velikost písma: A +/ A/ A -

O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Všechno se zdražuje. Tento nepříjemný fakt už ani nevnímáme. Přesto z našich peněženek ubírá životodárnou mízu – peníze. Přinášíme přehled nejvýznamnějších zdražení: poštovného, poplatků za plyn i soud.


Foto: iStock

Dražší plyn, hlavně v Praze
Z největších dodavatelů plynu zvýšila ceny od října jen Pražská plynárenská, která zásobuje zemním plynem zhruba 440 000 zákazníků, a to zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. Zákazníci Pražské plynárenské, již využívají plyn pro vaření a ohřev vody v bytě s roční spotřebou 3,5 MWh, si od října měsíčně připlatí 20 Kč. Domácnosti, které plyn využívají k vaření v bytě se spotřebou 0,4 MWh ročně, zaplatí od října měsíčně o tři koruny víc. Od listopadu se ceny zvýšily o dalších zhruba 3,5 procenta. A stejný krok oznámila i společnost RWE, která od listopadu zdražila zemní plyn pro domácnosti v průměru o 5,2 procenta.

Diskriminující soudnictví?
Kdo se rozhodl soudit v občansko-právním řízení, platí už od září vyšší soudní poplatky. V mnoha případech až dvojnásobné. Změna sazebníku má do státního rozpočtu přidat několik stovek miliónů a odradit od účelových a šikanujících žalob. Opozice v obou parlamentních komorách v tom ale vidí prohloubení sociální bariery v přístupu ke spravedlnosti. Za služby soudu platí navrhovatel, ale když vyhraje, druhá strana mu tento výdaj musí uhradit. Při sporu o peníze jsme dosud platili 600korunový poplatek pro částku do 15 tisíc, a šlo-li o víc, pak 4 procenta z požadované částky. Nejvýše ale 1 milion korun.

Čtěte také: Odkud se vzaly peníze?

Nově zaplatíme tisícikorunu za každý spor do 20 tisíc a při vyšší sumě pět procent z požadované částky. Zdražení poplatků zasáhlo například soud o nemovitost či o podnik. Výjimkou je poplatek za spor o finanční odškodné za nemajetkovou újmu, včetně například poškození dobré pověsti v médiích. Nově je nyní odlišen od jiného sporu o peníze, a požadujeme-li vysokou částku, je poplatek za soudní podání nižší než dřív. Soudní poplatek nově neplatí oběti domácího násilí ani oběti trestných činů odkázané v záležitostech odškodnění pachatelem na civilní soud. Stejně jako dosud je od poplatků osvobozeno řízení o odškodnění špatného postupu orgánů moci a úřadu, neprávem uloženou vazbu nebo trest. Bezplatné je nadále i vymáhání pohledávek zdravotními pojišťovnami, nulové zůstávají poplatky například i při řízení o náhradě škody na zdraví.

Ježíškovi se letos balíky prodraží
Doručení balíku prostřednictvím České pošty je dražší od října. Poslání obyčejného balíku o 9 korun a doporučeného o 10 korun. Například u balíku do pěti kilogramů stouplo tím pádem poštovné z 50 na 59 korun. A doručení doporučeného balíku, který neváží více než půl kila, nově stojí 59 místo dosavadních 49 korun. Dražší taxa nezasáhla jiné balíky, například cenné nebo obchodní, tedy třeba takové, které nám posílají obchodníci „na dobírku“. Od roku 2009, kdy Česká pošta měnila ceny balíkových zásilek naposledy, se zdražily pohonné hmoty i energie, argumentuje pošta. „I po zvýšení cen ale zaplatí Češi méně než za srovnatelné služby na Slovensku, v Polsku či Maďarsku,“ říká mluvčí Marta Selicharová, která nás také ubezpečila, že zdražení listovních zásilek v dohledné době nehrozí. Například za známku na obyčejném psaní nebo pohlednici poslaných kamkoliv po republice zaplatíme i nadále deset korun.

Čtěte také: O výši důchodů by neměl rozhodovat Ústavní soud

Dlužníkem z nutnosti
Kromě zdražení balíků zavedla pošta také zpoplatnění rozpisu bezhotovostní platby SIPO, který si zákazník nechává doručit do schránky. Mnoho lidí ještě stále platí inkaso přímo na poště. To znamená, že s platebním dokladem SIPO zaplatí hotovost na poště a odchází s razítkem na platebním dokladu. Tohoto případu se zavedení nového poplatku netýká. Čím dál víc lidí ale platí SIPO bezhotovostní, tedy přes banku, a nechává si posílat rozpis platby. A právě za doručení tohoto rozpisu se od října nově platí pětikoruna, což má zahrnout náklady na jeho vyhotovení a doručení. Poplatku je možné se vyhnout, když si necháme rozpis posílat elektronicky na svoji e-mailovou adresu. O to je možné požádat na kterékoliv poště, je ale třeba vyplnit formulář a přiložit poslední doklad SIPO.

Kdo přemýšlí o tom, že rozpis vlastně nepotřebuje, má smůlu. Zrušit jeho posílání úplně totiž nejde. Obchodní podmínky velí, že pošta musí plátci zaslat buď hotovostní doklad (ten, se kterým platíme SIPO na poště v hotovosti), anebo bezhotovostní doklad (rozpis bezhotovostní platby SIPO). Pozor je třeba dát na jednu věc: pokud si necháme nadále posílat rozpis bezhotovostní platby do schránky (nikoliv e-mailem), čili s pětikorunovým poplatkem, musíme pohlídat, aby se tím nepřekročil limit pro zaplacení inkasa nastavený v bance. Banka by naše inkaso, byť pro chybějící pětikorunu, nezaplatila a my bychom se kvůli směšné částce stali dlužníky měsíčního inkasa.

Myslíte, že jsou tato zdražení oprávněná? Disktutujte v našem fóru a na facebooku.

Kam dál?
Nebezpečí lidských papilomavirů stoupá
Protáhněte si tělo
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Houba, která požírá své příbuzné
Homeopatie – podobné se léčí podobným
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.