velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na prosinec

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Doba vánočních svátků se nezadržitelně blíží. Čeká nás období plné rodinné pohody a zklidnění – alespoň tak bychom si to přáli. Proč tedy nevyrazit za kulturou a nevyužít posledních příležitostí, které nabízí letošní rok?



Přijďte si zatančit Bharatanatyam!
Jedinečnou šanci naučit se něco z umění indických tanečnic budete mít 14. prosince v divadle Ponec. Večer připravila taneční škola Bharatanatyam, která jedinečným způsobem spojuje tanec s prvky jógy. Uvidíte ukázky starodávných indických tanců a naučíte se choreografii k uctění Ganéši, boha moudrosti. Tento druh tance obsahuje jak složité rytmické prvky, tak výrazovou část, ve které tanečnice prostřednictvím posunků a výrazů tváře a těla vypravují mytologické příběhy indických božstev. Večerem budou provázet Monika Janíková a Gabriela Markovičová. Diváci se mohou těšit také na indické dobroty a večírek s DJem Rajubhirem.Více na www.divadloponec.cz.

Pravoslavné ikony
Výtvarný výkvět pravoslavného křesťanského umění můžete obdivovat na Pražském hradě v Rožmberském paláci. Až do konce ledna se tam koná výstava s názvem Klenoty bulharských ikon XV. – XIX. století. Osmdesát vzácných exponátů pocházejících z regionu Plovdiv a jižního Bulharska se v České republice představuje vůbec poprvé. Detaily zjistíte na www.kulturanahrade.cz.

Čtěte také: Z deníku nevlastní babičky (24)

Jaké budou České Vánoce?
Unikátní představení České Vánoce připravilo pro diváky Collegium Marianum. Na jeho přípravách se hudebníci spojili s proslulou loutkohereckou kompanií Buchty a loutky. Kus plný fantazie a zábavy vychází z jednoho z nejstarších a nejoblíbenějších lidových textů s vánoční tematikou – Rakovnické hry vánoční. Představení propojuje hudební improvizaci a vánoční pastorely z Kroměřížského archivu s dialogy prostých pastýřů, nafoukaných králů a vznášejících se andělů, chybět nebudou ani všudypřítomné ovečky, psi a vlci… České Vánoce budou uvedeny v prostorách bývalého kláštera servitů v Melantrichově ulici v Praze 28. a 29. prosince, vždy od 16.00 a 19.30. Další informace na www.baroknipodvecery.cz.

Co se děje v Americe
V pražské Galerii Rudolfinum startuje 7. prosince výstava amerického fotografa a umělce Davida LaChapella. LaChapelle začínal jako fotograf časopisu Andyho Warhola. Portrétoval celou řadu známých osobností – od Marilyna Mansona a Lance Armstronga až po Britney Spears nebo Lady GaGa. Celý projekt se připravoval přímo se samotným tvůrcem a jeho týmem. Výstava ukazuje autora v různých obdobích a v podstatě mapuje jeho vývoj a důležité milníky jeho tvorby. Pokud máte rádi surrealismus a humor okořeněný hvězdným prachem, máte se na co těšit. Více na www.galerierudolfinum.cz.

Vánoční cirkus v Brně
První ročník multižánrového festivalu se uskuteční na brněnském výstavišti 10. prosince. Budete si připadat jako v cirkuse, protože dění se bude odehrávat v obřím šapitó, které pojme nejméně tisíc osob. Vystoupí Lenka Dusilová, Václav Koubek, Valašské peklo i legendární ostravské Bílé divadlo a další hosté. Pořadatelé navíc slibují ledovou hospodu, nafukovací atrakce do zimy i vepřové hody. Budete-li v Brně, neváhejte…

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Káva – antioxidant i potěšení
Proč trpět, když existuje účinný lék?
Podzimní detoxikace – jak na ni?
Gastrotoulky: Čechy
Co ví tma?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.