velikost písma: A +/ A/ A -

Co přinesou vládní reformy pro seniory?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Po obstrukcích, kterými chtěla ČSSD upozornit na sociální dopady vládních reforem, schválila sněmovna balík změn vetovaných Senátem v oblasti sociální, zdravotní i důchodové. Většina změn začne platit v roce 2012. Mnohé se dotknou stávajících i budoucích seniorů, některé i lidí se zdravotním postižením.


Foto: iStock

Seniorů se dotkne zvýšení dolní sazby DPH z 10 % na 14 %, od roku 2013 dokonce na 17,5 %, přičemž vládní koalice uvažuje dokonce o 19% sazbě. Pro různé sociální dávky budou moci lidé docházet jen na úřad práce, kdo bude chtít, bude je moci získávat prostřednictvím karty sociálních systémů, povinně s ní budou muset platit jen lidé, kteří nějaké dávky v hmotné nouzi zneužili. Schválena byla též změna, že stát už nebude dorovnávat penze slovenským občanům, kteří pracovali v Česku, ale dnes pobírají menší penze na Slovensku.

Další změna se týká posuzování zdravotního stavu lidí se zdravotním postižením. V současnosti se zkoumá 36 oblastí života ve více než 230 položkách, nově by to mělo být pouze deset, což je podle koalice zjednodušení, ale podle zástupců osob se zdravotním postižením to může některé lidi ze systému vyloučit. Lidé se zdravotním postižením, kteří pobírají průměrný plat, si navíc budou muset sami hradit pomůcky nezbytné pro život do 35 tisíc korun.

Z pacienta se stane klient
Změny nastanou i ve zdravotnictví. Například záchranka bude muset přijet k pacientovi do dvaceti minut, nyní přijíždí do patnácti minut. Za jeden den v nemocnici pacient zaplatí 100 místo současných 60 korun, v lékárnách bude muset zaplatit léky do 50 korun a doplňkové a podpůrné přípravky. Oproti tomu zaplatí 30 korun za celý recept, nikoli za každou položku na receptu. U lidí trpících psychickými problémy bude upřednostňováno domácí a komunitní prostředí před nemocničním.

Pacient, tedy i senior, bude „rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb“, ve zdravotnickém zařízení bude muset kupříkladu získat všechny informace o svém zdravotním stavu a o tom, jaké zdravotní služby mu budou poskytnuty. Podle opozičních politiků, kteří změnu kritizují, se tak ze zdravotnictví stane služba místo péče a z pacienta klient. Od zdravotních pojišťoven bude muset klient získat informace o tom, jaké služby mu byly poskytnuty.

Opozice chce kvůli některým normám podat stížnost k Ústavnímu soudu, na který se obrátí i kvůli proceduře ve sněmovně, kdy vládní koalice sloučila rozpravu ke všem reformním bodům a omezila projevy poslanců na dvakrát deset minut. Postup koalice byl problematický i podle stanoviska Legislativního odboru Poslanecké sněmovny.

Čtěte také: Nejhůř jsou na tom senioři v pronajatých bytech

Soukromé fondy i doplňkové spoření
Sněmovnou prošla také důchodová reforma týkající se budoucích seniorů, kterým je dnes méně než 35 let. Reforma obsahuje druhý pilíř v podobě soukromých fondů, spoření v nich bude dobrovolné, s nemožností je opustit. Do konce roku 2012 do nich budou moci vstoupit i lidé nad 35 let. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) se v médiích nechal slyšet, že by byl rád, aby byly v budoucnu parametry změněny tak, že by vstup do druhého pilíře pro lidi mladší 35 let byl automatický s možností z něj časem vystoupit. Koalice uvažuje také o případném posunutí reformy na rok 2014.

Peníze spořené na důchody budou muset penzijní fondy spravovat ve čtyřech fondech: fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Každý člověk si bude moci změnit fond podle toho, zda bude chtít možnost většího zisku, se kterým je spojeno také větší riziko, nebo bude-li upřednostňovat více jistoty. Podle opozice budou do soukromého pilíře moci spořit jen lidé s vyššími příjmy, protože podmínkou, aby si 3 procenta z 28, která jsou posílány do veřejného systému, konkrétní člověk převedl do soukromého, bude podmíněno tím, že člověk musí přidat ještě 2 procenta ze svého. Výpadek v prvním – veřejném – pilíři opozice odhaduje na 30 miliard korun ročně.

V rámci reformy mají být upraveny parametry doplňkového penzijního spoření. Tam by mohli zájemci spořit jen v konzervativním fondu, odděleny by měly být příspěvky od střadatelů a majetek společnosti, aby v případě, že společnost zkrachuje, lidé nepřišli o své peníze.

Jak si spoříte na důchod? Využijete druhý pilíř důchodové reformy? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Lidé s náročnou profesí by mohli pobírat předdůchody
Od ledna budou změny v příspěvcích na bydlení
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Nejezte místo benzínu naftu!
Tichý zabiják miluje sůl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.