velikost písma: A +/ A/ A -

Nebezpečí lidských papilomavirů stoupá

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 1

Lenčina třicetiletá dcera se snažila tři roky otěhotnět. Před pár měsíci se konečně podařil její vytoužený sen a radovala se z toho celá rodina. Při prohlídce však gynekolog pojal podezření na pravděpodobnou nákazu HPV viry. Laboratorní rozbor potvrdil přednádorový stav děložního čípku. Odkud se nákaza vzala? Donosí své dítě?


Foto: iStock

Podobné otázky trápí stále větší počet žen. Lidské papilomaviry (HPV) jsou totiž v současnosti nejčastější sexuálně přenosnou infekcí a její výskyt se rok od roku zvyšuje. Můžeme říct, že 80 % populace se s těmito viry setkalo a výjimku tvoří spíše ten, kdo se s nimi nesetkal. Nejčastěji se nakazí lidé ve věku 18 až 25 let. Druhou nejrizikovější skupinou jsou lidé ve věku 40 až 50 let. Asi u čtyř z pěti nakažených žen a poloviny mužů si imunitní systém s infekcí poradí. U těch méně šťastných se projeví zdravotní komplikace, nebo dokonce závažné, až život devastující nemoci.

HPV viry rozdělujeme podle míry zdravotního rizika. Viry s vysokým rizikem mají na svědomí zhoubná onemocnění, jako nádory děložního hrdla a zevních rodidel, pochvy, penisu, řitního otvoru a také hlavy a krku. Viry s nízkým rizikem způsobují genitální bradavice (kondylomata), papilomatózu hrtanu a méně závažné přednádorové stavy děložního hrdla, pochvy a zevních rodidel.

Výskyt komplikací spojených s HPV infekcí, zejména genitálních bradavic a papilomatóz hrtanu, se v posledních letech zvyšuje především u mladých lidí. „Údaje shrnující počty pacientů s genitálními bradavicemi v ČR nemáme, jde o onemocnění, které se nehlásí povinně. Ze statistiky naší kliniky ale vyplývá, že pacientů za posledních deset let čtyřnásobně přibylo,“ uvádí MUDr. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky FN Na Bulovce.

Odhaduje se, že genitální bradavice trápí asi 1 % české populace. I když onemocnění neohrožuje nemocného přímo na životě, jeho projevy jsou velmi nepříjemné a mnohdy mohou vést až k rozvratu vztahu. Obdobně nepříjemná je papilomatóza hrtanu. MUDr. Jitka Vydrová, primářka Hlasového a sluchového centra v Praze, uvádí, že pacient začne trpět trvalým chrapotem a pocitem cizího tělesa v krku. Výrůstky se odstraňují chirurgicky a zásah může trvale poškodit hlas.

Čtěte také: Chci zřídit masturbační domov důchodců

Nevěra?
Lidé mohou nosit v sobě virus dlouhá léta, aniž by se nějak projevil. Takže přítomnost nákazy není nutně důkazem nevěry partnera. Rakovina děložního čípku vzniká v průměru po patnácti letech od infekce vysoce rizikovým typem HPV. Vývoj od infekce po vznik genitálních bradavic však trvá pouhé čtyři měsíce.

K nejčastějším nádorovým onemocněním způsobeným HPV patří rakovina děložního čípku. Ročně je diagnostikováno kolem 1100 nových případů. V České republice připadá asi 20 případů rakoviny děložního čípku na sto tisíc žen. V západní Evropě je to jen deset. Proč? České ženy zanedbávají prevenci. Téměř polovina žen v produktivním věku opomíjí pravidelné gynekologické prohlídky.

„V České republice funguje organizovaný a auditovaný screening rakoviny děložního hrdla, který umožňuje v naprosté většině odhalit změny, které nádoru předcházejí. Ty lze velice snadno ošetřit. Léčba pokročilých nádorů přináší pacientce výrazně větší diskomfort a její výsledky nemusí být vždy povzbudivé,“ uvádí MUDr. Tomáš Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti. Screening je bezplatný.

Čtěte také: Paradentóza: nebojte se promluvit!

Být, nebo nebýt… očkován?
Jak se tedy chránit? K těm méně populárním metodám určitě patří celibát nebo jeden sexuální partner pro celý život. Pro aktivně sexuálně žijící ženy a muže se nabízí zodpovědné sexuální chování a používání kondomu. Ani to však není stoprocentní ochrana, protože k nákaze může dojít také mazlením a orálním sexem.

K primární prevenci kromě pravidelných gynekologických vyšetření patří očkování. Vakcíny jsou určeny nejen adolescentním dívkám, ale všem sexuálně aktivním ženám i mužům bez ohledu na věk. Jedna stojí zhruba tři tisíce korun a je zapotřebí tří vakcín. Sdružení odborníků a gynekologů HPV College vakcinaci doporučuje jako nejefektnější preventivní nástroj boje s HPV viry. Vakcíny neobsahují DNA virů, takže se jimi nelze nakazit. Zaznívají však i hlasy, které jsou k očkování zdrženlivé. V současnosti existují dvě vakcíny – první z nich je účinná proti dvěma kmenům HPV virů a druhá proti čtyřem. Existují však další desítky kmenů, které nám mohou způsobit onemocnění a proti kterým žádné vakcíny neexistují.

Kam dál?
Nestyďte se přijít s inkontinencí
Aromaterapie - léčba vůní 1. díl
Moxování – léčivý oheň
Kdy kavitace nefunguje?
Omlaďte svou mysl, projeví se to na vašem těle!

Setkala jste se ve svém životě nebo ve svém okolí s HPV viry? Jakým způsobem se projevily? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.