily a neshlukovaly se do několika mastných oček. Více o silicích zde. Pokud budete chtít spojit příjemné s užitečným a z koupele si vytvořit také kosmetickou proceduru, využijte k tomu med. Do vany napusťte teplou vodu a přidejte 2–3 hrníčky medu a stejnou dávku mléka. Relaxujte 10–15 minut a poté se osprchujte.

Saunování, velmi oblíbenou metodu relaxace, detoxikace i otužování, určitě nesmíme opominout. Podrobně se mu věnujeme zde.

Čtěte také: Omládněte se třemi atomy kyslíku

CVIČENÍ V TEPLE
Bikram jóga je moderní dynamický styl, který využívá 26 pozic hata jógy a cvičí se v sále vyhřátém na 42 °C. Cvičí se 90 minut a jednotlivé pozice se opakují dvakrát za sebou. Metodu přivezl z Indie do Ameriky světově uznávaný cvičitel Bikram Choudhury v sedmdesátých letech, kde založil první školu bikram jógy. Metoda efektivně stimuluje všechny systémy organizmu, odplavuje stres, posiluje a protahuje svaly, nutí tělo hubnout. Námaha, navíc v nezvyklém horku, je pro náš organizmus neobvyklá, proto se nezřídka se stává, že se napoprvé nebo po dlouhé pauze udělá cvičícímu nevolno. Ale stojí za to vytrvat, cvičení je silně návykové.

Cvičení ve vodě a plavání doporučují lékaři především těm, kteří mají problémy s klouby. Dobrá zpráva pro všechny, kteří chtějí vylepšit svou postavu – při cvičení v teplé vodě (36 °C a více) tělo začíná odbourávat tuky a hubne! Teplá voda napomáhá proudění lymfy, uvolňuje a odplavuje stres, stimuluje organismus a umožňuje procvičení kloubů bez zbytečného namáhání. Musíte však mít v pořádku srdíčko a oběhový systém.

NOSIČE TEPLA
Na rčení „neexistuje špatné počasí, pouze špatně zvolené oblečení“ v zimě často vzpomíná kdekdo. V Japonsku se dodnes nosí speciální spodní prádlo – haramaki („břišní rolka“), které pomáhá udržovat stabilní teplotu těla. Jedná se o jakousi obdobu ledvinových pásů, zahalující oblast od žaludku přes břicho až po boky. Japonci věří, že teplo posiluje imunitní systém a napomáhá v odolávání nemocem, proto je třeba udržovat břicho a ledviny stále v teple. Pocit chladného břicha pak považují za první známku oslabení imunity. Tradiční kus oblečení (vidíme jej i na starých tiscích) má dnes designovou podobu a je oblíbený i mezi mladými. Podívejte se, jak vypadá haramaki zde.

Termofory, nahřívací plyšáci nebo bačkory
Malý, ale teplý…, zkrátka termofor. Jednoduchá pomůcka, která potěší každou studenou ruku nebo nožku.

Tip pro zimomřivá vnoučata: obdobou termoforů či tepelných láhví, které se jednoduše nahřejí a po dobu až dvou hodin vydávají příjemné teplo, jsou nahřívací hračky pro děti. Bývají naplněné lněným semínkem či směsí z obilí a případně ovoněné například levandulovou esencí. Jsou vhodné i pro nejmenší vnoučátka, protože prohřejí postýlku nebo kočárek při zimní procházce.

Tip pro zimomřivého manžela: Zase bačkory? – bude se vás ptát. Vy se ale zasmějete a nasadíte mu na nohy příjemně teplé bačkůrky, které udrží nožky v teple. Jak říkají reflexologové, nohy jsou druhé srdce, a když jim napumpujete teplo, prohřeje se vám celý organismus. Vyzkoušejte při revmatických obtížích a artritidě.

Kam dál?
Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem
Protáhněte si tělo
Spěte s lehkostí
Kdy kavitace nefunguje?
Zvyšují přípravky proti pocení riziko rakoviny?

Čím přitahuje teplo vás? Bojíte se rizik spojených s pobytem v horku? Rozdělte se o své zkušenosti na toto téma ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Bolesti páteře, Masáže, Přechod, Tradiční čínská medicína