velikost písma: A +/ A/ A -

Předdůchody pro všechny?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Až 36 tisíci korunami ročně budou možná moci od ledna 2013 zaměstnavatelé přispívat na předdůchody svých zaměstnanců. Původně měly být předdůchody určeny jen pro lidi s náročným povoláním, nakonec o ně budou moci asi požádat všichni, uvedl Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů.


Foto: iStock

Vyjednali jste s vládou, že předdůchody, s jejichž možností se původně počítalo jen u náročných profesí, budou moci v budoucnu využívat všichni. Jaká bude podoba předdůchodů?
Na posledním jednání, které jsme ohledně předdůchodů měli s premiérem Nečasem, naše Asociace samostatných odborů dohodla, že předdůchod bude moci být vyplácen nanejvýš pět let před řádným důchodem. Tomu, kdo se pro předdůchod rozhodne, nebude krácen řádný důchod. Stát by měl za člověka čerpajícího předdůchod zaplatit po dobu maximálně zmíněných pěti let zdravotní pojištění. Šetřit na předdůchod budou zaměstnavatel i zaměstnanec.

Proč jste prosazovali, aby předdůchod mohli využít lidé ve všech profesích, nejen například horníci?
Nesouhlasili jsme s tím, aby předdůchody mohli čerpat jen lidé určitých profesí, protože jejich výběr by nebyl tak jednoduchý, jak se možná zdá. Něco jiného je věk dožití a něco jiného je aktivní věk. Věk dožití se pravděpodobně prodlužuje, ale aktivní věk se momentálně zkracuje. Věková hranice, kdy se vyplatí zaměstnavateli staršího pracovníka zaměstnávat, je zhruba 56 či 57 let. V některých profesích aktivní věk dost razantně klesá, třeba u horníků, ale také u některých profesí, kde pracují především ženy.

Čtěte také: Lidé s náročnou profesí by mohli pobírat předdůchody

Pro předdůchod se bude moci člověk rozhodnout sám v momentě, kdy se bude cítit unavený?
Ano, může se jednat o jeho rozhodnutí, ke kterému ho dovede jeho fyzická nebo zdravotní kondice, která už nebude na takové úrovni, aby mohl vykonávat zaměstnání, jež si vysnil nebo se pro ně rozhodl. Předdůchodů budou moci využívat i lidé, kteří přijdou o práci.

Jestliže někdo přijde o práci ještě před limitem těch pěti let, tedy než mu nastane nárok na řádný důchod, bude moci zůstat rok na podpoře v nezaměstnanosti a následně požádat o předdůchod, nebo na něj budou mít nárok jen lidé, kteří – ať z jakýchkoli důvodů – opustí zaměstnanecký poměr?
O předdůchod bude moci požádat i v té době nezaměstnaný člověk. Když někdo přijde o práci pět a půl roku před řádným důchodem, přihlásí se na úřad práce, půl roku bude pobírat podporu v nezaměstnanosti a pak naskočí rovnou na předdůchod.

Budou-li člověku do důchodu zbývat jen dva roky, může zažádat také o předčasný důchod. Jaký bude v takovém případě rozdíl mezi předdůchodem a předčasným důchodem?
Když někdo požádá o předčasný důchod, razantně se mu pak sníží výplata řádného důchodu. Zatímco když požádá o předdůchod, bude následně pobírat řádný důchod v plné výši.

Uvažujete o předdůchodu? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Penze se v průměru zvýší jen o 174 korun
Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň
Rekonstrukce panelákové kuchyně
Káva – antioxidant i potěšení
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.