velikost písma: A +/ A/ A -

Nejhůř jsou na tom senioři v pronajatých bytech

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Karlovi je třiašedesát let. Za bydlení vydá měsíčně 50 % svých příjmů. Penzi má nadprůměrnou, dostává 12 tisíc korun, přesto s ní vychází jen o fous. Musí si platit léky, jídlo, nemá děti a ještě přispívá invalidnímu kamarádovi.


Foto: iStock

Společnost Ipsos Tambor letos v říjnu realizovala na reprezentativním vzorku 1 038 obyvatel České republiky ve věku 18 až 65 let průzkum týkající se nákladů na bydlení. Největší zátěží je podle průzkumu bydlení pro seniory v pronajatých bytech – asi čtvrtina lidí ve věku 60 až 65 let dává měsíčně na bydlení 40 až 60 procent z příjmů domácnosti. „Lidé v produktivním věku se s měsíčními náklady na bydlení vypořádají snáze než domácnosti, které tvoří lidé v důchodovém věku, u nich je situace již horší,“ uvedl Tomáš Macků z agentury Ipsos.

Jedna třetina domácností seniorů na bydlení každý měsíc vydá mezi 30 až 40 procenty svých příjmů. „V absolutních číslech, kdy je nejčastějšími měsíčními náklady do bydlení částka mezi sedmi až deseti tisíci korun, se tato investice přibližuje průměrnému starobnímu důchodu. Ten dle dat České správy sociálního zabezpečení činil k 31. březnu letošního roku 10 511 korun,“ uvádí agentura Ipsos.

Čtěte také: O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?

Nejlepší je mít vlastní bydlení
„Ve chvíli, kdy člověk končí s profesními aktivitami a nastupuje k vyplácení starobního důchodu, dojde k razantnímu poklesu jeho příjmů. Náklady, včetně těch na bydlení, však zůstávají ve stejné výši jako v jeho aktivním pracovním období. Vlastní bydlení se tak ukazuje jako ´štít´, který lidi chrání ve stáří před chudobou,“ uvedl ekonom a expert Světové banky pro finanční služby a ochranu spotřebitele Tomáš Prouza.

„Myslím si, že problém je též v tom, že u nás de facto neexistují neziskové formy nájemního bydlení, které je dostupné v různých formách prakticky v každé zemi EU. Obávám se, že v několika následujících letech to povede ke značným problémům ve schopnosti udržet si slušné bydlení, zejména pro seniory,“ dodal předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Ivan Přikryl. Podle Prouzy je na vině také nízká finanční gramotnost seniorů. „Řada seniorů se podceňuje a své peníze tak nechávají zbytečně ležet ladem. Pokud by je vložili do vlastního bydlení, měli by jistotu významných úspor přesně v okamžiku, kdy je budou potřebovat nejvíce,“ řekl Prouza.

Lidé často platí pět až deset tisíc
Z průzkumu dále vyplývá, že náklady na bydlení českých domácností se nejčastěji pohybují mezi pěti až deseti tisíci korun měsíčně. Přes 25 % domácností vydá na bydlení mezi 5 až 7 tisíci korunami měsíčně, skoro 27 % mezi 7 až 10 tisíci korunami. Pokud někdo bydlí ve vlastním domě, náklady na bydlení má výrazně nižší než v pronajatém. Do 7 tisíc korun se se svými náklady na bydlení vejde 60 procent domácností žijících ve svém domě či bytě, ale už jen 40 procent domácností, které bydlí v pronajatém domě, v pronajatém bytě pak dokonce jen 35 procent domácností. Ostatní platí vyšší částky.

„V rostoucím procentu vlastnického bydlení se nepochybně pozitivně projevila státní podpora, zejména u produktů, jako je stavební spoření, které lidi motivuje k úsporám na podobné smysluplné účely. Zejména při privatizaci bytového fondu bylo a je stavební spoření klíčovým finančním nástrojem,“ řekl Přikryl. „Právě pro význam podpůrných produktů, jako je stavební spoření, nepovažuji za šťastnou tendenci postupného omezování státní podpory tohoto produktu,“ dodal.

Bydlíte ve vlastním, nebo pronajatém bydlení? Napište nám, jak se vám bydlí do našeho fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Penze se v průměru zvýší jen o 174 korun
Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň
Tichý zabiják miluje sůl
Protáhněte si tělo
Jak získat zpět ztracené sebevědomí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.